Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Επενδύσεις / Σε τι διαφέρει η Επένδυση από την Αποταμίευση;

Σε τι διαφέρει η Επένδυση από την Αποταμίευση;

επένδυση ή αποταμίευση

Ας το παραδεχτούμε, στις μέρες μας και με τα οικονομικά δεδομένα γύρω μας όταν ακούς τον όρο «επένδυση» μάλλον το μυαλό σου πηγαίνει σε συνθήκες όπου «λεφτά υπάρχουν» ενώ με τον όρο «αποταμίευση» σκέφτεσαι συνήθως ή πως θα στερηθείς από την καθημερινότητά σου ή στη χειρότερη, «αδύνατον!».

Στην πραγματικότητα, οι δυο πρακτικές έχουν και ομοιότητες αλλά και διαφορές, κατά βάση όμως αναφέρονται σε βασικές οικονομικές συνήθειες που μπορούμε να εξασκούμε για να βελτιώσουμε την οικονομική μας ευεξία – πάντα με γνώμονα τις συνθήκες ζωής μας σε συνδυασμό με όσο το δυνατόν καλύτερη αντίληψη του τι συμβαίνει στην αγορά.

Η εξοικονόμηση χρημάτων θέτει εκτός χρήσης μέρος των χρημάτων μας για μελλοντική (συνήθως βραχυπρόθεσμη) χρήση.

Αντίθετα, η επένδυση παίρνει τα χρήματα που εξοικονομούμε και χρησιμοποιείται για την αγορά περιουσιακών στοιχείων (“assets”), είτε είναι αγαθά με υλική υπόσταση είτε υπηρεσίες, τα οποία αναμένουμε να μας αποδώσουν κάτι παραπάνω με την πάροδο του χρόνου, βοηθώντας μας ουσιαστικά να αυξήσουμε την παρούσα αξία μας.

Αυτό σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να σου ακούγεται πολύ θεωρητικό, όμως καμία από τις 2 πρακτικές δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ο Jeff Bezos για να τις εξασκείς. Είναι συνδυασμός πραγμάτων που προϋποθέτει σωστή αντίληψη των οικονομικών σου, ρεαλιστική γνώση των ευκαιριών και δυνατοτήτων της αγοράς αλλά και συνέπεια στην προσπάθεια επίτευξης των επιμέρους οικονομικών σου στόχων.

Πώς αποφασίζω ποια χρήματα πρέπει να αποταμιεύσω και ποια πρέπει να επενδύσω;

Αρχικά, πρέπει να καθορίσεις ποιοι είναι οι οικονομικοί σου στόχοι και να θέσεις τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξή τους σύμφωνα με το πότε θέλεις να υλοποιηθεί το πλάνο σου.

Κατά κύριο λόγο θα εξοικονομήσεις χρήματα για στόχους που θα ήθελες να ολοκληρώσεις μέσα σε περίπου ένα χρόνο π.χ. για την ανακαίνιση κάποιου μέρους του σπιτιού σου.

Για οτιδήποτε υπολογίζεις πως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο ίσως θα μπορούσες να σκεφτείς με όρους επένδυσης. Σημαντικό ρόλο παίζει ακόμα η έννοια του «κινδύνου» ή αλλιώς ρίσκο. Στην επένδυση έχουμε συνήθως μεγαλύτερες αποδόσεις αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο.

Υπάρχουν «γκρίζες ζώνες»;

Κάποιες φορές είναι λίγο δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ επένδυσης και αποταμίευσης. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε για παράδειγμα σε τραπεζικά προϊόντα όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις με προϋπόθεση ότι ένα μέρος των χρημάτων θα επενδυθεί σε αμοιβαία κεφαλαία – προϊόντα που κατά βάση συνδυάζουν την επένδυση σε συσκευασία αποταμίευσης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία το προσωπικό μας χρονοδιάγραμμα και η σωστή μελέτη των παραμέτρων που επηρεάζουν καθώς όταν σκοπεύεις να φτάσεις ένα στόχο θέλεις να είσαι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής ότι τα χρήματά σου θα είναι εκεί όταν τα χρειάζεσαι.

Πρέπει και να αποταμιεύω και να επενδύω;

Αν θέλεις να είσαι οικονομικά υγιής χρειάζεσαι σε κάθε περίπτωση κάποιας μορφής εξοικονόμηση για να είσαι σε θέση να καλύψεις τις βασικές ανάγκες σου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι experts συμβουλεύουν να διατηρούμε έξοδα ύψους 3 έως 6 μηνών σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης. Και εάν δουλεύεις προς έναν στόχο αποταμίευσης για πιο βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα, ίσως θα ήθελες να εξετάσεις παράλληλά επιλογές περισσότερο μακροπρόθεσμης επένδυση, ώστε να μεγιστοποιήσεις το χρόνο που χρειάζεται για να αυξηθούν τα χρήματα σου.

Ιδανικά, για να βελτιώσεις την οικονομική σου θέση και κατάσταση χρειάζεται να βρεις τη δική σου «χρυσή τομή» μεταξύ αποταμίευσης και μελετημένης επένδυσης.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις επενδύσεις ή για τδάνεια, κάρτες και άλλα τραπεζικά προϊόντα; Στο Insurancemarket Money θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι από το κινητό ή τον υπολογιστή σου, χωρίς να περιμένεις ατελείωτες ώρες σε ουρές τραπεζών!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
δάνεια banner

Online σύγκριση δανείων σε 1′

Βρες το δάνειο που σου ταιριάζει, χωρίς να πας στην τράπεζα.