Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Επενδύσεις / Αμοιβαία κεφάλαια: Τιμές & αποδόσεις

Αμοιβαία κεφάλαια: Τιμές & αποδόσεις

αμοιβαία κεφάλαια

«Αφού οι καταθέσεις μου δίνουν μηδενική απόδοση και ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά, μήπως ήρθε η ώρα να επενδύσω σε αμοιβαία κεφάλαια»; Σίγουρα αρκετοί το σκέφτονται στις μέρες μας, αλλά μετά γεννιούνται άλλα ερωτήματα, όπως “Ποια είναι τα καλύτερα αμοιβαία κεφάλαια και ποια έχουν καλύτερες αποδόσεις;”.

Αν θέλεις να επενδύσεις στην εγχώρια και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αλλά σου λείπουν οι απαραίτητες γνώσεις ή ο χρόνος, τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να σου προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα.

Δες εδώ τι είναι τα αμοιβαία κεφάλαια, αν αξίζει να επενδύσεις σε αυτά και πώς θα επιλέξεις αυτό που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.

Τι είναι τα αμοιβαία κεφάλαια;

Αν διαβάσεις τις περιγραφές των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών ή των χρηματιστηριακών, αλλά και με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, θα δεις ότι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο είναι μία κοινή περιουσία κινητών αξιών και μετρητών που διαμορφώνεται από τις εισφορές χρημάτων που κάνουν επενδυτές. Ανάλογα με το ποσό που συνεισφέρεις, γίνεσαι κάτοχος και του αντίστοιχου μεριδίου της επένδυσης.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Κάθε αμοιβαίο κεφάλαιο είναι μία δεξαμενή στην οποία μαζί με τα χρήματα που βάζεις εσύ, συγκεντρώνονται και τα χρήματα πολλών άλλων επενδυτών. Το τελικό ποσό το διαχειρίζεται μία εξειδικευμένη εταιρεία που διαθέτει έμπειρους διαχειριστές και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρουν τα αμοιβαία κεφάλαια;

Η λογική πίσω από τη δημιουργία του αμοιβαίου κεφαλαίου είναι ότι ένα μεγάλο ποσό (η συνολική δεξαμενή χρημάτων του αμοιβαίου κεφαλαίου) λειτουργεί συντεταγμένα και έχει μεγαλύτερη ισχύ από μία μεμονωμένη επένδυση.

Έτσι έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί επενδυτικές ευκαιρίες, κάτι που μόνος σου δύσκολα θα μπορούσες να κάνεις. Αποφεύγεις, επίσης, λάθη που τυχόν θα κάνεις ως μεμονωμένος επενδυτής, ενώ μειώνεται σημαντικά και το κόστος.

Για παράδειγμα:

Μέσω του αμοιβαίου κεφαλαίου μπορείς να επενδύσεις σε μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αλλά και σε μετοχές εξωτερικού και παράλληλα να επενδύσεις και σε ομόλογα.

Για να το κάνεις αυτό μόνος σου πρέπει να ξοδέψεις χρόνο και χρήμα. Το καλό είναι ότι μπορείς να επιτύχεις διασπορά κινδύνου, μέσω της τοποθέτησης των χρημάτων σου σε μετοχές, ομόλογα, έντοκα κλπ, σε πολλές αγορές.

💡 Διάβασε επίσης: Σε τι διαφέρει η Επένδυση από την Αποταμίευση;

Βασική ορολογία αμοιβαίων κεφαλαίων

 • ΑΕΔΑΚ: Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων
 • ΑΠΟΔΟΣΗ: Το αμοιβαίο κεφάλαιο δεν δίνει τόκο, αλλά κέρδος το οποίο υπολογίζεται ως η απόδοση της επένδυσης, ανάλογα με την καθαρή τιμή.
 • ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ: Είναι η συνολική περιουσία του αμοιβαίου κεφαλαίου σε τρέχουσες τιμές ή με άλλα λόγια η συνολική του αξία.
 • ΚΑΘΑΡΗ ΤΙΜΗ ΜΕΡΙΔΙΟΥ: Είναι η τιμή που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού ενεργητικού με τον αριθμό των μεριδίων. Η καθαρή τιμή που δημοσιεύεται καθημερινά χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί η απόδοση της επένδυσης.
 • ΜΕΡΙΔΙΟ: Το ενεργητικό διαιρείται σε ισάξια μερίδια ή κλάσματα μεριδίων. Ανάλογα με το ύψος του ποσού που επενδύσεις αποκτάς και τα αντίστοιχα μερίδια του αμοιβαίου κεφαλαίου.
 • ΟΣΕΚΑ: Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες
 • ΣΥΜΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟΙ: Όσοι συμμετέχουν στο ίδιο αμοιβαίο κεφάλαιο

Κατηγορίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων

 • Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων – Επενδύουν σε μικρής διάρκειας χρεόγραφα, κυρίως σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Λόγω της μικρής διάρκειας (κάτω του ενός έτους) θεωρείται η κατηγορία που επιλέγουν οι πιο συντηρητικοί επενδυτές καθώς έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.
 • Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια – Επενδύουν σε κρατικά ή/και εταιρικά ομόλογα.
 • Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια – Επενδύουν σε μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς και σε διεθνή χρηματιστήρια. Τα «μετοχικά εσωτερικού» επενδύουν σε ελληνικές μετοχές, τα «μετοχικά εξωτερικού» σε διεθνείς μετοχές. Υπάρχουν επίσης μετοχικά αμοιβαία που εστιάζουν στις αναδυόμενες αγορές, στην Ευρωζώνη ή στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
 • Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια – Επενδύουν και στις τρεις προηγούμενες κατηγορίες.
 • Fund of funds – Επενδύουν σε άλλα αμοιβαία κεφάλαια, συνήθως μεγάλων διεθνών διαχειριστών.

💡 Διάβασε επίσης: Aνέπαφη πληρωμή με κινητό: Τι πρέπει να ξέρω & πώς γίνεται;

Πώς θα επιλέξεις το καλύτερο για σένα;

«Τα αμοιβαία κεφάλαια δεν έχουν εγγυημένες αποδόσεις και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές». Αυτή είναι η φράση που υποχρεωτικά συνοδεύει κάθε προωθητική ενέργεια για τα αμοιβαία κεφάλαια, από ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, μέχρι μία διαφήμιση στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Και αυτή τη φράση θα πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου όταν είναι να αποφασίσεις να επενδύσεις τις οικονομίες σου σε αμοιβαία κεφάλαια.

Παρ’ όλα αυτά, για να αξιολογήσεις αν η διαχείριση ενός αμοιβαίου κεφαλαίου είναι επιτυχημένη, δεν έχεις παρά να συγκρίνεις τις επιδόσεις που σημείωσε τα προηγούμενα χρόνια, με την πορεία του δείκτη αναφοράς.

Αν επανειλημμένα ένα Α/Κ εμφανίζει αποδόσεις πάνω από τον δείκτη αναφοράς, τότε σημαίνει ότι η διαχείρισή του είναι επιτυχημένη. Προσοχή όμως. Και πάλι ισχύει η φράση ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές. Μπορεί δηλαδή ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο να σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις στο παρελθόν αλλά στο μέλλον να μην καταφέρει κάτι αντίστοιχο.

HINT: Οι τιμές για όλα τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς δημοσιεύονται καθημερινά στον τύπο και στο διαδίκτυο – Στην ιστοσελίδα της Ένωσης θεσμικών Επενδυτών μπορείς να βρεις τα πάντα που αφορούν τα αμοιβαία κεφάλαια και τις αποδόσεις τους.

Ποια είναι τα καλύτερα αμοιβαία κεφάλαια;
Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων που σου γράφουμε παραπάνω, μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και γενικά στον κόσμο των επενδύσεων δεν υπάρχει τίποτα εγγυημένο.

Να επενδύσω σε αμοιβαία κεφάλαια;

Ανάλογα με το επενδυτικό σου προφίλ, υπάρχουν πάρα πολλά επενδυτικά προγράμματα για να επιλέξεις. Τα αμοιβαία κεφάλαια σίγουρα είναι μια ελκυστική λύση που αξίζει την προσοχή σου, αλλά πάντα με προσοχή!

Ποτέ μην ξεχνάς ότι στα αμοιβαία κεφάλαια οι επιδόσεις δεν είναι εγγυημένες (όπως στα περισσότερα – αν όχι όλα – τα είδη επενδύσεων).

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις επενδύσεις ή για τα τραπεζικά προϊόντα (δάνεια, κάρτες κ.λπ.); Στο insurancemarket θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι από το κινητό ή τον υπολογιστή σου, χωρίς να στήνεσαι σε ουρές τραπεζών!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
δάνεια banner

Online σύγκριση δανείων σε 1′

Βρες το δάνειο που σου ταιριάζει, χωρίς να πας στην τράπεζα.