Η κατανόηση των εσόδων και εξόδων είναι θεμελιώδης για την αποτελεσματική διαχείριση και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επιχείρησής σου.
Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το είδος της επιχείρησης, η σαφής εικόνα των χρηματοοικονομικών σου μπορεί να σε βοηθήσει στη λήψη ορθών αποφάσεων.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς μπορείς να παρακολουθείς και να διαχειρίζεσαι τα έσοδα & έξοδα επιχείρησης.
Ποια είναι τα έσοδα & έξοδα επιχείρησης;
Για να κατανοήσεις τα έσοδα & έξοδα ατομικής επιχείρησης, πρέπει να αρχίσεις με τον εντοπισμό και την κατηγοριοποίηση των εξόδων.
Τι έξοδα έχει μια επιχείρηση;
Οι βασικές κατηγορίες περιλαμβάνουν τα πάγια έξοδα επιχείρησης καθώς και τα λειτουργικά έξοδα που περιλαμβάνουν τα καθημερινά κόστη λειτουργίας.
Τα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης αναφέρονται στα έξοδα που πρέπει να καλύπτονται ανεξάρτητα από το επίπεδο παραγωγής ή τις πωλήσεις της επιχείρησης. Παρακάτω θα βρεις κάποια από τα πιο κοινά πάγια έξοδα:
- Ενοίκιο ή δανειακές υποχρεώσεις: Δηλαδή το κόστος ενοικίασης του χώρου όπου στεγάζεται η επιχείρηση ή αποπληρωμή δανείου για την αγορά του ακινήτου.
- Μισθοί και αμοιβές προσωπικού: Σταθεροί μισθοί των εργαζομένων.
- Ασφάλειες: Ασφαλίσεις για το προσωπικό, μία ομαδική ασφάλιση ή ασφάλεια για τις επαγγελματικές ευθύνες, το κτίριο και τον εξοπλισμό. Αν στα πλαίσια της λειτουργίας της επιχείρησης χρησιμοποιείται όχημα, τότε θα χρειαστείς και μία ασφάλεια επαγγελματικού αυτοκινήτου.
- Λογαριασμοί κοινής ωφέλειας: Έξοδα για ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο, και ίντερνετ.
- Αποσβέσεις: Το κόστος που σχετίζεται με την απομείωση της αξίας του εξοπλισμού και των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.
- Διαφήμιση και μάρκετινγκ: Σταθερά κόστη για προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούνται σε τακτική βάση.
Για να εκτιμήσεις και να διαχειριστείς αυτά τα έξοδα, είναι απαραίτητο να αναλύσεις τα κύρια έξοδα και να βρεις τρόπους μείωσης κόστους. Μπορείς να εξετάσεις την πιθανότητα διαπραγμάτευσης με προμηθευτές, την εξοικονόμηση ενέργειας ή τη χρήση τεχνολογίας που μειώνει τα λειτουργικά κόστη.
Οικονομική διαχείριση και κεφάλαιο κίνησης
Η οικονομική διαχείριση είναι κρίσιμη, με το κεφάλαιο κίνησης για νέα επιχείρηση να μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω δανεισμού και με ποσοστό εγγύησης έως 80% από το ελληνικό δημόσιο.
Η αρχική χρηματοδότηση λοιπόν τις περισσότερες φορές απαιτείται για την κάλυψη των πρώτων εξόδων και τη δημιουργία αποθεματικού για έκτακτες ανάγκες, οπότε εξέτασε όλες τις επιλογές για δάνειο για νέα επιχείρηση.
📍 Πάντως, ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείς τα έσοδα & έξοδα επιχείρησης είναι με το να απευθυνθείς σε έναν λογιστή. Μπορεί να τηρεί τα βιβλία σου, να σε βοηθά με φορολογικά θέματα, να υποβάλει τις φορολογικές σου δηλώσεις και να σε συμβουλεύει πριν πάρεις μεγάλες οικονομικές αποφάσεις.
Πώς να ξεκινήσω μια επιχείρηση;
Για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, πρέπει να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα που θα σε βοηθήσουν να θέσεις γερές βάσεις για επιτυχία.
Ξεκίνημα επιχείρησης – Τα πρώτα βήματα
Αρχικά, η επιλογή της ιδέας είναι το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα. Επίλεξε μια επιχειρηματική ιδέα που όχι μόνο σε ενθουσιάζει, αλλά και έχει προοπτικές κέρδους. Στη συνέχεια, κάνε έρευνα αγοράς για να κατανοήσεις τον ανταγωνισμό και τις ανάγκες του πελατειακού σου κοινού.
Με τη συγκέντρωση αυτών των πληροφοριών μπορείς να δημιουργήσεις ένα ισχυρό επιχειρηματικό πλάνο που θα καθοδηγήσει τα επόμενα βήματά σου. Το επιχειρηματικό σου σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση της αγοράς, τον στόχο της επιχείρησής σου, την περιγραφή των προϊόντων ή υπηρεσιών, το σχέδιο μάρκετινγκ και τις στρατηγικές ανάπτυξης που θα ακολουθήσεις.
Πώς να ανοίξω επιχείρηση χωρίς χρήματα;
Αν αναρωτιέσαι πώς να ξεκινήσεις επιχείρηση χωρίς χρήματα, υπάρχουν τρόποι να το καταφέρεις. Θα χρειαστεί να εκμεταλλευτείς δωρεάν ή χαμηλού κόστους εργαλεία και πλατφόρμες για να αναπτύξεις την επιχείρησή σου σταδιακά, ενώ παράλληλα μπορείς να αναζητάς χρηματοδότηση από επενδυτές.
Επικεντρώσου στην αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων για να προωθήσεις την επιχείρησή σου και να δημιουργήσεις ένα πιστό πελατολόγιο από την αρχή.
Πώς να ανοίξω επιχείρηση στο ίντερνετ;
Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις μια μικρή επιχείρηση από το σπίτι, οι ευκαιρίες είναι πολλές, ειδικά μέσω του διαδικτύου. Η έναρξη μιας επιχείρησης στο διαδίκτυο μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα να εργάζεσαι από το σπίτι και να μειώσεις τα αρχικά έξοδα.
Επιπλέον, η διαδικτυακή παρουσία επιτρέπει την πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο κοινό, διευρύνοντας τις δυνατότητες πωλήσεων και ανάπτυξης. Με τη σωστή στρατηγική ψηφιακού μάρκετινγκ, μπορείς να προσεγγίσεις τους πελάτες σου αποτελεσματικά και να χτίσεις ένα σταθερό και επιτυχημένο brand.
Και αν ψάχνεις για λύσεις POS, μπορείς να επισκεφθείς το insurancemarket.
Με μια ματιά μπορείς να βρεις όλες τις λύσεις που προσφέρουν οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα για αγορά ή ενοικίαση τερματικού!