Κάθε νέα επιχείρηση χρειάζεται ρευστότητα για να διευκολύνει τα πρώτα της βήματα στον στίβο της αγοράς και πολύ περισσότερο στη μετά Covid εποχή. Όμως και η διαδικασία για να πάρεις δάνειο για νέα επιχείρηση δεν είναι απλή υπόθεση.
Πρέπει να γνωρίζεις τις επιλογές που έχεις και να ξέρεις πώς θα επωφεληθείς, ανάλογα με την τράπεζα που θα στραφείς. Εμείς είμαστε εδώ για σένα, για να σε βοηθήσουμε να βρεις το κατάλληλο δάνειο για το άνοιγμα της εταιρείας σου, είτε είναι μεγάλη, είτε μικρή.
Τι επιλογές έχεις για να πάρεις δάνειο για νέα επιχείρηση;
1. Παραδοσιακός τραπεζικός δανεισμός
Όταν επισκεφτείς το κατάστημα μιας τράπεζας για να ζητήσεις χρηματοδότηση θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τα εξής:
📌 Δεν υπάρχει «manual». Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, που σημαίνει ότι δεν μπορείς να βασιστείς σε συγκεκριμένα βήματα για να πάρεις δάνειο για νέα επιχείρηση.
📌 Το πιθανότερο είναι να σου ζητήσουν σημαντικές εγγυήσεις από την προσωπική σου περιουσία, όπως π.χ. την προσημείωση κάποιου ακινήτου που είναι στο όνομά σου. Εναλλακτική είναι να βάλεις κάποιον εγγυητή που να πληροί τα κριτήρια.
📌 Θα πρέπει να τους εξηγήσεις αναλυτικά το business plan της επιχείρησής σου και να δώσεις όλες τις πληροφορίες που θα σου ζητήσουν.
2. Μικροπιστώσεις χωρίς εγγυήσεις
Λύση για τις νέες επιχειρήσεις δίνουν και οι μικροπιστώσεις. Πρόκειται για μικροχρηματοδοτήσεις ύψους έως 25.000 ευρώ οι οποίες δίνονται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Οι μικροπιστώσεις αρχίζουν να μπαίνουν στην ελληνική πραγματικότητα και σύντομα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι εξειδικευμένες εταιρείες οι οποίες θα λάβουν τη σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτιμάται ότι θα δίνονται περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αν ξεκινάς μια μικρή εταιρεία, ίσως δεν χρειάζεσαι δάνειο με μεγάλη χρηματοδότηση. Έτσι, οι μικροπιστώσεις μπορούν να δώσουν μια πρώτη ένεση ρευστότητας στην επιχείρησή σου.
Ποιες σύγχρονες επιλογές υπάρχουν σήμερα για νεοσύστατες επιχειρήσεις;
Εκτός από τα παραδοσιακά δάνεια για νεοσύστατες επιχειρήσεις, σήμερα έχεις κι άλλες επιλογές που αξίζει να γνωρίζεις.
💡 Συνεργασία Eurobank – AFI
Η Eurobank συνεργάζεται με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία, Action Finance Initiative (AFI), η οποία ηγείται στην Ευρώπη σε θέματα μικροπιστώσεων. Στόχος είναι η παροχή μικροπιστώσεων σε υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις, στηρίζοντας παράλληλα την αυτοαπασχόληση.
Την εγγύηση για τις μικροπιστώσεις παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία EaSI.
Μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, μακροχρόνια άνεργοι και ευάλωτες κατηγορίες πολιτών μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση έως 12.500 ευρώ.
Η AFI να αναλαμβάνει την προεπιλογή, την εκπαίδευση και το mentoring των υποψηφίων. Η Eurobank αναλαμβάνει τον πιστωτικό έλεγχο και τη χρηματοδότηση.
Η χρηματοδότηση δίνεται για:
- Κεφάλαιο κίνησης (αγορά πρώτων υλών, πληρωμή μισθοδοσίας και ενοικίου κλπ).
- Κεφάλαια για την αγορά εξοπλισμού, την απόκτηση ή την επισκευή επαγγελματικής στέγης και άλλες επενδύσεις σε πάγια.
- Κεφάλαια για την αγορά λογισμικού και άλλων επενδύσεων σε άυλα πάγια.
💡 microSTARS
Το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης υλοποίησε το 2015-16 το έργο microSTARS, το οποίο αφορά στην παροχή μικροδανείων και υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης μικρών και πολύ μικρών, υφιστάμενων και νέων, επιχειρήσεων, με επίκεντρο την Κεντρική Μακεδονία.
Μέσω της πλατφόρμας microSTARS μπορείς να εξασφαλίσεις δάνειο για νέα επιχείρηση, αρκεί να λειτουργεί 6 μήνες κατ’ ελάχιστο. Τα μικροδάνεια είναι ύψους 1.000 έως 25.000 ευρώ, έχουν διάρκεια αποπληρωμής 5 χρόνια και χορηγούνται από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.
- Οι αξιολογήσεις στηρίζονται σε οικονομικά στοιχεία και ποιοτικά χαρακτηριστικά του δανειολήπτη, όπως χαρακτήρα, ικανότητες, προσωπική δέσμευση, ακεραιότητα και εμπειρία.
- Εξετάζεται αν είναι ρεαλιστικό το επιχειρηματικό πλάνο.
- Το επιτόκιο κυμαίνεται μεταξύ 6%-8%.
- Δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις, αλλά είναι απαραίτητη η ύπαρξη εγγυητή.
📍Διάβασε επίσης: Πώς λειτουργεί το μηχάνημα POS & ποιο POS συμφέρει;
Τι εγγύηση ζητούν οι τράπεζες πριν δώσουν δάνειο για νέα επιχείρηση;
Η αντίληψη που κυριαρχεί στην ελληνική πραγματικότητα είναι ότι για να πάρεις δάνειο για νέα επιχείρηση πρέπει να αποδείξεις στην τράπεζα ότι “δεν το χρειάζεσαι”.
Για μία επιχείρηση που μόλις ξεκινά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δείξει… το χρώμα του χρήματος, είτε μέσω προσημείωσης προσωπικής περιουσίας, είτε μέσω καταθέσεων, όταν δεν έχει καλά καλά αρχίσει να λειτουργεί.
Αλλά σκέψου το κι έτσι: Εσύ θα δάνειζες χρήματα σε μία νέα επιχείρηση όταν η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο; Δεν θα ήθελες πρώτα να λάβεις τις απαιτούμενες εγγυήσεις ότι δεν θα χάσεις τα λεφτά σου αν δεν πάει καλά;
Δεν θα ήθελες, επίσης, να πειστείς ότι πρόκειται για μία σοβαρή προσπάθεια με εξαιρετικές προοπτικές; Αυτή είναι η οπτική από την πλευρά των τραπεζών.
Λύσεις στην αγορά υπάρχουν και οι τράπεζες δεν αποκλείουν εντελώς τα αιτήματα. Δίνουν δάνειο για νέα επιχείρηση, αρκεί να πληρούνται τα τραπεζικά κριτήρια, να δίνονται οι απαιτούμενες εγγυήσεις και να παρουσιάζεται ένα καλό επιχειρηματικό πλάνο.
Τώρα ξέρεις ποιες είναι οι επιλογές σου για να πάρεις δάνειο για νέα επιχείρηση! Θέλεις να συγκρίνεις δάνεια και να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου; Μπες στην πλατφόρμα μας, σύγκρινε και βρες αυτό που χρειάζεται η εταιρεία σου στα πρώτα της βήματα!