Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Καταθέσεις / Κεφάλαιο κίνησης με εγγύηση του δημοσίου

Κεφάλαιο κίνησης με εγγύηση του δημοσίου

κεφάλαιο κίνησης τι είναι

Η κρίση του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, προκάλεσαν οικονομικά προβλήματα στην πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Αν είσαι επιχειρηματίας, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησής σου, μπορείς να εξασφαλίσεις κεφάλαιο κίνησης για να καλύψεις οποιαδήποτε λειτουργική δαπάνη με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Με απλές διαδικασίες και μέσω του www.ependyseis.gr μπορείς να υποβάλεις αίτηση για προνομιακή χρηματοδότηση από την Τράπεζα που επιθυμείς. Το ποσό χορηγείται με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η παροχή εγγύησης από την ΕΑΤ διαμορφώνεται στο 80% του δανείου.

Οι τράπεζες παρέχουν ευελιξία αποπληρωμής με διάρκεια έως και 60 μήνες, δίνουν τη δυνατότητα περιόδου χάριτος και ζητούν μειωμένες εξασφαλίσεις.

Τι κερδίζω;

 • Κεφάλαιο κίνησης με ποσοστό εγγύησης έως 80% από το ελληνικό δημόσιο.
 • Μειωμένες εξασφαλίσεις. Στο βαθμό που οι Τράπεζες τις ζητούν, αφορούν το μέρος του δανείου που δεν καλύπτει η εγγύηση.
 • Χρηματοδότηση έως 25% του συνολικού κύκλου εργασιών ή το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης.
 • Γρήγορη εκταμίευση έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
 • Ευελιξία αποπληρωμής καθώς η διάρκειά της φτάνει έως τα 5 έτη συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος έως 12 μήνες.

Συμβουλές

 • Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της μικρής ή μεσαίας επιχείρησης κατά την τελευταία διαχειριστική χρήση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ή το Ενεργητικό της να μην ξεπερνά τα 43 εκατ. ευρώ.
 • Το κεφάλαιο κίνησης χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση που το αιτείται δεν θεωρείται προβληματική και δεν εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές την 31.12.2019.
 • Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19» διατίθεται έως την 31.12.2020.
 • Υπάρχει προμήθεια για την εγγύηση του δημοσίου την οποία πληρώνεις εφάπαξ.
 • Για μικρομεσαίες και αυτοαπασχολούμενους είναι 0,25% τον 1ο χρόνο, 0,50% τον 2ο και 3ο χρόνο και 1% τον 4ο και 5ο χρόνο.
 • Για μεγάλες επιχειρήσεις είναι 0,50% τον 1ο χρόνο, 1% τον 2ο και 3ο χρόνο και 2% για τον 4ο και 5ο χρόνο.
 • Η προμήθεια επιδοτείται, ωστόσο αν έχεις επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση από πλευράς της επιχείρησης ότι δεν θα μετακυλήσει την επιχορήγηση της προμήθειας εγγύησης εν μέρει ή εξολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς.

Η γνώμη του Ειδικού

💡 Το να εξασφαλίσει μία επιχείρηση ρευστότητα ίση με το 25% του συνολικού της τζίρου με διάρκεια αποπληρωμής 5 έτη & περίοδο χάριτος 12 μηνών, σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, είναι αναμφίβολα μια μεγάλη ανάσα. Η εγγύηση του δημοσίου παίζει καθοριστικό ρόλο στη διοχέτευση της απαιτούμενης ρευστότητας που χρειάζεται η πραγματική οικονομία. Είναι, επίσης, μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία καθώς αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

❗ Έχουν αναφερθεί αρκετά «εμπόδια» που πρέπει να ξεπεραστούν όπως τα αναρίθμητα δικαιολογητικά και η διστακτικότητα των τραπεζών. Όμως αν γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και κυλήσει ομαλά το πρόγραμμα τότε θα έχουν όφελος όλες οι πλευρές.

⚠️ Μιλάμε για δάνεια και όχι για επιδοτήσεις. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ευνοϊκοί οι όροι, να προβλέπεται περίοδος χάριτος και στη θεωρία να δίνονται χρήματα με λιγότερες εξασφαλίσεις, όμως τα κεφάλαια θα πρέπει να αποπληρωθούν και για αυτό οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στη διαχείριση των χρημάτων.

Πώς θα το αποκτήσω;

Βήμα 1ο

Επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα www.ependyseis.gr για να κάνεις online αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων –ΠΣΚΕ. Αφού συμπληρώσεις τα απαραίτητα στοιχεία (ποσό, στοιχεία επικοινωνίας κλπ), επιλέγεις την τράπεζα από την οποία επιθυμείς να χρηματοδοτηθείς.

Βήμα 2ο

Με την υποβολή της αίτησης λαμβάνεις έναν μοναδικό αριθμό καταχώρισης. Συγκεντρώνεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τον συνολικό κύκλο εργασιών, το μισθολογικό κόστος και τα νομιμοποιητικά στοιχεία της επιχείρησης (αντίγραφο Ε3, ΕΝΦΙΑ, βεβαίωση έναρξης εργασιών με τυχόν μεταβολές, αποδεικτικό μόνιμης εγκατάστασης, ασφαλιστική ενημερότητα, φορολογική ενημερότητα κ.ά.).

Βήμα 3ο

Επικοινωνείς με την τράπεζά σου για να προσκομίσεις το φυσικό φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να τρέξει η διαδικασία αξιολόγησης, έγκρισης και εκταμίευσης του δανείου.

Διάβασε επίσης:

📍Καλάθι Νοικοκυριού: Πώς σε βοηθά ο e-καταναλωτής;

📍Δόσεις με Χρεωστική Κάρτα: Γίνεται;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
προθεσμιακές καταθέσεις

Αξίζουν οι προθεσμιακές καταθέσεις;

Δες τα επιτόκια και σύγκρινε προθεσμιακές.