Όταν πρόκειται να υπολογίσεις τους λογαριασμούς σου για το ηλεκτρικό ρεύμα, η κατανόηση του πόσο ενέργεια καταναλώνουν οι διάφορες συσκευές στο σπίτι, μπορεί να σε βοηθήσει πολύ. Τα κλιματιστικά είναι συχνά από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στα σπίτια μας – αλλά πόση ακριβώς ηλεκτρική ενέργεια καίνε;
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε ακριβώς αυτό: τι επηρεάζει την ενεργειακή χρήση του κλιματιστικού, τι είδους βαθμολογία απόδοσης μπορείς να περιμένεις από τα τυποποιημένα μοντέλα, καθώς και συμβουλές για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του κλιματιστικού σου για εξοικονόμηση χρημάτων από το ενεργειακό κόστος.
Πόσο ρεύμα καίει το air condition στο κρύο;
Τα κλιματιστικά καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας όταν είναι ρυθμισμένα να ψύχουν ένα δωμάτιο σε θερμοκρασία χαμηλότερη από την εξωτερική. Ωστόσο, η κατανάλωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
- το μέγεθος του δωματίου,
- η απόδοση της μονάδας,
- η ρύθμιση της θερμοκρασίας και
- ο αριθμός των ωρών λειτουργίας.
Γενικά, όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία που ρυθμίζεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, όσο μεγαλύτερο είναι το δωμάτιο και όσο χαμηλότερη είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας, τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει το κλιματιστικό.
Με τον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις ενδεικτικά πόσο ρεύμα θα καίει ένα κλιματιστικό ανάλογα το μέγεθός του, για μία ώρα χρήσης:
Σε τι θερμοκρασία να βάζω το κλιματιστικό το καλοκαίρι;
Κλιματιστικό και καλοκαίρι πάνε μαζί! Όμως, κάθε χρόνο αναρωτιόμαστε σε τι θερμοκρασία τελικά πρέπει να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό μας. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να σου λύσουμε την απορία, το προτεινόμενο εύρος επιθυμητής θερμοκρασίας είναι μεταξύ 26°C – 29°C.
Η κατανάλωση ενέργειας ενός κλιματιστικού μετριέται σε Watt (W) και η κατανάλωση ενέργειας αναγράφεται συνήθως στην ετικέτα της μονάδας ή στο εγχειρίδιο χρήσης του προϊόντος. Για παράδειγμα, ένα τυπικό κλιματιστικό 8.000 BTU μπορεί να καταναλώνει περίπου 600-700 Watt ανά ώρα, ενώ μια μονάδα 12.000 BTU μπορεί να καταναλώνει περίπου 1.000 Watt ανά ώρα.
Ένας τρόπος μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας είναι η επιλογή κλιματιστικού με υψηλό δείκτη ενεργειακής απόδοσης (EER). Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης EER, τόσο πιο αποδοτικό είναι το κλιματιστικό. Ένας άλλος τρόπος για να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας είναι να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία σε ένα μέτριο επίπεδο, αντί να κάνεις το δωμάτιο πολύ κρύο. Επιπλέον, μπορείς να απενεργοποιείς το κλιματιστικό όταν δεν βρίσκεσαι στο δωμάτιο ή να χρησιμοποιείς έναν χρονοδιακόπτη για την αυτόματη απενεργοποίηση της μονάδας μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Τα μέσα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας για διαφορετικούς τύπους κλιματιστικών και για διάφορα μεγέθη δωματίων μπορεί να διαφέρουν. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό που τοποθετείται στο παράθυρο με ψυκτική ικανότητα 5.000 BTUs μπορεί να καταναλώνει περίπου 500 Watt ανά ώρα, ενώ ένα κεντρικό σύστημα κλιματισμού μπορεί να καταναλώνει πάνω από 5.000 Watt ανά ώρα. Ένα μικρό δωμάτιο περίπου 150 τ.μ. μπορεί να απαιτεί ένα κλιματιστικό 5.000 BTU, ενώ ένα μεγαλύτερο δωμάτιο περίπου 350-400 τ.μ. μπορεί να απαιτεί μια μονάδα 10.000 BTU.
Ποιες άλλες ενέργειες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος το καλοκαίρι;
Δεν είναι μόνο η θερμοκρασία που επιλέγεις να δουλεύει το κλιματιστικό σου αλλά και ο χώρος που σε περιβάλλει. Μπορείς λοιπόν, να κάνεις τα εξής:
Βελτίωσε τη ροή του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού
Το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες σκαρφαλώνουν στα ύψη, τα κλιματιστικά γίνονται απαραίτητα στο σπίτι για να διατηρήσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Όμως το θέμα είναι σε ποια θερμοκρασία να το ρυθμίσουμε ώστε να μην καταναλώνει υπερβολικά ηλεκτρική ενέργεια και να διατηρείται καλή ροή του αέρα στο σπίτι. Μία εναλλακτική λύση για να βελτιώσουμε τη ροή του αέρα είναι:
- η αλλαγή των φίλτρων του κλιματιστικού, καθώς και
- η χρήση ανεμιστήρων για την κυκλοφορία του δροσερού αέρα.
Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από το ότι αυξάνεται η απόδοση του κλιματιστικού, μπορούμε να επιτύχουμε μια κατάλληλη θερμοκρασία στο σπίτι και να απολαύσουμε τη δροσιά χωρίς άγχος για το λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.
Εγκατάστησε ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα
Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να γίνουν ανυπόφορες στο εσωτερικό του σπιτιού. Αν αναζητείς μια λύση για να κρατήσεις τη θερμότητα έξω, τότε η εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών παραθύρων είναι μια καλή επιλογή.
Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό, ενώ ταυτόχρονα να μειώσεις το κόστος ενέργειας. Επιπλέον, η εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών παραθύρων μπορεί να αυξήσει την αξία του σπιτιού σου και να συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος στο εσωτερικό του. Και εννοείται το ίδιο ισχύει και για τον χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα χρειάζεται να αναρωτιέσαι πόσο καίει το air condition στο ζεστό!
Μόνωσε σωστά και σφράγισε τυχόν ρωγμές στους τοίχους ή τις πόρτες
Όταν έρχεται το καλοκαίρι, όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε τους χώρους μας δροσερούς και άνετους. Αν όμως οι τοίχοι ή οι πόρτες μας έχουν ρωγμές, o δροσερός αέρας μπορεί εύκολα να διαφύγει και το αποτέλεσμα θα είναι μια ζεστή και άβολη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας.
Για να το αποφύγεις αυτό, είναι σημαντικό να μονώσεις σωστά και να σφραγίσεις τυχόν ρωγμές στους τοίχους ή τις πόρτες. Έτσι, θα διατηρήσεις τον δροσερό αέρα μέσα στο σπίτι και θα μπορείς να απολαύσεις τη δροσιά κατά τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.
Συμπερασματικά, τα κλιματιστικά μπορούν να καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας όταν είναι ρυθμισμένα να ψύχουν ένα δωμάτιο σε θερμοκρασία χαμηλότερη από την εξωτερική.
Ωστόσο, μπορείς να λάβεις διάφορα μέτρα για να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας και να διατηρήσεις τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος σε λογικά επίπεδα. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν την επιλογή ενός κλιματιστικού με υψηλό EER, τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας, την απενεργοποίηση της μονάδας όταν δεν χρησιμοποιείται και την επιλογή του κατάλληλου μεγέθους μονάδας για το δωμάτιο.
Υπάρχει και μία ακόμα επιλογή για να μειώσεις τον λογαριασμό ρεύματος. Δεν είναι άλλη από το insurancemarket Ενέργεια, με το οποίο συγκρίνεις παρόχους ενέργειας, βλέπεις όλες τις προσφορές τους & επιλέγεις εκείνον που θα δροσίσει οικονομικά το σπίτι σου!
💡 Διάβασε επίσης: Πώς θα βρω φθηνό ρεύμα;