Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 1. Ρεύμα / Τι κλιματιστικό να πάρω; Οδηγός αγοράς

Τι κλιματιστικό να πάρω; Οδηγός αγοράς

Τι κλιματιστικό να πάρω; Οδηγός αγοράς

Το καλοκαίρι είναι εδώ, οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού πλησιάζουν και μετά τον απόηχο της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι έχουν στραφεί σε home office. Είναι αναμενόμενο συνεπώς όλοι όσοι δεν έχουν ήδη κλιματιστικό στο σπίτι να αναζητούν το κατάλληλο.

Ωστόσο, πολλές επιλογές υπάρχουν στην αγορά, κάνοντας δύσκολη την επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού για την κάθε ανάγκη. Πάμε λοιπόν να δούμε τα βήματα που θα σε οδηγήσουν στην ιδανική επιλογή!

Κριτήρια επιλογής ενός κλιματιστικού

Το βασικότερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκαθαρίσεις τα κριτήρια και τις προδιαγραφές που περίπου θέλεις να έχει το κλιματιστικό. Δηλαδή πριν ξεκινήσεις να κοιτάζεις κλιματιστικά, σκέψου τα παρακάτω:

1. Τύπος κλιματιστικού

Αρχικά, η πρώτη επιλογή που κάποιος πρέπει να κάνει είναι το είδος του κλιματιστικού. Τα κλιματιστικά δεν είναι όλα ίδια, έχουν διαφορετικές λειτουργίες και δυνατότητες, και κάθε περίπτωση απαιτεί μια ξεχωριστή επιλογή. Οι πιο κοινές επιλογές κλιματιστικών είναι οι παρακάτω:

  • Κλιματιστικά τοίχου
  • Κλιματιστικά οροφής
  • Κλιματιστικά δαπέδου
  • Κλιματιστικά ντουλάπες
  • Πολυδιαιρούμενα κλιματιστικά
  • Φορητά κλιματιστικά

Τα φορητά, τα πολυδιαιρούμενα, τα κλιματιστικά τοίχου/ οροφής/ δαπέδου αποτελούν τις πιο συχνές επιλογές για ιδιωτικούς χώρους και σπίτια. Τα κλιματιστικά ντουλάπες (τα πιο ογκώδη κλιματιστικά) επιλέγονται κυρίως για επαγγελματικούς χώρους, καθώς έχουν με μεγάλη ψυκτική ισχύ η οποία διαχέεται σε όλο τον απαιτούμενο χώρο.

2. Ενεργειακή κλάση κλιματιστικού

Η ενεργειακή κλάση ενός κλιματιστικού καθορίζεται από τη βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης (EER). Το EER είναι ο λόγος της ψυκτικής ικανότητας (σε βρετανικές θερμικές μονάδες (BTU)) προς την ισχύ εισόδου (σε watt). Τα κλιματιστικά ταξινομούνται σε διαφορετικές ενεργειακές κατηγορίες, που κυμαίνονται από A έως G, με το A να είναι το πιο αποδοτικό και το G να είναι το λιγότερο αποδοτικό.

Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία EER ενός κλιματιστικού, τόσο πιο αποδοτικό είναι και τόσο χαμηλότερη θα είναι η ενεργειακή του κλάση. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό με βαθμολογία EER 3 ή υψηλότερη θα ταξινομηθεί ως Κατηγορία Α, ενώ ένα με βαθμολογία μεταξύ 2 και 3 θα ταξινομηθεί ως Κατηγορία Β.

Είναι σημαντικό να έχεις υπόψη την ενεργειακή κλάση ενός κλιματιστικού πριν προχωρήσεις σε αγορά. Τα μοντέλα υψηλότερης απόδοσης μπορούν να σου εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα μειώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος.

3. Ρύθμιση κλιματιστικού για ψύξη

Οι κλιματιστικοί μηχανισμοί δρουν με διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να προσφέρουν κρύο αέρα μέσω εντοπισμού θέσεων ή να εκπέμπουν κρύο αέρα απευθείας από τη μονάδα. Να τονίσουμε ότι η επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του καταναλωτή. Επίσης, σημαντικό είναι να προσέξεις την ενεργειακή απόδοση και τη χωρητικότητα.

4. Φίλτρα κλιματιστικού

Η τρίτη επιλογή είναι η μορφή του φίλτρου κλιματιστικού. Κάθε κλιματιστικό έχει διαφορετικό φίλτρο, κάποια είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, κάποια αντικαθίστανται, άλλα διαθέτουν φίλτρα ιονισμού, κατασκευασμένα από αντιβακτηριακά υλικά. Η επεξεργασία του αέρα είναι η επιλογή που διασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι.

5. Σχεδιασμός κλιματιστικού

Μπορείς να επιλέξεις μεταξύ αρκετών σχεδιασμών για να ταιριάζουν με τη διακόσμηση του σπιτιού. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτείς το μέγεθος του κλιματιστικού, καθώς το πολύ μικρό και το πολύ μεγάλο μέγεθος ενός κλιματιστικού μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία του.

6. Κλιματιστικά με αφύγρανση

Η αφύγρανση είναι ένα χαρακτηριστικό των έξυπνων κλιματιστικών. Βοηθά στη μείωση της ποσότητας υγρασίας στο σπίτι, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια της ζέστης και των έντονων περιόδων υγρασίας. Τα κλιματιστικά με αφύγρανση μπορεί να ρυθμιστούν για να αποδώσουν τη σωστή ποσότητα θερμοκρασιών στο χώρο σου, ενώ μειώνουν τη στάση της ζέστης και των αποκλίσεών στο δωμάτιό σου.

7. Θόρυβος κλιματιστικού

Ένα από τα κριτήρια που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι η ένταση ήχου που παράγουν τα κλιματιστικά. Κάποια κλιματιστικά είναι πιο αθόρυβα από άλλα, με αποτέλεσμα να μειώνουν το επίπεδο θορύβου. Άλλα, αντίθετα, εκπέμπουν περισσότερο θόρυβο και μπορεί να επηρεάσουν την ησυχία σου. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα κλιματιστικό που θα είναι ικανό να ικανοποιήσει τις προσωπικές σου προτιμήσεις και ανάγκες.

Τι κλιματιστικό να πάρω για 10-50 τετραγωνικά;

Ανάλογα το εμβαδόν χώρου πρέπει να επιλέξεις και την αντίστοιχη ισχύς. Συγκεκριμένα:

  • Για 10 – 20 τ.μ., 9.000 BTU/h
  • Για 20 – 30 τ.μ., 12.000 BTU/h
  • Για 30 – 40 τ.μ., 18.000 BTU/h
  • Για 40 – 50 τ.μ., 24.000 BTU/h

Εκτός από το μέγεθος του δωματίου, υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ενός κλιματιστικού. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το υψόμετρο της κατοικίας, το επίπεδο μόνωσης που υπάρχει και την κατεύθυνση προς την οποία βλέπει το δωμάτιο όπου θα εγκατασταθεί το κλιματιστικό.

Wi-Fi module για κλιματιστικό: Αξίζει;

Ένα wifi module για κλιματιστικό σου δίνει τη δυνατότητα να ανεβάζεις τη θερμοκρασία ή να ψύχεις το σπίτι σου με μερικά μόνο κλικ στο κινητό σου. Τα επονομαζόμενα έξυπνα κλιματιστικά έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας στο σπίτι, το γραφείο ή άλλο χώρο πολύ πιο εύκολο και αποτελεσματικό. Συνδέονται σε ασύρματο δίκτυο, επιτρέποντάς σου να ελέγχεις τη θερμοκρασία από οπουδήποτε στον κόσμο μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone ή το tablet.

Με τα έξυπνα κλιματιστικά, μπορείς εύκολα να ορίσεις χρονοδιαγράμματα και προκαθορισμένες θερμοκρασίες για διαφορετικές ώρες της ημέρας, ελέγχοντας τον κλιματισμό σου από οπουδήποτε.

Οι επιλογές για την αγορά ενός κλιματιστικού είναι πολλές, επομένως επένδυσε λίγο από το χρόνο σου στην έρευνα, προτού πάρεις την τελική απόφαση!

Για περισσότερη εξοικονόμηση στο λογαριασμό ρεύματος, μπες στο insurancemarket.gr. Εδώ συγκρίνεις παρόχους ενέργειας και επιλέγεις το καταλληλότερο πρόγραμμα της αγοράς για το σπίτι σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!