Με την κλιματική αλλαγή να προκαλεί όλο και περισσότερα προβλήματα σε όλο τον κόσμο, η ανάγκη για μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Έτσι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την θέσπιση νέου Κλιματικού Νόμου.
Ο νόμος αυτός προβλέπει μια σειρά καινοτόμων και δραστικών μέτρων, με πρώτο σταθμό το 2030. Στόχος, ποιος άλλος, η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα σε εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην ανάδειξη της ηλεκτροκίνησης, η οποία είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ποιοι είναι όμως οι στόχοι που έχουν τεθεί και πώς η προώθηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου συμβάλει στην επίτευξη των κυβερνητικών στόχων;
Τι μέτρα προβλέπονται για την ηλεκτροκίνηση έως το 2030;
Ο εθνικός στόχος είναι μέχρι το 2030 να μειωθεί σημαντικά η εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα να σε ποσοστό 55% σε σχέση με το έτος 1990. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πρωταγωνιστεί σε αυτή την προσπάθεια και ήδη τα καινούργια και μεταχειρισμένα ηλεκτρικά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στους οδηγούς στη χώρα μας. Έτσι η κυβέρνηση με σειρά μέτρων και οδηγιών προβλέπει την προώθηση οχημάτων μηδενικών ρύπων.
#1 Μέτρα για εταιρικά οχήματα
Προβλέπεται ότι όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν εταιρικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης θα πρέπει μέχρι το 2023 να έχουν αντικαταστήσει κατ’ ελάχιστο το 1/4 των αυτοκίνητων εσωτερική καύσης με ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξωτερικής φόρτισης, ρύπων έως 50 γραμμαρίων CO2 ανά χιλιόμετρο.
#2 Μέτρα για ταξί & ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα
Από το 2025 προβλέπεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όλα τα δημόσια οχήματα και τα ταξί θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά και όχι βενζινοκίνητα. Επίσης, οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων οφείλουν κατά το 1/3 του στόλου τους να διαθέτουν ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών ρύπων.
Η συγκεκριμένη διάταξη ωστόσο θα επανεξεταστεί έως τις 31.12.2023 από το Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Μεταφορών. Τότε θα αξιολογηθεί το αν μπορούν να ενταχθούν περισσότερες περιφέρειες στη συγκεκριμένη διάταξη, ώστε να επιτευχθεί γρηγορότερα ο στόχος της απανθρακοποίησης.
💡 Διάβασε επίσης: Επιδότηση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου: Όλα όσα θες να μάθεις!
#3 Μέτρα για τους σταθμούς φόρτισης
Επιπλέον θα ληφθούν μέτρα ώστε να διατίθενται όλο και περισσότεροι προσβάσιμοι σταθμοί επαναφόρτισης των μπαταριών. Στόχος είναι οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μπορούν να σταθμεύουν δωρεάν και να φορτίζουν την μπαταρία του αυτοκινήτου τους χωρίς κόστος.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται, οι θέσεις φόρτισης θα φτιαχτούν σε δημόσιους χώρους όπως:
- σε προαύλιους χώρους εκκλησιών ή πλατειών
- σε κεντρικούς δρόμους
- σε σχολεία κλπ
ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες από όλους. Οι πρώτες ενέργειες υλοποίησης και εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου έχουν ήδη ξεκινήσει με το πρόγραμμα απανθρακοποίησης των νησιών GR-eco islands.
#4 Μέτρα για την αγορά αυτοκινήτων
Οι προβλέψεις για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θέτουν ως στόχο την 1η.1.2030 να απαγορεύεται η πώληση νέων αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών αυτοκινήτων με συμβατικό κινητήρα και να πωλούνται μόνο ηλεκτροκίνητα οχήματα μηδενικών ρύπων.
Ήδη δίνονται κάποια οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και η ασφάλεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πλέον εξίσου οικονομική με την ασφάλεια συμβατικών αυτοκινήτων.
💡Διάβασε επίσης: Ποια είναι η πραγματική αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
Πώς γίνεται η φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων τώρα;
Στην τεράστια αυτή προσπάθεια, δεν απουσιάζει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Πολλές ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τοποθετήσει ταχυφορτιστές σε όλα τα σημεία φόρτισης οι οποίοι επιτρέπουν την πληρότητα της μπαταρίας του ηλεκτρικού οχήματος έως και 80% σε μόλις μισή ώρα.
Οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα, μέσω εφαρμογών να επιλέξουν το πλησιέστερο σημείο φόρτισης, αλλά και το μοντέλο φορτιστή που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν. Επίσης μπορούν να πληρώσουν για την συγκεκριμένη υπηρεσία μέσω των εφαρμογών, είτε ως πελάτες των εταιρειών, είτε ως επισκέπτες.
Τι γίνεται αν δεν έχεις πρόσβαση στους φορτιστές;
Οι οδηγοί που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στα σημεία φόρτισης, μπορούν να επαναφορτίζουν την μπαταρία του οχήματός τους στις οικίες τους. Οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας παρέχουν εξοπλισμό και προνομιακά προγράμματα προμήθειας ρεύματος, προσφέροντας μια οικονομική λύση και αυτονομία σε όσους «κινούνται ηλεκτρικά».
Ειδικότερα, οι κάτοχοι νυχτερινού τιμολογίου μπορούν να έχουν πλήρη φόρτιση, με κόστος 50% λιγότερο. Με τους σημερινούς ρυθμούς και την πληθώρα υποχρεώσεων που βαραίνουν την καθημερινότητα, η αναζήτηση κατάλληλου παρόχου φαντάζει δύσκολη διαδικασία, ωστόσο μέσω της πλατφόρμας μας μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για το πλήθος των προγραμμάτων ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχουν διαθέσιμα και να κάνει την κατάλληλη επιλογή.
Και αυτή είναι μόνο η αρχή! Όπως φαίνεται, τα ηλεκτρικά οχήματα ήρθαν για να μείνουν κι έτσι όλοι πρέπει να προετοιμαστούμε να τα υποδεχτούμε. Όσο για την ασφάλειά τους, εμείς είμαστε εδώ. Αν θέλεις να δεις πόσο θα σου κοστίσει η ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μπες στο insurancemarket.gr, βάλε τα στοιχεία του οχήματος που σε ενδιαφέρει και σύγκρινε την αγορά δωρεάν!