Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 2. Ηλεκτροκίνηση / Ποια είναι η πραγματική αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Ποια είναι η πραγματική αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Ποια είναι η πραγματική αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η τελευταία τάση στο χώρο των μεταφορών και όχι άδικα! Οι μηδενικοί ρύποι, οι υψηλές επιδόσεις και το χαμηλό κόστος τους σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα, κάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα την βασική επιλογή για πολλούς οδηγούς.

Το κύριο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες είναι η αυτονομία – πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα αυτοκίνητο με μία φόρτιση; Αν έχεις και εσύ το ίδιο ερώτημα, τότε έφτασε η ώρα να μάθεις όλα όσα χρειάζεται για την αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τι είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πώς λειτουργούν;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) δεν είναι πλέον μια φουτουριστική ιδέα – κυκλοφορούν στους δρόμους, σήμερα! Αυτά τα σύγχρονα θαύματα διαθέτουν ηλεκτροκινητήρες αντί για κινητήρες εσωτερικής καύσης και χρησιμοποιούν μια σειρά από μπαταρίες έλξης για την παροχή ενέργειας.

Για να αποθηκεύσουν ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο ταξίδι τους, τα οχήματα αυτά χρειάζεται μόνο να συνδεθούν σε μια πρίζα ή σε έναν εξοπλισμό φόρτισης. Μόλις φορτίσουν είναι έτοιμα για χρήση.

Τα οφέλη της κατοχής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Τα αμάξια με ηλεκτροκίνηση έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον! Λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια πράγμα που σημαίνει ότι δεν παράγουν καυσαέρια που μπορούν να προκαλέσουν ατμοσφαιρική ρύπανση.

Επιπλέον, δε χρειάζονται εξαρτήματα που σχετίζονται με υγρά καύσιμα, όπως δεξαμενές ή αντλίες – γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, υπάρχουν και μεγάλα οφέλη στην τσέπη σου. Καθώς τα ηλεκτρικά μοντέλα αποτελούν μια εξαιρετική επένδυση για όσους ψάχνουν έναν πιο φθηνό και αποδοτικό τρόπο να μετακινηθούν.

Σκέψου μόνο πόσα χρήματα θα γλιτώσεις από τα μειωμένα τέλη, το χαμηλό κόστος συντήρησης και τις επιδοτήσεις που δίνονται για την ηλεκτροκίνηση. Επιπλέον, εφόσον είσαι κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μπορείς να αποκτήσεις και το δικό σου σήμα δωρεάν στάθμευσης.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η οδηγική εμπειρία. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης θα σου προσφέρουν καλύτερες οδηγικές συνθήκες. Με την άμεση ροπή, την ισχυρή επιτάχυνση και το χαμηλό κέντρο βάρους λόγω της τοποθέτησης της μπαταρίας στο πάτωμα, οι διαδρομές σου στην πόλη θα γίνουν πιο άνετες και ομαλές! Τέρμα οι δυνατοί κινητήρες και η ηχορύπανση. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις την οδήγηση, χωρίς θόρυβο και με εξαιρετικό έλεγχο στις στροφές.

Ποια είναι η πραγματική αυτονομία ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Αναρωτιέσαι αν μπορείς να βασιστείς στην αυτονομία που σου προσφέρει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην καθημερινότητά σου; Ώρα να σταματήσεις να ανησυχείς.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, η απόσταση που διανύει ο μέσος οδηγός στις Ευρωπαϊκές πόλεις, δεν ξεπερνά σχεδόν ποτέ τα 100 χιλιόμετρα. Την ίδια στιγμή, η αυτονομία ενός ηλεκτροκίνητου υπολογίζεται στα 275 χιλιόμετρα. Μάλιστα, αν επιλέξεις ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μεγάλη αυτονομία, θα μπορέσεις να κινηθείς και εκτός πόλης, εξίσου εύκολα.

Όπως καταλαβαίνεις, μπορείς να κάνεις με άνεση τις διαδρομές σου χωρίς να ανησυχείς αν θα χρειαστεί να ψάξεις άμεσα σταθμό φόρτισης για το αμάξι σου, μέσα στην ημέρα​.

Βέβαια, υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν περαιτέρω την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ας τους δούμε έναν – έναν.

Περιβαλλοντικές συνθήκες

Η θερμοκρασία είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται η αυτονομία. Η ιδανική θερμοκρασία για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μεταξύ 10°C με 35°C. Ο κρύος καιρός μειώνει όμως την εμβέλεια λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας. Το αποτέλεσμα; Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η αυτονομία των αυτοκινήτων που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, να πέφτει έως και 50%. Ευτυχώς, στην Ελλάδα οι ημέρες που επικρατούν ακραίες συνθήκες είναι πολύ λίγες, οπότε τα προβλήματα αυτά είναι σαφώς μικρότερα από ότι στις βορειότερες χώρες.

Χειμώνας & ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Μία καλή λύση για να περιορίσεις την απώλεια αυτονομίας τους χειμερινούς μήνες, είναι να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου σε κλειστό χώρο, όπου σίγουρα οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ καλύτερες. Επιπλέον, για να περιορίσεις τις απώλειες μπαταρίας μπορείς να προθερμάνεις τους συσσωρευτές του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σου πριν ξεκινήσεις την διαδρομή σου. Τέλος,εφόσον αναζητάς ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία, μπορείς να μειώσεις τη χρήση του κλιματιστικού. Για να ζεσταθείς, επίλεξε να χρησιμοποιήσεις αντ’ αυτού το θερμαινόμενο τιμόνι ή τα θερμαινόμενα καθίσματα τα οποία φαίνεται να μην επηρεάζουν την απόδοση που θα έχει η μπαταρία.

Συνεπώς, εάν είσαι κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνεις προσοχή στις εξωτερικές συνθήκες, προκειμένου να αποφύγεις τυχόν απρόσμενες εκπλήξεις!

Στιλ οδήγησης

Η ομαλή οδήγηση βοηθάει στην εξοικονόμηση της μπαταρίας. Ξεκίνησε τον κινητήρα όσο γίνεται χαλαρά, χωρίς να τον πιέζεις. Επομένως, αν θέλεις να διανύσεις μεγαλύτερες χιλιομετρικά αποστάσεις, φρόντισε να μην τρέχεις γιατί αυτό δημιουργεί πίεση στον κινητήρα. Αλλά ακόμα και όταν αποφασίζεις να πατήσεις το γκάζι, προσπάθησε να μην το κάνεις απότομα ώστε να μην καταναλώσεις μεγαλύτερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεσαι.

Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν την ρύθμιση “eco-mode” ή αλλιώς οικονομική οδήγηση. Χρησιμοποιώντας αυτή την λειτουργία περιορίζεις σημαντικά την ενέργεια που πηγαίνει στον κινητήρα αλλά και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Συνθήκες οδοστρώματος

Η επιφάνεια του δρόμου επηρεάζει την αυτονομία που θα έχει το ηλεκτρικό σου αμάξι. Οι ανηφορικοί δρόμοι με μεγάλη κλίση ξοδεύουν περισσότερη μπαταρία απ’ ότι ένας δρόμος με μηδενική. Αν χρειάζεται να κάνεις μία μεγάλη διαδρομή, προτίμησε να κάνεις λίγα παραπάνω χιλιόμετρα σε μία ομαλή επιφάνεια, από ότι σε ένα ανηφορικό έδαφος.

Πώς φορτίζει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι φόρτισης. Ο πιο πρακτικός, μοιάζει να είναι η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι.

Εγκατάστησε ένα σταθμό φόρτισης που είναι κατάλληλος για τις απαιτήσεις που έχει το όχημά σου, στο ιδιωτικό σου πάρκινγκ. Μ’ αυτό τον τρόπο, κάθε βράδυ μπορείς να το φορτίζεις ώστε το πρωί, το αμάξι σου να είναι έτοιμο για νέες διαδρομές. Ο χρόνος που χρειάζεται να γεμίσει πλήρως μία μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου ποικίλει και μπορεί να διαρκεί από 9 έως 13 ώρες.​

Φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Χάρτης με τα σημεία φόρτισης

Ένας μύθος που υπάρχει είναι ότι στην Ελλάδα δεν μπορείς να βρεις εύκολα σταθμούς φόρτισης για το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο. Λάθος! Η χώρα μας αναπτύσσει συνεχώς το ήδη μεγάλο δίκτυο της, σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αν έχεις ηλεκτρικό αυτοκίνητo, τότε βρες εύκολα το πλησιέστερο σημείο φόρτισης μέσω του εργαλείου με τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουμε ετοιμάσει για εσένα!

Απόκτησε την κατάλληλη ασφάλεια για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σου

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το παρόν και το μέλλον της αυτοκίνησης. Καθώς συνεχίζουν να εξελίσσονται και να γίνονται πιο διαδεδομένα, μπορούν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο που σκέφτεσαι τις μετακινήσεις και τα ταξίδια.

Εάν αποφάσισες να κάνεις τη μετάβαση από συμβατικό σε ηλεκτρικό όχημα, το insurancemarket είναι εδώ για να σε βοηθήσει να επιλέξεις την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου!

⏳ Μπες στο insurancemarket, την #1 online υπηρεσία σύγκρισης ασφαλειών αυτοκινήτου και επίλεξε εύκολα το τέλειο πρόγραμμα ασφάλισης για εσένα.

Διάβασε επίσης:

📌 Αυτοκίνητο υδρογόνου: Είναι το αυτοκίνητο του μέλλοντος;

📌 Ελεγχόμενη στάθμευση: Τι ισχύει για συμβατικά & ηλεκτρικά αυτοκίνητα;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου