Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 2. Ηλεκτροκίνηση / Αυτοκίνητο υδρογόνου: Είναι το αυτοκίνητο του μέλλοντος;

Αυτοκίνητο υδρογόνου: Είναι το αυτοκίνητο του μέλλοντος;

αυτοκινητο υδρογονου

Τα αυτοκίνητα υδρογόνου είναι μια υπόσχεση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη γενικότερη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Ωστόσο, πόσο πρακτικό είναι να έχει κάποιος ένα αυτοκίνητο υδρογόνου; Πώς λειτουργούν αυτά τα αυτοκίνητα και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους;

Σε αυτό το άρθρο, θα απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις και θα εξετάσουμε αν τα αυτοκίνητα υδρογόνου είναι τα αυτοκίνητο του μέλλοντος.

Πώς λειτουργούν τα αυτοκίνητα υδρογόνου;

Η κυριότερη διαφορά μεταξύ των αυτοκινήτων υδρογόνου και των κλασικών αυτοκινήτων είναι ότι δεν λειτουργούν με βενζίνη ή πετρέλαιο, αλλά με υδρογόνο. Το υδρογόνο αποθηκεύεται σε αντιδραστήρες PEMFCs, όπου συνδυάζεται με το οξυγόνο από την ατμόσφαιρα για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους τροχούς.

Η μόνη εκπομπή των αυτοκινήτων υδρογόνου είναι η υδρόθεια και η θερμότητα, καθιστώντας τα φιλικά προς το περιβάλλον.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των αυτοκινήτων υδρογόνου;

  • Η μηδενική εκπομπή επιβλαβών αερίων.
  • Το γεγονός ότι το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι οικιακές ανεμογεννήτριες ή τα ηλιακά πάνελ, καθιστά τα αυτοκίνητα υδρογόνου απολύτως βιώσιμα.
  • Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την εξόρυξη και τη μεταφορά πετρελαίου που χρησιμοποιείται για την κίνηση των κλασικών αυτοκινήτων απουσιάζει εντελώς.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και μειονεκτήματα.

  • Το κυριότερο είναι η έλλειψη υποδομών για την παραγωγή και τη διάθεση του υδρογόνου. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς που θα πρέπει να πάει για να γεμίσει τον αντιδραστήρα του αυτοκινήτου του.
  • Οι αντιδραστήρες υδρογόνου είναι ακόμα πολύ μεγάλοι και βαριοί, καθιστώντας την παραγωγή αυτοκινήτων υδρογόνου σχετικά ακριβή.
  • Η οδήγηση αυτοκινήτων υδρογόνου είναι εξίσου ασφαλής με αυτή των κλασικών αυτοκινήτων, αλλά η κατασκευή τους και η παραγωγή του υδρογόνου απαιτούν αυστηρά πρότυπα ασφαλείας.

 

πινακίδα widget

Το πρώτο αυτοκίνητο υδρογόνου στην Ελλάδα

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κυψελών υδρογόνου, το πρώτο της είδους του στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε για 1η φορά σε έκθεση της Κοζάνης (Συνέδριο Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας). Πρόκειται για ένα SUV της Hyundai.

Το γέμισμα της δεξαμενής αυτού του αυτοκινήτου διαρκεί πέντε λεπτά και προσφέρει αυτονομία έως περίπου 600 χιλιόμετρα. Επιπλέον, αντί να εκπέμπει ρύπους, παράγει καθαρό πόσιμο νερό. Στην Ευρώπη, υπάρχουν ήδη περισσότερα από 5000 αυτοκίνητα υδρογόνου που κυκλοφορούν και περίπου 200 σταθμοί ανεφοδιασμού με υδρογόνο. Ωστόσο, στα Βαλκάνια δεν υπάρχει ακόμη κανένας σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου.

Οι εταιρείες Hyundai και Toyota έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή μοντέλων υδρογόνου, ενώ και άλλες εταιρείες έχουν παρουσιάσει πρότυπα μοντέλα και επενδύουν στην τεχνολογία. Έτσι, η χρήση του υδρογόνου αναμένεται να ενσωματωθεί στην παραγωγική διαδικασία πολλών εταιρειών.

Συνοψίζοντας, τα αυτοκίνητα υδρογόνου είναι ένας πρακτικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μετακίνησης.

Ψάχνεις για ασφάλεια αυτοκινήτου; Έλα στο insurancemarket, όπου μπορείς να συγκρίνεις έως και 29 ασφαλιστικές εταιρείες με ένα κλικ και να κλείσεις την προσφορά που σε συμφέρει περισσότερο!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου