Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 2. Ηλεκτροκίνηση / Επιδότηση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου: Όλα όσα θες να μάθεις!

Επιδότηση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου: Όλα όσα θες να μάθεις!

ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιδότηση

Ίσως να έχεις ακούσει για το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” που σου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο με επιδότηση.

Πρόκειται λοιπόν, για το πρόγραμμα που εφαρμόζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο επιδιώκει να παροτρύνει όλο και περισσότερους πολίτες στο να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα. Δηλαδή, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα, ηλεκτρικά ποδήλατα αλλά και οικιακούς ταχυφορτιστές.

Για εσένα που θέλεις να επωφεληθείς από την κρατική επιδότηση και παράλληλα να στραφείς σε έναν πιο “πράσινο” τρόπο οδήγησης, παρακάτω συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να κάνεις την αίτηση & να λάβεις την επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου!

Δικαιούμαι επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Για να δικαιούσαι την επιδότηση του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” πρέπει να ανήκεις σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

 • Φυσικό πρόσωπο
 • Νομικό πρόσωπο

📍 Η διάρκεια υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο της σχετικής δράσης θα είναι έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.ypen.gr και στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://kinoumeilektrika2.gov.gr.

Πόσο είναι η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Το ποσό της επιδότησης εξαρτάται από το είδος και την τιμή του οχήματος και υπολογίζεται με βάση τη λιανική τιμή προ φόρων. Δεν επιδοτείται δηλαδή ο ΦΠΑ, αλλά μόνο η αξία λιανικής τιμής του οχήματος πριν από τους φόρους. Στην τελική τιμή αφαιρούνται επίσης τυχόν εκπτώσεις που μπορεί να κάνει ο πωλητής.

Επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε φυσικά πρόσωπα

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται ένα όχημα για κάθε ΑΦΜ και οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

 • Επιδότηση 30% της αρχικής του αξίας, με ανώτατο όριο τα 8.000 ευρώ.
 • Επιδότηση 30% και έως 8.000 ευρώ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς.
 • Επιπλέον έκπτωση 1.000 ευρώ αν θες να αποσύρεις το παλιό σου όχημα.
 • 500 ευρώ επιδότηση για την αγορά του έξυπνου οικιακού ταχυφορτιστή. Για να διεκδικήσεις επιδότηση για τον “έξυπνο” οικιακό ταχυφορτιστή πρέπει να αποδεικνύεται πως είσαι ιδιοκτήτης ή μισθωτής χώρου στάθμευσης για τη φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου (π.χ. γκαράζ ή πυλωτή πολυκατοικίας).
 • Για οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα δίνεται επιδότηση 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και έως 4.000 ευρώ συνολικά.
 • Επιπλέον 1.000 ευρώ έκπτωση για ΑΜΕΑ.
 • Επιπλέον 1.000 ευρώ έκπτωση για νέους ηλικίας έως 29 ετών.

📍 Δηλαδή, αν επιλέξεις να κάνεις απόσυρση στο παλιό, το ποσό της επιδότησης αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ και εάν εγκαταστήσεις έξυπνο φορτιστή παίρνεις επιπλέον 500 ευρώ, φθάνοντας συνολικά στα 9.500 ευρώ.

Επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου προς νομικά πρόσωπα & επιχειρήσεις

 • Από 1 έως 20 οχήματα το οικολογικό bonus είναι 30%, έως 8.000 ευρώ ανά όχημα.
 • Από 21 οχήματα και άνω, το οικολογικό bonus είναι 20%, έως 6.000 ευρώ ανά όχημα.
 • Η απόσυρση είναι προαιρετική, έως 1.000 ευρώ ανά όχημα.
 • Έξυπνο σημείο επαναφόρτισης (Wallbox) με επιδότηση 400€ ανά σημείο και με ανώτατο αριθμό φορτιστών ίσο με τον αριθμό των αυτοκινήτων που έχεις αιτηθεί.
 • Όταν η έδρα είναι σε νησί, δίνονται επιπλέον 4.000 ευρώ ανά όχημα.

Επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου προς εταιρείες αντιπροσώπων, εμπόρων και εισαγωγέων αυτοκινήτων (test drive)

 • Από 1 έως 20 οχήματα το οικολογικό bonus είναι 30%, έως 8.000 € ανά όχημα επίδειξης – test drive.
 • Από 21 οχήματα και άνω, το οικολογικό bonus είναι 20%, έως 6.000 € ανά όχημα επίδειξης – test drive.

Πώς κάνω την αίτηση επιδότησης ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Όλη η διαδικασία της αίτησης γίνεται online μέσω της πλατφόρμας “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”. Στο σύστημα μπορείς να μπεις είτε με τους κωδικούς του TaxisNet είτε – αν δεν έχεις τους κωδικούς διαθέσιμους – συμπληρώνοντας απευθείας τα προσωπικά σου στοιχεία.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω;

Για να λάβεις την επιδότηση πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

 • Εγγράφεσαι στην υπηρεσία
 • Συμπληρώνεις τα στοιχεία σου
 • Επιλέγεις κατηγορία οχήματος, μοντέλο και αξία
 • Επιλέγεις αν επιθυμείς οικιακό φορτιστή
 • Επιλέγεις αν επιθυμείς απόσυρση
 • Επιλέγεις αν είσαι πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρίες
 • Επισυνάπτεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά
 • Υποβάλεις την αίτηση

Διάβασε επίσης: Θραύση κρυστάλλων: Ενημερώσου πριν επιλέξεις!

Πώς θα πάρω την επιδότηση Κινούμαι Ηλεκτρικά 2;

Μέσα στις πρώτες 15 μέρες αφού υποβάλεις την αίτησή σου θα ενημερωθείς για την αποδοχή της με ηλεκτρονικό μήνυμα. Στη συνέχεια, αφού μισθώσεις ή αγοράσεις το ηλεκτρικό όχημα θα πρέπει να υποβάλεις πάλι ηλεκτρονικά το τελικό σου αίτημα για την καταβολή της επιδότησης.

Τα χρήματα θα σου καταβληθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που έδωσες μαζί με την αίτηση. Στην περίπτωση που έχεις χρέη στην εφορία, το ποσό της επιδότησης θα συμψηφιστεί με τα χρέη αυτά.

Θες περισσότερες πληροφορίες;

Ελπίζουμε να σου λύσαμε τις πιο βασικές σου απορίες. Αν παρόλα αυτά χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες μπορείς να τις αναζητήσεις στο Τεύχος Απαιτούμενων Ελάχιστων Δικαιολογητικών καθώς επίσης μπορείς να καλέσεις καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 9:30 έως τις 17:30, στο + 30 210 3003 723. Τέλος, μπορείς να στείλεις τις ερωτήσεις σου και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: support.kinoumeilektrika2@prv.ypeka.gr

Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Αν ναι, τότε καιρός να αρχίσεις την αναζήτηση. Επειδή όμως η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι μια σημαντική επένδυση, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι έχεις και την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου.

Τώρα στο insurancemarket.gr μπορείς να ασφαλίσεις και το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο. Την διαδικασία την ξέρεις: μπαίνεις στην πλατφόρμα μας, συγκρίνεις online & δωρεάν, βρίσκεις την προσφορά που σε συμφέρει και σε μόλις 5’ θα έχεις την ασφάλεια στο email σου. Όλα αυτά από την άνεση του καναπέ σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου