Η υγεία ενός παιδιού από τη βρεφική έως και την εφηβική ηλικία αποτελεί βασική έγνοια κάθε γονέα, καθώς οι επιλογές του μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή του.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πέντε βασικές πτυχές δίνοντάς σου τις συμβουλές μας, για να εξασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή παιδική υγεία, από τη διατροφή και τον ύπνο μέχρι και τη συναισθηματική του ευημερία.
Να επισημάνουμε ότι οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικές, χωρίς να υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Πριν εφαρμόσεις οποιαδήποτε συμβουλή ή κάνεις αλλαγές στη φροντίδα υγείας του παιδιού σου, συνιστάται να συμβουλευτείς παιδίατρο ή άλλον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.
1. Διατροφή παιδιού
Ας ξεκινήσουμε με τη διατροφή παιδιού. Ο μητρικός θηλασμός συνιστάται για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού και η συνέχισή του μέχρι την ηλικίας των 2 χρόνων, ή για όσο το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί. Ωστόσο, η φόρμουλα μπορεί επίσης να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αν ο θηλασμός δεν είναι εφικτός.
Καθώς μεγαλώνει εστίασε σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχο κρέας, φρέσκο ψάρι, πουλερικά και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Απόφυγε κορεσμένα λίπη, νάτριο, ζάχαρη και εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
Ενθάρρυνε τα παιδιά να δοκιμάζουν νέα τρόφιμα και να αναπτύσσουν υγιείς διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία, καθώς επίσης δώσε προσοχή στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων.
2. Υγεία παιδιού και σωματική δραστηριότητα
Τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών είναι καλό να συμμετέχουν σε δραστήριο παιχνίδι, και τα παιδιά ηλικίας 6-17 ετών να στοχεύουν σε 60 λεπτά αερόβιας, μυϊκής ενδυνάμωσης και δραστηριότητες ενδυνάμωσης οστών καθημερινά. Δώσε την εύκαιρα στα παιδιά να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες και να βρίσκουν χαρά στο παιχνίδι και την κίνηση.
Η σωματική δραστηριότητα τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με έκθεση στον ήλιο. Γι’ αυτό ένα καπέλο, ελαφριά ρούχα και αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο, είναι απαραίτητα. Όμως, τα μωρά που είναι μικρότερα των 6 μηνών, πρέπει να αποφεύγουν την άμεση έκθεση στον ήλιο.
📍 Διάβασε στο σχετικό μας άρθρο ποια είναι τα συμπτώματα της ηλίασης και πώς θα την αντιμετωπίσεις.
3. Ψυχική υγεία παιδιού
Η συναισθηματική ευημερία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία. Κουβέντιασε για τα συναισθήματα, απόφυγε την αρνητικότητα και ενίσχυσε την αυτοεκτίμηση.
Για να καταλάβεις αν το παιδί σου έχει κάποιο ψυχολογικό ζήτημα, δώσε προσοχή στα σημάδια ψυχικών προβλημάτων, όπως τα ακόλουθα:
- Ξαφνικά αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχολείο ή στη συγκέντρωσή του.
- Δεν έχει διάθεση να εκτελέσει κάποια δραστηριότητα.
- Αποφεύγει τους φίλους και την οικογένειά του.
- Έχει επαναλαμβανόμενες εκρήξεις θυμού ή έντονου φόβου.
Τι μπορείς να κάνεις; Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αναζητήσουν βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Ακόμη, ζήτα και εσύ υποστήριξη από τους ανθρώπους σου ή από επαγγελματίες υγείας.
4. Παιδί και ύπνος
Στη συζήτηση παιδί & υγεία, ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια είναι ο ύπνος. Τα παιδιά όταν κοιμούνται τις συνιστώμενες ώρες ύπνου μπορούν να μπουν ευκολότερα σε μία βραδινή ρουτίνα. Ο καλός ύπνος άλλωστε είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την συνολική υγεία τους.
Όρισε συγκεκριμένες ώρες ύπνου και περιόρισε τον χρόνο σε οθόνες πριν τον ύπνο, καθώς το μπλε φως μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Δημιούργησε ένα ήρεμο και σκοτεινό περιβάλλον ύπνου που θα βοηθήσει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν εύκολα.
5. Ατομική υγιεινή για παιδιά
Από νωρίς μάθε το σωστό πλύσιμο των χεριών, την κάλυψη του στόματος όταν βήχουν ή φτερνίζονται, τη χρήση χαρτομάντηλου και άλλες πρακτικές προσωπικής υγιεινής. Η καλή υγιεινή βοηθά στη μείωση της εξάπλωσης των ασθενειών. Μέσα σε αυτά είναι και το τακτικό ντους, κόψιμο των νυχιών και βούρτσισμα των δοντιών.
Μάθε τους να χρησιμοποιούν σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ, όταν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα.
Διάβασε επίσης: Τι είναι η αρθρίτιδα και ποια τα συχνότερα συμπτώματα;
Συχνότερες ανάγκες νοσηλείας ανά ηλικία
Η υγεία ενός παιδιού απασχολεί κάθε γονέα σε κάθε φάση της ανάπτυξής του.
Παρακάτω θα βρεις όλες τις προκλήσεις που ίσως προκύψουν, ανά ηλικία:
Βρεφική ηλικία (0-2 ετών):
Σε αυτήν την ηλικία, οι προγραμματισμένες επισκέψεις του μωρού σου στον παιδίατρο είναι πολύ συχνές, 2-4 εβδομάδες μετά τη γέννηση και από εκεί και πέρα κάθε μήνα σχεδόν μέχρι το 2ο χρόνο της ζωής του.
Νηπιακή ηλικία (2-6 ετών):
Τα νήπια, στην προσπάθειά τους για αυτονομία, έρχονται συχνά αντιμέτωπα με ατυχήματα. Η κοινωνικοποίησή τους στο σχολικό περιβάλλον αυξάνει την έκθεσή τους σε ιώσεις και λοιμώξεις. Οι κύριες αιτίες νοσηλείας σε αυτή την ηλικία περιλαμβάνουν τη γρίπη, τις λοιμώξεις του εντέρου και τη σκωληκοειδίτιδα.
Σχολική ηλικία (6-12 ετών):
Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά είναι πολύ δραστήρια και οι τραυματισμοί από παιχνίδι και αθλητισμό είναι συνηθισμένοι. Οι βασικές αιτίες νοσηλείας περιλαμβάνουν βρογχίτιδα, στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις και σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο.
Εφηβική ηλικία (12-18 ετών):
Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από σημαντικές σωματικές και ψυχικές μεταβολές. Συχνά παρουσιάζονται προβλήματα όπως ακμή, σιδηροπενία και άγχος, καθώς και συμπεριφορές υψηλού κινδύνου όπως το κάπνισμα και οι διατροφικές εκτροπές.
Καλό είναι να λειτουργείς προληπτικά και να γνωρίζεις τι μπορεί να προκύψει και ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για να το διαχειριστείς.
Πώς η ιδιωτική ασφάλεια υγείας μπορεί να σε βοηθήσει;
Η ιδιωτική ασφάλεια υγείας παιδιού μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη:
- Γρήγορη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.
- Δυνατότητα επιλογής ειδικών ιατρών.
- Καλύτερες συνθήκες νοσηλείας.
- Κάλυψη εξιδεικευμένων θεραπειών και εξετάσεων.
Πολύ σημαντική και η ψυχολογική ηρεμία που σου χαρίζει, μιας και χάρη στην ασφάλιση υγείας έχεις την οικονομική δυνατότητα να καλύψεις τις ιατρικές ανάγκες του παιδιού σου.
Επιπλέον, πολλά προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης προσφέρουν καλύψεις για προληπτικούς ελέγχους, βοηθώντας στην πρόληψη ασθενειών και στη διατήρηση της καλής υγείας του παιδιού.
Πώς θα βρεις ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας παιδιού; Χωρίς καμία χρέωση και μέσω της υπηρεσίας μας Βρες τον Ασφαλιστή σου, μπορείς να επικοινωνήσεις με ασφαλιστές της περιοχής σου, να συζητήσετε και να βρείτε παρέα την κατάλληλη ασφάλεια υγείας.
Αν όμως δεν ενδιαφέρεσαι για νοσοκομειακά προγράμματα αλλά αποκλειστικά για διαγνωστικές εξετάσεις σε συμβεβλημένα κέντρα, ετήσια checkup για όλη την οικογένεια και ασφάλιση ζωής του κυρίως ασφαλισμένου, σου έχουμε μία άλλη λύση.
Μπορείς να βρεις τη δική σου κάρτα υγείας μέσω της πλατφόρμας μας, συγκρίνοντας διαθέσιμα πακέτα και επιλέγοντας αυτό που καλύπτει περισσότερο την οικογένειά σου.
Βιβλιογραφία
1. Δημήτριος Κωνσταντέλος, Παιδίατρος-Νεογνολόγος. Θηλασμός και βρεφικά γάλατα.
2. ΙΑΣΩ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική. Μητρικός Θηλασμός.
3. Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Νοσοκομείο Παίδων η “Αγία Σοφία”. Συχνές Ερωτήσεις από τους Γονείς.
4. Healthline. Jill Seladi-Schulman, PhD. (2021). Children’s Health Overview.
5. About Kids Health. Health education resource for children – Explore by ages and stages.