Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Αρθρίτιδα: Τι είναι & ποια τα συχνότερα συμπτώματα;

Αρθρίτιδα: Τι είναι & ποια τα συχνότερα συμπτώματα;

Αρθρίτιδα τι είναι

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από όλες τις ηλικίες. Η κατανόηση των διαφόρων μορφών αρθρίτιδας, των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών αντιμετώπισης, θα σε βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι είναι η αρθρίτιδα, σύμφωνα με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, και θα προσφέρουμε εισαγωγικές γνώσεις στο πώς οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της. Θα δούμε επίσης, ποιες παροχές έχει ένας κάτοχος ιδιωτικής ασφάλισης σε περίπτωση που διαγνωσθεί με αρθρίτιδα.

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και οίδημα σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, προκαλώντας συχνά πόνο και δυσκαμψία.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας όπως μας ενημερώνει και ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, συμπεριλαμβανομένων:

  • Οστεοαρθρίτιδα: Μία νόσος η οποία προσβάλει τον αρθρικό χόνδρο και το υποχόνδριο οστό όλων των αρθρώσεων του σώματος.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα με φλεγμονή του αρθρικού υμένα και πρόωρη αλλοίωση των αρθρικών χόνδρων της άρθρωσης.
  • Μετατραυματική αρθρίτιδα: Ακολουθεί συνήθως έναν τραυματισμό της άρθρωσης όπως ένα σοβαρό ενδαρθρικό κάταγμα.

Πώς θα καταλάβω αν έχω αρθρίτιδα;

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας μπορούν να είναι διακριτικά ή εμφανή, αλλά η διάγνωση δεν πρέπει ποτέ να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτά. Αν παρατηρήσεις πόνο στις αρθρώσεις σου -που διαρκεί για περισσότερες από δύο εβδομάδες- θα πρέπει να επισκεφθείς έναν γιατρό.

Καλό είναι να αναφέρεις οποιαδήποτε αλλαγή στη γενική σου υγεία, όπως απώλεια βάρους, πυρετό ή αδυναμία, συμπτώματα που συμβαίνουν ταυτόχρονα με εκείνα της αρθρίτιδας. Ο γιατρός σου θα μπορέσει να κάνει μια πλήρη εξέταση και να προτείνει τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις.

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, μειωμένη κινητικότητα της αρθρώσεις, και ερυθρότητα. Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αλλά είναι πιο συνηθισμένη στα γόνατα, τα χέρια, τη μέση και τις αρθρώσεις των δακτύλων.

Ενώ τα ακριβή αίτια της αρθρίτιδας δεν είναι πάντα γνωστά, οι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν γενετικούς παράγοντες, τραυματισμό ή υπερβολική χρήση της άρθρωσης, ορισμένες λοιμώδεις ασθένειες και την ηλικία. Το κάπνισμα και το υπερβάλλον σωματικό βάρος, τέλος, είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου.

Διάγνωση αρθρίτιδας: Πώς γίνεται;

Η διάγνωση της αρθρίτιδας γίνεται συνήθως μετά από μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων, μεταξύ των οποίων:

Η θεραπεία της αρθρίτιδας είναι συνήθως συντηρητική, με στόχο τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργίας, και μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, φυσικοθεραπεία, άσκηση και υγιεινή διατροφή. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων της αρθρώσεως.

Διατροφή για αρθρίτιδα: Τι συνιστάται;

Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της αρθρίτιδας. Κάποια τρόφιμα προάγουν τη φλεγμονή, ενώ άλλα μπορούν να την καταπολεμήσουν.

Η μεσογειακή διατροφή, για παράδειγμα, είναι γνωστή για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη της. Περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, “καλά” λίπη όπως ελαιόλαδο και ψάρι, και μετρημένες ποσότητες κρέατος. Τα τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως το ψάρι, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να περιορίζονται τα φαγητά που ενεργοποιούν τη φλεγμονή, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τις τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη.

Καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας την αρθρίτιδα;

Η κάλυψη της αρθρίτιδας από το ασφαλιστήριο υγείας εξαρτάται από τις παροχές που δίνει η κάθε ασφαλιστική εταιρεία και φυσικά το πακέτο που έχεις επιλέξει. Ορισμένες ασφάλειες υγείας προσφέρουν και την κάλυψη για τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Δηλαδή, τα έξοδα για φάρμακα, ιατρικές επισκέψεις και της φυσικοθεραπείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις με την ασφαλιστικό σου σύμβουλο, για να κατανοήσεις πλήρως τους περιορισμούς και τα οφέλη του πακέτου που έχεις επιλέξει.

Αν ακόμα υπάρξει ανάγκη για επέμβαση, οι δαπάνες θα καλυφθούν από την εταιρεία, σύμφωνα πάντα με όσα αναγράφονται στο συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης. Υπάρχουν επίσης νοσοκομειακά προγράμματα που παρέχουν την κάλυψη, με την προϋπόθεση όμως της διετής αναμονής. Τέλος, οι περισσότερες εταιρείες καλύπτουν ένα ποσό ή έναν αριθμό συνεδριών φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση του ασθενούς.

📍 Η ασφάλεια υγείας είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ακόμα και των κοινών παθήσεων. Επένδυσε σήμερα στην υγεία σου και επίλεξε το ιδανικό πακέτο ασφάλισης, με τη βοήθεια του Βρες τον Ασφαλιστή σου!


Βιβλιογραφία

1. Όμιλος Ιατρικού Αθηνών. Η αρθρίτιδα και η θεραπεία της.

2. Ygeia Mou. (2023). Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η Διατροφή με Αντιφλεγμονώδη Δράση που Ανακουφίζει.

3. Ελληνικό Ινστιτούτο Ρευματολογίας και Έρευνας (Ε.Λ.Ι.ΡΕ.). Ρευματικές Παθήσεις.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.