Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Καθιστική ζωή: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας;

Καθιστική ζωή: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας;

Καθιστική ζωή Επιπτώσεις και Αντιμετώπιση

Η καθιστική ζωή είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα που επηρεάζει σοβαρά την υγεία μας. Ο υπερβολικός χρόνος που περνάμε καθιστοί, είτε εργαζόμενοι, είτε βλέποντας τηλεόραση, αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες σωματικές και ψυχικές.

Όμως, δεν είναι ποτέ αργά να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας για την βελτίωση της υγείας μας. Παρακάτω, θα μάθεις για την καθιστική ζωή καθώς και για τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Δεν θα μείνουμε όμως μόνο σε αυτό. Θα προτείνουμε απλές και πρακτικές λύσεις, για να αναστρέψεις την κατάσταση και για να υιοθετήσεις συνήθειες που βελτιώνουν την υγεία σου.

Πότε κάνεις καθιστική ζωή;

Η καθιστική ζωή αναφέρεται σε έναν τρόπο ζωής όπου ένας άνθρωπος δεν εξασκεί επαρκώς το σώμα του και περνά την πλειονότητα του χρόνου του καθιστός ή ακίνητος.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως:

  • να βλέπει τηλεόραση,
  • να δουλεύει σε έναν υπολογιστή,
  • να διαβάζει ή
  • να οδηγεί για μεγάλες περιόδους.

Το να έχεις έναν καθιστικό τρόπο ζωής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διάφορων προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτης και άλλα.

📌 Διάβασε επίσης: Ιδιωτική Ασφάλιση: Χρειάζεται ενώ έχω δημόσια ασφάλεια υγείας;

Καθιστική ζωή & επιπτώσεις στην υγεία

Η καθιστική ζωή με τις επιπτώσεις της μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη διάθεσή μας, αλλά και να προκαλέσει σοβαρά θέματα υγείας. Η καθιστική ζωή, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυξάνει τον κίνδυνο για:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η έλλειψη επαρκούς άσκησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως η υπέρταση, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές επιπλοκές.
  • Διαβήτη τύπου 2: Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, που είναι ένας κύριος παράγοντας για την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
  • Παχυσαρκία: Η έλλειψη κίνησης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και αύξηση της πιθανότητας παχυσαρκίας.
  • Ορισμένα είδη καρκίνου: Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού.
  • Πόνο σε αυχένα και πλάτη: Ο πόνος στη μέση από την καθιστική ζωή είναι μία συνηθισμένη επίπτωση, όπως και ο πόνος στην πλάτη και τον αυχένα.

Σε κάθε περίπτωση οφείλεις να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας για να σου δώσει τη σωστή διάγνωση, εάν έχεις παρατηρήσει σε σένα κάτι από τα παραπάνω.

📌 Διάβασε επίσης: Αρθρίτιδα: Τι είναι & ποια τα συχνότερα συμπτώματα;

Πώς θα διορθώσεις τον καθιστικό τρόπο ζωής;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διορθώσεις έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Η αντιμετώπιση της καθιστικής ζωής και των αρνητικών συνηθειών μπορεί να επιτευχθεί με τα παρακάτω:

Αύξησε την καθημερινή άσκηση

Προσπάθησε να περπατάς περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προσθέτεις περισσότερη άσκηση στη ρουτίνα σου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γυμναστική, κολύμβηση, ποδηλασία ή ακόμα και καθαριστικές εργασίες στο σπίτι.

Μπορείς ακόμη, για τις μικρές αποστάσεις να αφήνεις το αυτοκίνητό σου και να επιλέγεις το περπάτημα. Αυτό μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής και να σου δώσει ενέργεια για περισσότερες σωματικές δραστηριότητες.

Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή

Η διατροφή σου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υγεία σου. Προσπάθησε να περιλαμβάνεις περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης στη διατροφή σου.

Βρες δραστηριότητες

Οι ομαδικές δραστηριότητες, όπως η γιόγκα, ο χορός ή το ποδόσφαιρο, μπορούν να είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να κινηθείς περισσότερο.

💡 Ήξερες ότι ένα έξυπνο σπίτι μπορεί να παρέχει υπενθυμίσεις για την άσκησή σου, τη σωστή διατροφή ή άλλες καθημερινές δραστηριότητες; Βάζοντας λοιπόν ένα πρόγραμμα, μαζί με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορείς να βάλεις τα θεμέλια για καλύτερες συνήθειες.

Κάνε διαλείμματα

Κάνε σύντομα διαλείμματα κάθε μισή ώρα ή ώρα για να απλώσεις το σώμα σου και να κινηθείς λίγο. Τα πρησμένα πόδια είναι μία επίπτωση της καθιστικής ζωής. Μπορείς λοιπόν να βάλεις στο κινητό σου μία ειδοποίηση για κάθε 30 λεπτά, που θα σου υπενθυμίζει να σηκώνεσαι από την καρέκλα και να περπατάς μερικά μέτρα.

Επένδυσε στον εξοπλισμό του γραφείου σου

Αν ξοδεύεις αρκετές ώρες σε ένα γραφείο στο σπίτι σου, σκέψου να επενδύσεις σε ένα γραφείο που σου επιτρέπει είτε να στέκεσαι κατά τη διάρκεια της εργασίας σου, είτε επένδυσε σε μια καρέκλα γραφείου με εργονομικό σχεδιασμό.

Με λίγη προσπάθεια και προσοχή, μπορείς να μετριάσεις τις αρνητικές επιπτώσεις ενός καθιστικού τρόπου ζωής και να παραμείνεις υγιής.

Ελπίζουμε να σε καλύψαμε σχετικά με το ζήτημα της καθιστικής ζωής. Καλό είναι να αποφύγεις αυτό τον τρόπο ζωής όσο το δυνατόν περισσότερο. Άλλωστε, οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής είναι πολλές και με άσκηση μπορείς να αντιστρέψεις κατά πολύ μία τέτοια κατάσταση.

Μία καλή συνήθεια, πέρα από την άσκηση, είναι και η πρόληψη. Πώς θα κάνεις όμως τις προληπτικές σου εξετάσεις κάθε χρόνο, διατηρώντας τα έξοδα για υπηρεσίες υγείας σε ένα καλό επίπεδο;

Με μία κάρτα υγείας και μέσω του insurancemarket, μπορείς να κάνεις σωστό προγραμματισμό όλων όσων έχεις ανάγκη. Δοκίμασε σήμερα τις υπηρεσίες μας & προστάτευσε την υγεία σου!


Βιβλιογραφία

1. World Health Organization. (2020). Immunization Agenda 2030: A Global Strategy to Leave No One Behind. (p. 49).

2. Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (2008). Κατευθυντήριες γραµµές της ΕΕ για τη σωματική άσκηση: Συστάσεις πολιτικής δράσης για την υποστήριξη της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.