Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Συμβουλές για υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων

Συμβουλές για υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων

υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων

Η ασφάλεια τροφίμων είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Η κατανάλωση τροφών που δεν έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς μπορείς να διασφαλίσεις την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων.

Ασφάλεια τροφίμων – Ορισμός και υπεύθυνες αρχές

Η ασφάλεια τροφίμων ορίζεται ως «όταν όλοι οι άνθρωποι, ανά πάσα στιγμή, έχουν φυσική και οικονομική πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα που ικανοποιούν τις διατροφικές τους ανάγκες και τις διατροφικές τους προτιμήσεις για μια δραστήρια και υγιεινή ζωή».

Είναι επίσης η πρακτική που εγγυάται πως τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι ασφαλή από μικροβιακή μόλυνση, χημικές ουσίες ή άλλα επιβλαβή στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.

Οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την ασφάλεια ποικίλουν από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή, με τους ελεγκτικούς οργανισμούς όπως τον ΕΦΕΤ και την ευρωπαϊκή νομοθεσία τροφίμων να προβλέπει συγκεκριμένες πρακτικές.

Ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων από την αγορά έως τη συντήρηση

Καθώς επιδιώκουμε μια υγιεινή και ασφαλή διατροφή, η διαδικασία αγοράς, μεταφοράς και αποθήκευσης των τροφίμων παίζει κρίσιμο ρόλο.

Αγορά τροφίμων

Αρχικά, έλεγξε πάντα την ημερομηνία λήξης. Είναι ο απλούστερος τρόπος για να αποφύγεις προϊόντα που έχουν υπερβεί την ιδανική περίοδο κατανάλωσης. Επιπλέον, απόφυγε τα προϊόντα με φθαρμένη ή φουσκωμένη συσκευασία – είναι σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μεταφορά τροφίμων

Τα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη θα πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες όσο το δυνατόν περισσότερο, οπότε άφησέ τα για το τέλος των αγορών σου.

Αποθήκευση τροφίμων

Τα ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά για να αποφεύγονται διασταυρούμενες μολύνσεις.

Επίσης, διατήρησε τον χώρο αποθήκευσης καθαρό και οργανωμένο, εξασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα δεν έρχονται σε επαφή με χημικές ουσίες ή άλλες πιθανές πηγές μόλυνσης.

Καθαριότητα χώρου και σκευών

Μερικές βασικές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τον χώρο σου καθαρό, είναι οι ακόλουθες:

  • Καθαρισμός επιφανειών: Χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και απορρυπαντικό, θα αφαιρέσεις τα υπολείμματα τροφίμων και βακτηρίων.
  • Απόλυτο στέγνωμα: Όλα τα σκεύη και ο εξοπλισμός πρέπει να είναι απολύτως στεγνά πριν τη χρήση τους. Υγρασία σημαίνει πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων, κάτι που θέλουμε σίγουρα να αποφύγουμε.
  • Φροντίδα στα είδη καθαρισμού: Η συχνή αλλαγή και η κατάλληλη φροντίδα σε πετσέτες, σφουγγάρια και πανάκια καθαρισμού είναι απαραίτητη.
  • Καθαρισμός συσκευών: Στον φούρνο μικροκυμάτων ή την τοστιέρα συχνά μένουν υπολείμματα τροφίμων, οπότε μια καλή συνήθεια είναι να καθαρίζεις τις συσκευές σου μετά από κάθε χρήση.

Πώς προετοιμάζεται ένα ασφαλές γεύμα στο σπίτι;

Πριν αρχίσεις την προετοιμασία, είναι κρίσιμο να πλύνεις καλά τα χέρια σου και να καθαρίσεις όλες τις επιφάνειες εργασίας, καθώς και τα σκεύη και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις.

Επίσης, φρόντισε να μαγειρέψεις τα τρόφιμα αρκετά και στη σωστή θερμοκρασία. Τα ευπαθή τρόφιμα, όπως τα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, είναι εκείνα που είναι πιο πιθανό να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς.

Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να αποψύχονται στο ψυγείο, στον φούρνο μικροκυμάτων ή με τρεχούμενο νερό, αλλά ποτέ με ζεστό νερό ή εκτός ψυγείου.

📍 Δες επίσης τα συμπτώματα στην επαγγελματική εξουθένωση.

Πώς διατηρούμε σωστά ένα γεύμα στο σχολείο ή την εργασία;

Σύμφωνα με τις οδηγίες για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων (ΕΦΕΤ), τα μαγειρεμένα γεύματα, ειδικά αν περιέχουν ευπαθή συστατικά, πρέπει:

  • Να αποθηκεύονται αμέσως στο ψυγείο μετά τη μεταφορά τους στο σχολείο του παιδιού ή την εργασία σου, και
  • Να διατηρούνται σε θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των 5°C μέχρι την κατανάλωσή τους.

Μπορείς να ζεστάνεις το γεύμα σε θερμοκρασία τουλάχιστον άνω των 70°C. Τέλος, κατανάλωσε τα τρόφιμα σύντομα μετά την αναθέρμανση.

👉🏼 Γνωρίζοντας τις βασικές αρχές της ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων, μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου. Η αναπάντεχη κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία, φέρνοντας μαζί της σημαντικό οικονομικό βάρος.

Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη ιδιωτική ασφάλεια υγείας που καλύπτει τις ανάγκες νοσηλείας, προστατεύοντας τόσο την υγεία, όσο και την οικονομική σου ευημερία.

Γι’ αυτό βρες σήμερα τον ασφαλιστή σου μέσω του insurancemarket, συζητήστε παρέα όλες τις διαθέσιμες επιλογές και κλείσε την κατάλληλη ασφάλεια υγείας για σένα!


Βιβλιογραφία

1. Νίκος Καφετζόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. (2020). Ασφάλεια και Υγιεινή Τροφίμων – Πλήρης Οδηγός.

2. International Food Policy Research Institute (IFPRI). Food Security.

3. Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. (2017). ΕΦΕΤ Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στα Ολοήμερα Σχολεία.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.