Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Είναι σωστό να συμπληρώνω νερό στο αυτοκίνητο;

Είναι σωστό να συμπληρώνω νερό στο αυτοκίνητο;

συμπληρώνω νερό στο αυτοκίνητο

Το να διατηρείς το αυτοκίνητό σου σαν καινούργιο, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, καθώς απαιτεί συνεχή συντήρηση και τακτικούς ελέγχους. Μεταξύ αυτών και ο έλεγχος για τη σωστή ποιότητα και το επίπεδο των υγρών στο σύστημα ψύξης του.

Και κάπου εδώ, φτάνουμε στη μεγάλη ερώτηση: “Μπορώ απλά να συμπληρώσω νερό στο αυτοκίνητο;” Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε ψάξει για εύκολες και φθηνές λύσεις. Αλλά η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή.

Αν θέλεις να ενημερωθείς για το πότε είναι ασφαλές να χρησιμοποιείς νερό και πότε αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, συνέχισε να διαβάζεις.

Τι συμβαίνει όταν συμπληρώνω νερό στο αυτοκίνητο;

Αν και το νερό από τη βρύση μπορεί να αποτελέσει ελκυστική λύση, το παραφλού είναι εκείνο που έχει όλες τις απαραίτητες ιδιότητες για την επίτευξη της ομαλής λειτουργίας του συστήματος ψύξης.

Το απλό νερό μακροπρόθεσμα μπορεί να σου κοστίσει ακριβά λόγω των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει! Ας δούμε τρεις λόγους:

Διάβρωση

Το νερό από τη βρύση περιέχει μεταλλικά στοιχεία και ακαθαρσίες που μπορούν να φθείρουν τον κινητήρα και το σύστημα ψύξης.

Αυτή η διάβρωση μπορεί να προκαλέσει διαρροές με αποτέλεσμα να χάνει παραφλού το αυτοκίνητο, όπως και να μειώνεται η αποδοτικότητα στην ψύξη και τελικά να προκαλούνται ζημιές στον κινητήρα.

Υπερθέρμανση

Το νερό δεν μπορεί να απορροφήσει και να διαχειριστεί τη θερμότητα όπως ένα ψυκτικό υγρό.

Έτσι, μπορεί να βράσει πολύ πιο γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερθέρμανσης του κινητήρα σου, ιδίως κατά τη διάρκεια πιο ζεστών μηνών.

Πάγωμα

Σε αντίθεση με τα αντιψυκτικά, το νερό παγώνει στους 0°C. Αυτό σημαίνει ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, ο κίνδυνος για σοβαρές ζημιές από τον πάγο στο σύστημα ψύξης και τον κινητήρα σου, είναι πολύ υψηλός.

Άρα, η χρήση του σωστού διαλύματος ψύξης είναι κρίσιμη για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του αυτοκινήτου σου.

Τελικά, ποιες είναι οι σωστές κινήσεις;

Για να κρατήσεις το αυτοκίνητό σου σαν καινούριο και να αποφεύγεις τυχόν προβλήματα, είναι πολύ σημαντικό να διαλέγεις σωστά το ψυκτικό υγρό και να το διαχειρίζεσαι με προσοχή.

Έλεγχος και συντήρηση

Φρόντισε να ελέγχεις συχνά τη στάθμη και την ποιότητα του ψυκτικού υγρού, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή για το τι τύπο χρειάζεσαι.

Χρήση αντιψυκτικού υγρού

Διάλεξε το καλύτερο μείγμα αντιψυκτικού και απιονισμένου νερού, ακολουθώντας και πάλι τις συμβουλές του κατασκευαστή, για να προστατευτείς από διάβρωση, υπερθέρμανση και πάγωμα.

Μπορείς βέβαια να αποφύγεις την ανάμειξη απλά επιλέγοντας ένα παραφλού.

Αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης

Αν ανεβάζει θερμοκρασία το αυτοκίνητο και δεν έχεις μαζί σου παραφλού, μπορείς προσωρινά να χρησιμοποιήσεις νερό.

Είναι μία λύση έκτακτης ανάγκης, η οποία όμως μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση μέχρι να φτάσεις στο πλησιέστερο συνεργείο. Εκεί θα πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς το νερό και έπειτα να αναπληρωθεί με παραφλού.

πινακίδα widget

Συχνές ερωτήσεις για την αλλαγή αντιψυκτικού αυτοκινήτου

Υπάρχει ένα βασικό δίλλημα σχετικά με το υγρό που πρέπει να χρησιμοποιείς – παραφλού ή αντιψυκτικό; Η βασική διαφορά είναι ότι το πρώτο είναι ήδη αραιωμένο με απιονισμένο νερό, ενώ το δεύτερο απαιτεί αραίωση από εσένα. Έτσι, ανάλογα με την προτίμησή σου μεταξύ των δύο, επιλέγεις.

Παρακάτω ακολουθούν οι υπόλοιπες συχνές ερωτήσεις που μπορεί να έχεις.

Πώς βάζω νερό στο ψυγείο αυτοκινήτου;

Για να προσθέσεις νερό στο ψυγείο του αυτοκινήτου σου όταν βλέπεις πως ξαφνικά το όχημά σου ανεβάζει θερμοκρασία, ακολούθησε αυτά τα βήματα:

  1. Στάματα το αυτοκίνητο σε ένα ασφαλές σημείο και περίμενε να κρυώσει ο κινητήρας.
  2. Άνοιξε προσεκτικά το καπάκι του ψυγείου με μια πετσέτα για προστασία.
  3. Πρόσθεσε νερό στο ψυγείο, φροντίζοντας να μην ξεπεράσεις τη μέγιστη στάθμη.
  4. Τέλος, κλείσε το καπάκι καλά.

Πού μπαίνει το νερό στο αυτοκίνητο;

Το νερό στο αυτοκίνητο μπαίνει στο δοχείο ψυκτικού υγρού του κινητήρα, το οποίο είναι μέρος του συστήματος ψύξης, όπου υπάρχει και ο θερμοστάτης αυτοκινήτου, η αντλία νερού, το ψυγείο και ο ανεμιστήρας.

Τι νερό βάζω στο ψυγείο του αυτοκινήτου;

Σε περίπτωση που το χρειαστείς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανονικό νερό από τη βρύση για το ψυγείο του αυτοκινήτου σου, αλλά θα πρέπει να το αλλάξεις με αντιψυκτικό το συντομότερο δυνατόν.

Πόσα λίτρα αντιψυκτικό παίρνει το αυτοκίνητο;

Σχετικά με την ποσότητα αντιψυκτικού που θα χρειαστείς για το αυτοκίνητο, καλό θα ήταν να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι ενός λίτρου με παραφλού, για οποιαδήποτε ανάγκη συμπλήρωσης προκύψει.

Γιατί βράζει το νερό στο ψυγείο αυτοκινήτου;

Το νερό μπορεί να βράσει στο ψυγείο του αυτοκινήτου λόγω υπερθέρμανσης του κινητήρα. Για να αποφύγεις εγκαύματα, φρόντισε να είναι κρύος ο κινητήρας πριν βγάλεις την τάπα του ψυγείου.

Γιατί χάνει νερό το αυτοκίνητο;

Συνήθως χάνει παραφλού το αυτοκίνητο εξαιτίας κάποιων διαρροών ή διάβρωσης που συμβαίνουν όταν χρησιμοποιείς νερό από τη βρύση αντί για αντιψυκτικό.

Αν χρησιμοποιείς νερό, μπορεί να προκληθούν διαρροές αφού το νερό δεν αντέχει τόσο καλά στις θερμοκρασίες σε σύγκριση με το αντιψυκτικό.

Μπορεί όμως να υπάρχουν και άλλου είδους θέματα. Για παράδειγμα, όταν ένα αμάξι ανεβοκατεβάζει στροφές στο ρελαντί, ίσως να υπάρχει βλάβη στον αισθητήρα ψυκτικού υγρού.

Γι’ αυτό όταν βλέπεις πως δεν βρίσκεις εύκολα εξήγηση σε κάποια ένδειξη βλάβης, να μην αφήσεις τον χρόνο να περάσει και να επισκεφτείς τον μηχανικό σου.

Είναι σημαντικό να φροντίζεις το σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου σου.

Πέρα όμως από τη συντήρηση, η ασφάλεια αμαξιού θα σε υποστηρίξει ακόμα και αν συμβεί κάτι απρόοπτο. Πρόσθεσε την οδική βοήθεια στο πακέτο και έτσι ακόμη και αν μείνεις με το αυτοκίνητο, θα έχεις τη στήριξη της ασφαλιστικής σου.

Τέλος, όποια ασφάλεια αυτοκινήτου και να ψάχνεις, μην ξεχάσεις πρώτα να την συγκρίνεις στο insurancemarket! Φρόντισε σήμερα το αυτοκίνητό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου