Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ανασφάλιστο όχημα & πρόστιμο ανασφάλιστου

Ανασφάλιστο όχημα & πρόστιμο ανασφάλιστου

πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα

Με ανασφάλιστο όχημα, ποτέ και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να κυκλοφορείς!

Όχι απλώς επειδή ο νόμος είναι αυστηρός και υπάρχουν οι ποινές και τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα, αλλά επειδή η ασφάλεια έχει στόχο να καλύψει εσένα και όλους τους άλλους στο δρόμο από κάθε λογής ατυχή συμβάντα.

Αν πάλι εσύ είσαι σε όλα νόμιμος και κάποιο άλλο ανασφάλιστο όχημα σε τρακάρει (500.000 άλλωστε κυκλοφορούν!), υπάρχει τρόπος να αποζημιωθείς, χωρίς να σπαταλάς το χρόνο σου σε δικαστήρια, προσπαθώντας να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου.

Ποιες είναι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα;

Η κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλεια επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με την ανάλογη για ανασφάλιστο όχημα νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 5 παράγραφος 4, άρθρο 12 και άρθρο 5α του 489/76 ΦΕΚ Α’331 «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» υπάρχουν οι ακόλουθες ποινές:

Α. Διοικητικές κυρώσεις για ανασφάλιστο όχημα

Γίνεται αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες. Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη του οχήματος πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, εφόσον:

  • Πληρώσει το πρόστιμο
  • Προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής
  • Ασφαλίσει το όχημα και προσκομίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Επιπλέον, υπάρχει χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250€ για τα δίκυκλα.

Β. Ποινικές κυρώσεις για ανασφάλιστο όχημα

Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000€, είναι οι ποινές για ανασφάλιστο όχημα.

Έλεγχος ανασφάλιστων

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις, όπως και να πληρώσει παράβολο 250€ για να ασφαλιστεί.

Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500€, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Πώς βλέπω αν έχω πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα;

Αν έχεις πρόστιμο ανασφάλιστου οχήματος, τότε θα έχεις λάβει την αντίστοιχη ειδοποίηση. Μπορείς επίσης να ακολουθήσεις και τα παρακάτω βήματα για να βρεις το πρόστιμο που σου έχει επιβληθεί:

  1. Να μπεις στο gov.gr για ανασφάλιστα οχήματα, με τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet.
  2. Να βρεις το παράβολο που έχει δημιουργηθεί για το ανασφάλιστο όχημα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης.
  3. Να πληρώσεις το παράβολο.
  4. Να κλείσεις ασφάλεια για το όχημα χρησιμοποιώντας το πληρωμένο παράβολο.

Φοβάσαι μήπως το αυτοκίνητό σου φαίνεται ανασφάλιστο, ενώ εσύ το έχεις ασφαλίσει; Ή μήπως δεν θυμάσαι για πόσο ισχύει η ασφάλεια αυτοκινήτου σου μετά τη λήξη;

Δες λοιπόν αν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σου και μην καθυστερήσεις την ανανέωση της ασφάλειάς σου, γιατί ακόμα κι ένα ανασφάλιστο όχημα για μια μέρα μπορεί να βρεθεί και ο ιδιοκτήτης να αναγκαστεί να πληρώσει το πρόστιμο.

Τι κάνω αν γίνει τροχαίο με ανασφάλιστο όχημα και φύγει;

Στην περίπτωση τρακαρίσματος που ο υπαίτιος οδηγός εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος, κάνε τα εξής:

  • Σημείωσε τον αριθμό κυκλοφορίας του υπαιτίου οχήματος και αν μπορέσεις, τη μάρκα, το μοντέλο και το χρώμα του.
  • Προσπάθησε να βρεις μάρτυρες του συμβάντος και ζήτησε τα στοιχεία τους.
  • Κάλεσε τη φροντίδα ατυχήματος να καταγράψει το συμβάν, να βγάλει φωτογραφίες και να ρυμουλκήσει το όχημα σε περίπτωση που χρειαστεί.
  • Κάλεσε την Τροχαία να έρθει στον τόπο του ατυχήματος για να καταγράψει το συμβάν και να υποβάλεις έγκληση (μήνυση) για εγκατάλειψη σε βάρος του οδηγού του οχήματος.

Εάν τελικά εντοπιστεί ο υπαίτιος οδηγός και παραδεχτεί την υπαιτιότητά του μετά την υποβολή της μήνυσης, τότε το τμήμα ζημιών της ασφαλιστικής σου κινεί τις διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθείς κάνοντας χρήση της κάλυψης ζημιάς από ανασφάλιστο.

Αλλά τι γίνεται αν ο υπαίτιος οδηγός δεν δεχτεί την ευθύνη του; Τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς είτε δικό σου δικηγόρο, είτε να κάνεις χρήση της κάλυψης νομικής προστασίας της ασφάλειάς σου, εφόσον την έχεις επιλέξει κατά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Ανασφάλιστο όχημα σε ακινησία: Τι ισχύει;

Έχοντας κάνει προσωρινή κατάθεση πινακίδων, δεν χρειάζεσαι ασφάλεια. Όμως, αν απλά δεν το μετακινείς και είναι ανασφάλιστο, τότε είσαι παράνομος/η και σε έναν έλεγχο ανασφάλιστων θα έχεις τα πρόστιμα που προαναφέρθηκαν.

Να θυμάσαι ότι, το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου είναι πολύ λιγότερο από το πρόστιμο για ανασφάλιστα οχήματα. Οπότε, για να αποφύγεις το πρόστιμο ανασφάλιστου οχήματος, αλλά και να αποζημιωθείς σε περίπτωση που σε τρακάρει ανασφάλιστο όχημα, έλα στο insurancemarket και σύγκρινε με ένα κλικ ασφάλειες αυτοκινήτων από έως 29 αξιόπιστες εταιρείες.

Στην πλατφόρμα μας βρίσκεις βασική ασφάλεια αυτοκινήτου από 43€ το εξάμηνο*. Επίλεξε επίσης, την προσφορά που περιλαμβάνει την κάλυψη για ζημιές από ανασφάλιστο και ξένοιασε μια και καλή!

*Οι τιμές ασφάλισης αυτοκινήτου αφορούν τις απαραίτητες εκ του Νόμου καλύψεις για Nissan Micra του 2022 6hp στην Hellas Direct, τκ 84100 & οδηγό 40 ετών στις 08/03/2024.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου