Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Καταθέσεις / Αξίζει να έχεις πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς;

Αξίζει να έχεις πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς;

αξίζει να έχεις πολλούς λογαριασμούς

Είσαι κι εσύ από αυτούς που βρέθηκαν για τον άλφα ή βήτα λόγο με τραπεζικούς λογαριασμούς σε περισσότερες από μία Τράπεζες αλλά δεν… ξέρουν γιατί τους έχουν;

Ή μήπως ανήκεις στην κατηγορία των «πιστών» πελατών που έχουν σχέσεις μόνο με μία Τράπεζα κι έτσι χάνεις την ευκαιρία να αξιοποιήσεις τα προνόμια που προσφέρουν οι ανταγωνιστές;

Σωστή απάντηση δεν υπάρχει καθώς η χρησιμότητα του ενός ή των πολλών λογαριασμών εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός, τη φύση της δουλειάς του και κατ’ επέκταση τις ανάγκες του για τραπεζικές υπηρεσίες.

ℹ Αρχικά, να πούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο όριο, άρα μπορείς να έχεις όσους λογαριασμούς θέλεις, αρκεί βέβαια οι Τράπεζες να θέλουν να έχουν σχέσεις μαζί σου. Μπορείς, επίσης, να διατηρείς έναν ή και περισσότερους λογαριασμούς σε κάθε Τράπεζα.

Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο τους χρειάζεσαι όλους αυτούς τους λογαριασμούς ή ένας είναι αρκετός. Αν κάνεις την απαιτούμενη έρευνα αγοράς θα συνειδητοποιήσεις ότι ίσως αξίζει να ανοίξεις λογαριασμούς σε διαφορετικές Τράπεζες (αρκεί να υπάρχει πηγή εσόδων) ή ακόμη και δεύτερο λογαριασμό στην ίδια τράπεζα.

💡 Γιατί να επιλέξεις λογαριασμούς σε διαφορετικές Τράπεζες

Για να αξιοποιείς τα διαφορετικά προγράμματα που προσφέρουν. Παλαιότερα, το πρώτο και ίσως μοναδικό σημείο που εξέταζε κανείς για να επιλέξει μεταξύ των Τραπεζών ήταν το επιτόκιο που έδιναν. Σήμερα που τα επιτόκια είναι ουσιαστικά μηδενικά, η προσοχή στρέφεται σε άλλα πεδία, όπως στα προγράμματα επιβράβευσης και στο πόσο εύχρηστες είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες (internet και mobile banking) κάθε Τράπεζας.

✔️ Αν έχεις περισσότερες από μία πηγές εσόδων (π.χ. διαφορετικές δραστηριότητες), μπορείς να τις χωρίσεις σε δύο Τράπεζες και να έχεις καλύτερο έλεγχο των οικονομικών σου και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτείς τα διαφορετικά προνόμια κάθε τράπεζας.

✔️ Αν έχεις καταθέσεις άνω των 100.000€ και φοβάσαι για το ενδεχόμενο του «κουρέματος», μπορείς να τις «σπάσεις» σε διαφορετικές Τράπεζες – οι καταθέσεις θεωρούνται εγγυημένες έως το ποσό των 100.000€, ανά φυσικό πρόσωπο και ανά Τράπεζα.

📍Διάβασε επίσης: Κανόνας 50-30-20: Ο εναλλακτικός τρόπος αποταμίευσης

💡 Γιατί να επιλέξεις δεύτερο λογαριασμό στην ίδια Τράπεζα

Ένα καλό παράδειγμα που δείχνει τη χρησιμότητα ενός δεύτερου λογαριασμού στην ίδια Τράπεζα είναι ένα ζευγάρι που επιθυμεί να έχει έναν κοινό λογαριασμό για κοινά έξοδα.

Ανοίγεις λοιπόν με το ταίρι σου ένα λογαριασμό στον οποίο έχετε τα ίδια δικαιώματα και ο προσωπικός σου λογαριασμός στην ίδια τράπεζα δεν επηρεάζεται καθόλου. Το ταίρι σου έχει πρόσβαση μόνο στον κοινό λογαριασμό αλλά όχι στον προσωπικό σου.

Είναι μία καλή λύση για τη διαμόρφωση ενός κοινού budget. Να πληρώνετε δηλαδή τους λογαριασμούς του σπιτιού και άλλα κοινά έξοδα, έχοντας καλύτερο έλεγχο των οικονομικών σας και χωρίς να «ροκανίζετε» τους προσωπικούς σας λογαριασμούς.

❗ Στον κοινό λογαριασμό όλοι οι δικαιούχοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να σηκώσουν όσα χρήματα επιθυμούν ακόμη και να… τον αδειάσουν, επομένως θα πρέπει να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στα άτομα που αποφασίζεις να ορίσεις ως συνδικαιούχους.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
προθεσμιακές καταθέσεις

Αξίζουν οι προθεσμιακές καταθέσεις;

Δες τα επιτόκια και σύγκρινε προθεσμιακές.