Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Καταθέσεις / Χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού: Πώς να το διαχειριστώ;

Χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού: Πώς να το διαχειριστώ;

Χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού: Πώς να το διαχειριστώ;

Το χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να έχει κάποιος στην εποχή μας, μιας και οι λογαριασμοί και τα περισσότερα σημαντικά έγγραφα είναι ψηφιοποιημένα. Σίγουρα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μας προσφέρουν άνεση, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μπορεί πολύ εύκολα να πέσουμε θύματα ηλεκτρονικής απάτης.

Παρακάτω θα βρεις, τους πιο συχνούς τρόπους που γίνεται το hacking τραπεζικών λογαριασμών, όπως και χρήσιμες συμβουλές ώστε να προστατεύσεις αποτελεσματικά την περιουσία αλλά και την ιδιωτικότητά σου στο διαδίκτυο.

Πώς οι χάκερς αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς;

Η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας εύκολη και άνετη. Πλέον, μπορείς να κάνεις αγορές, να πληρώνεις λογαριασμούς και να μεταφέρεις χρήματα απλά και εύκολα από το σπίτι σου. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι για τα χρήματά σου και οι κακόβουλοι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να αποτελέσουν μια απειλή για τους τραπεζικούς λογαριασμούς σου. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούν να σε χακάρουν και ποιες μεθόδους ακολουθούν.

Phising

Η τεχνική του phishing χρησιμοποιείται συχνά από τους χάκερς για να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους. Οι χάκερς αποστέλλουν SMS ή e-mail στα θύματά τους, ζητώντας τους:

  • πιστοποίηση λογαριασμού ή
  • αλλαγή του κωδικού πρόσβασης.

Στη συνέχεια, είναι πιθανό τα θύματα να εισάγουν τα στοιχεία τους σε μια φιλική εφαρμογή, δίνοντας έτσι στους χάκερς πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Spyware

Το spyware αναζητά τις πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία πρόσβασης και τις πιστωτικές κάρτες των θυμάτων του. Οι χάκερς χρησιμοποιούν το spyware για να διαβάσουν τους κωδικούς πρόσβασης των θυμάτων τους, ενώ μπορούν επίσης να αποστείλουν πλαστά e-mail. Συνήθως ζητούν από τους χρήστες να ανοίξουν ένα συνημμένο αρχείο μέσω του email, για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με το λογαριασμό τους.

Σε άλλον υπολογιστή

Συχνά, οι χάκερς αρπάζουν τους διακομιστές των τραπεζών και αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων τους από άλλον υπολογιστή. Επιτυγχάνουν αυτό το επίπεδο πρόσβασης με τη βοήθεια των Zero Day επιθέσεων και των κακόβουλων λογισμικών.

Ουσιαστικά, με τις zero day επιθέσεις, ο επιτιθέμενος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένα κενά ασφαλείας σε εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία προέρχονται από λάθη των σχεδιαστών που δημιούργησαν τις εφαρμογές.

Επίθεση μέσω κοινωνικών δικτύων

Τέλος, οι χάκερς εκτείνονται στα κοινωνικά δίκτυα για να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών από εκεί. Χρησιμοποιούν την τεχνική του social engineering για να εξάγουν πληροφορίες από τα θύματα τους, όπως τους κωδικούς πρόσβασής τους.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα κακόβουλων δραστηριοτήτων που ολοκληρώνονται μέσω ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων. Η ψυχολογική χειραγώγηση είναι ένας τρόπος εξαπάτησης των χρηστών ώστε να αποκτήσουν οι χάκερς πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Βασικές συμβουλές διαδικτυακής τραπεζικής

Εάν διαπιστώσεις κάποια ασυνήθιστη κίνηση, καλό είναι να κάνεις τα εξής:

Ενημέρωσε την τράπεζά σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις μόλις αντιληφθείς το χάκαρισμα του τραπεζικού σου λογαριασμού είναι να ενημερώσεις άμεσα την τράπεζά σου. Εξήγησέ τους πότε συνέβη το χάκαρισμα και τι ενέργειες έχεις κάνει. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης του λογαριασμού σου.

Άλλαξε τους κωδικούς σου

Μετά το χακάρισμα του τραπεζικού σου λογαριασμού, άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης της τράπεζάς σου και άλλων σχετικών λογαριασμών όπως το email ή των social media. Επίσης, έλεγξε πως οι κωδικοί που χρησιμοποιείς σε αυτούς τους λογαριασμούς είναι δυνατοί και δύσκολα μπορούν να μαντευτούν.

Ενεργοποίησε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Η ενεργοποίηση δύο παραγόντων ταυτοποίησης (Two-Factoor Authentication, 2FA), είναι μια επιπρόσθετη προστασία για τον λογαριασμό σου. Συνήθως, κάνεις σύνδεση με τον λογαριασμό σου χρησιμοποιώντας ένα username και έναν κωδικό πρόσβασης.

Με την εφαρμογή δύο παραγόντων ταυτοποίησης, θα χρειαστεί να καταχωρήσεις κάποιον κωδικό που λαμβάνεις μέσω μηνύματος ή κάποιας εφαρμογής από το κινητό σου τηλέφωνο. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτείς από τις ηλεκτρονικές απάτες.

Έλεγξε τακτικά το λογαριασμό σου

Συχνά, οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις στον Τραπεζικό σου λογαριασμό, όπως την ηλεκτρονική διεύθυνση για τις ειδοποιήσεις. Έλεγξε όλες τις ρυθμίσεις, όπως τις:

  • συνδεδεμένες πιστωτικές κάρτες και
  • τους λογαριασμούς τρίτων που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν.

Αυτό θα σε βοηθήσει να σιγουρευτείς πως δεν έχει κάποιος άλλος πρόσβαση στον δικό σου τραπεζικό λογαριασμό.

Να θυμάσαι πως τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν με έγκαιρη λήψη μέτρων. Άρα, να προσέχεις όσα αναφέραμε, για να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον. Υπάρχει ωστόσο, και κάτι ακόμα.

Γίνεται να πραγματοποιείς διαδικτυακές συναλλαγές με ασφάλεια, να έχεις στήριξη σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας και νομική προστασία, χωρίς να κάνεις υπερπροσπάθεια. Ακόμη περιμένεις; Κλείσε ένα πακέτο cyber insurance και κάνε τις αγορές σου με πραγματική ασφάλεια!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.