Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Κάρτες / Ηλεκτρονικές Απάτες: 5 tips Αποφυγής από τον Μανώλη Σφακιανάκη!

Ηλεκτρονικές Απάτες: 5 tips Αποφυγής από τον Μανώλη Σφακιανάκη!

Ηλεκτρονικές Απάτες tips

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν αρχίσει και η αναζήτηση μοναδικών δώρων για τους αγαπημένους μας είναι στη λίστα με τα ψώνια μας. Ταυτόχρονα όμως, οι επερχόμενες αγορές μας αποτελούν και μία καλή ευκαιρία των επιτήδειων που στήνουν ηλεκτρονικές απάτες.

Γι’ αυτό, προνόησε και μάθε τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο, ώστε να επιλέξεις τα καλύτερα δώρα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των αγορών σου.

5 tips για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές από τον Μ. Σφακιανάκη

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των γιορτών θα θέλεις να κάνεις τις χριστουγεννιάτικες αγορές σου. Πριν όμως “αλωνίσεις” το διαδίκτυο, χρειάζεται να είσαι προετοιμασμένος για να αποφύγεις τις διαδικτυακές απάτες. Γι’ αυτό, επικοινωνήσαμε με τον Μανώλη Σφακιανάκη, Αντιστράτηγο ε.α. και ιδρυτή του CSI Institute, για να σου δώσει τις καλύτερες συμβουλές για να κάνεις με ασφάλεια τις αγορές σου.

Tip #1: Ψώνισε από εκεί που γνωρίζεις

Όταν επιλέγεις ένα eshop, είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα κατάστημα που ξέρεις και μπορείς να εμπιστευτείς. Αν έχεις ψωνίσει από εκεί στο παρελθόν, αυτό είναι ιδανικό.

Αλλά ακόμη και αν δεν έχεις αγοράσει ποτέ ξανά, μπορείς και πάλι να το επιλέξεις. Αρκεί, σ’ αυτή την περίπτωση, να κάνεις κάποια έρευνα που θα διαπιστώσεις τη φερεγγυότητά του. Έχει θετικές κριτικές; Παραδίδει σωστά τα εμπορεύματά του; Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να εξασφαλίσεις ότι δε θα πέσεις θύμα διαδικτυακής απάτης.

Tip #2: Εντόπισε ότι το κατάστημα που επέλεξες υπάρχει

Βρήκες μια καταπληκτική προσφορά σε ασυναγώνιστη τιμή; Υπέροχα! Μη βιαστείς όμως να δώσεις τα στοιχεία της πιστωτικής ή της χρεωστικής κάρτας σου. “Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές σ’ αυτή την περίπτωση είναι να googlάρουν το κατάστημα αυτό”, τονίζει ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Ο εντοπισμός του site, είναι πολύ σημαντικός! Δες ότι το κατάστημα υπάρχει και δεν είναι ένα e-shop φάντασμα. Μη κάνεις καμία αγορά, όσο δελεαστική και αν είναι, εφόσον δεν εντοπίσεις το κατάστημα που επέλεξες.

Tip #3: Προτίμησε αγορές με αντικαταβολή ή προπληρωμένες κάρτες

Αφού έχεις κάνει τα παραπάνω και φτάνεις στο σημείο της πληρωμής, επίλεξε τις αγορές με αντικαταβολή, με προπληρωμένες (prepaid) ή με χρεωστικές κάρτες. Προσοχή όμως στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες!

“Όσο υψηλή και αν είναι η ασφάλεια συναλλαγών στο ηλεκτρονικό κατάστημα που επέλεξες, δε χρειάζεται να διακινδυνεύσεις μία αγορά με πιστωτική“, λέει ο Μανώλης Σφακιανάκης, και συμπληρώνει: “Είναι προτιμότερο να βάλεις το ποσό της αγοράς σε μία προπληρωμένη κάρτα και σε περίπτωση που ο απατεώνας βρει τα στοιχεία σου, να πάρει μόνο αυτό το ποσό. Αν όμως βάλεις πιστωτική κάρτα και ο απατεώνας το ανακαλύψει, τότε οι τραπεζικοί λογαριασμοί μπορεί να αδειάσουν με ένα κλικ”.

Tip #4: Κάνε τις αγορές σου μέσα από πύλες που ασφαλίζουν την αγορά

Μία ακόμη συμβουλή για την κυβερνοασφάλεια, ειδικά την περίοδο των γιορτών, που προτείνει ο κος Σφακιανάκης είναι να ψωνίζεις μέσα από πύλες που ασφαλίζουν τις ηλεκτρονικές αγορές.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: “Αν το eshop που θα κάνεις την αγορά, διαθέτει την επιλογή PayPal, τότε προτίμησε να ψωνίσεις μ’ αυτόν τον τρόπο. Το PayPal διασφαλίζει τις αγορές σου. Τι πάει να πει αυτό; Ότι σε καμία περίπτωση δε χάνεις τα χρήματά σου. Το PayPal θα φροντίσει, εφόσον πάει κάτι λάθος, να σου επιστραφούν τα χρήματα στο ακέραιο”.

Απλώς, για να κάνεις μια τέτοια αγορά θα πρέπει να δημιουργήσεις λογαριασμό στο PayPal.

Tip #5: Κάνε έρευνα αγοράς πριν ψωνίσεις

Μία συνηθισμένη απάτη, είναι οι υποτιθέμενες εκπτώσεις που θα δεις, να μην είναι και τόσο μεγάλες.

“Αν θέλω να κάνω μία αγορά, φροντίζω τις προηγούμενες ημέρες να κάνω τη δική μου έρευνα αγοράς και να σημειώσω τις τιμές που υπάρχουν για το προϊόν που θέλω να αποκτήσω”, σημειώνει ο Μ. Σφακιανάκης και συνεχίζει: “Έτσι θα μπορώ να ξέρω αν η τιμή που υπάρχει είναι πράγματι προσφορά και δεν πρόκειται για τρικ”.

Οι τελικές μας σκέψεις

Για να αποφύγεις να πέσεις θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές του Μανώλη Σφακιανάκη. Μ’ αυτό τον τρόπο θα έχεις μία ασφαλή και επιτυχημένη εμπειρία αγορών και τα Χριστούγεννα.

📌 Και μην ξεχνάς! Στο insurancemarket έχουμε τις προσφορές που ψάχνεις! Σύγκρινε ανάμεσα σε 25+ ασφαλιστικές εταιρείες & κλείσε σήμερα την ασφάλεια αυτοκινήτου που σου ταιριάζει!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.