Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Επενδύσεις / Κανόνας 50-30-20: Ο εναλλακτικός τρόπος αποταμίευσης

Κανόνας 50-30-20: Ο εναλλακτικός τρόπος αποταμίευσης

κανόνας 50 30 20 Συμβουλές

Αναρωτήθηκες ποτέ πού πήγε ο μισθός πριν ακόμη τελειώσει ο μήνας;💸 Αν ναι, ίσως ήρθε η ώρα να εξοικειωθείς με ένα εύχρηστο εργαλείο προϋπολογισμού, γνωστό ως κανόνας 50-30-20. Η ιδέα πίσω από αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο αποταμίευσης είναι απλή. Βάλε στην άκρη:

  • το 50% για τα αναγκαία έξοδα και τις λοιπές υποχρεώσεις,
  • το 30% για τις επιθυμητές δαπάνες και
  • το 20% για την αποταμίευση.

Αν και αυτό το σύστημα δεν είναι για όλους -απαιτεί αφοσίωση για να λειτουργήσει- η τήρηση των αρχών του μπορεί να σε βοηθήσει να οργανωθείς οικονομικά και να κάνεις μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων. Πάμε να τα δούμε όμως πιο αναλυτικά!

Τι είναι ο κανόνας 50-30-20 και πώς εφαρμόζεται στην εξοικονόμηση χρημάτων;

Ο κανόνας 50-30-20 είναι μια απλή και αποτελεσματική μέθοδος για να ελέγξεις τα οικονομικά σου και να βελτιώσεις την οικονομική σου κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ο κανόνας αναφέρεται στο ποσοστό των εισοδημάτων σου που πρέπει να δαπανάς σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • το 50% του μηνιαίου εισοδήματός σου για τα απαραίτητα έξοδα, όπως το ενοίκιο ή τις πληρωμές υποθήκης και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας,
  • το 30% που διατίθεται για προσωπικά είδη, όπως η ψυχαγωγία, το φαγητό και τα ρούχα, και τέλος βάλε τ
  • ο 20% σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης ή σε επενδύσεις.

Εφαρμόζοντας αυτό τον κανόνα, μπορείς να αναπτύξεις υγιείς οικονομικές συνήθειες που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων και την υλοποίηση των οικονομικών σου στόχων.

Ποια είναι τα οφέλη από την τήρηση του κανόνα 50-30-20;

Βοηθάει στη δημιουργία μιας σταθερής οικονομικής βάσης ενώ παράλληλα θα νιώσεις μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς θα έχεις προβλέψει τις δαπάνες σου, κάτι που θα σου δώσει το περιθώριο να αντιμετωπίσεις και απρόοπτες δαπάνες που λίγο-πολύ όλοι έχουμε στην ζωή μας.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως συμβάλλει στο να δημιουργήσεις καλύτερες συνήθειες και να παίρνεις πιο υπεύθυνες αποφάσεις για το πώς θα δαπανήσεις τα χρήματά σου.

Τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων σε κάθε κατηγορία του κανόνα 50-30-20

50% για αναγκαίες δαπάνες:

  • Κάνε σύγκριση τιμών και επιλογή φθηνότερων επιλογών για ενοικίαση, λογαριασμούς, σούπερ μάρκετ κ.λπ.
  • Μαγείρεψε σπιτικά γεύματα αντί να πάρεις απέξω.
  • Απόφυγε τις περιττές αγορές.

30% για επιθυμητές δαπάνες:

  • Απόλαυσε με μέτρο και σύνεση αυτά που επιθυμείς να αγοράσεις.
  • Ψάξε προσφορές και εκπτώσεις πριν αγοράσεις κάτι.
  • Αντικατάστησε τις ακριβές διασκεδαστικές δραστηριότητες με πιο οικονομικές εναλλακτικές.

20% για αποταμίευση:

  • Αφαίρεσε από το εισόδημά σου, με το που πληρωθείς, το ποσό που θες να αποταμιεύσεις.
  • Δημιούργησε ένα αποταμιευτικό σχέδιο που θα τηρήσεις.
  • Επίλεξε ασφαλέστερα και αποδοτικότερα επενδυτικά εργαλεία.

Πώς να αποφύγεις τα συνήθη λάθη όταν ακολουθείς τον κανόνα 50-30-20;

Για να ακολουθήσεις αυτό τον κανόνα αποδοτικά, πρέπει να ελέγχεις τον λογαριασμό σου τακτικά και να κάνεις συγκεκριμένες επιλογές στις εξόδους σου, χωρίς φυσικά να ξεχνάς την αναγκαιότητα της αποταμίευσης.

Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να κάνουν συγκεκριμένα λάθη στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν αυτό τον κανόνα. Ένα από τα συνηθέστερα λάθη είναι να μην καταγράφουν κάθε δαπάνη τους. Το να μην έχεις μια σαφή εικόνα του που πηγαίνουν τα χρήματά σου μπορεί να καταστρέψει την εφαρμογή του κανόνα. Για να αποφύγεις αυτό το λάθος, προσπάθησε να καταγράφεις κάθε δαπάνη σου, ακόμη και τις μικρές αγορές.

Ακολουθώντας τον κανόνα 50-30-20, μπορείς να δημιουργήσεις έναν προϋπολογισμό που θα σε βοηθήσει να επιτύχεις τους οικονομικούς σου στόχους, ενώ παράλληλα θα σου επιτρέπει να μην κάνεις υπερβολικές στερήσεις.

Το μόνο που χρειάζεται είναι πειθαρχία, προγραμματισμός και δέσμευση. Τελικά, αν και η τήρηση του κανόνα 50-30-20 δεν αποτελεί εγγύηση για οικονομική επιτυχία, θα σε οδηγήσει σε πειθαρχημένες δαπάνες και αποτελεσματική αποταμίευση. Δεν χάνεις τίποτα να τον δοκιμάσεις!

📌 Και αν θέλεις να τα έχεις καλά με τα χρηματοοικονομικά σου, έλα στο insurancemarket. Εδώ μπορείς να συγκρίνεις τραπεζικά προϊόντα (στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.) και επίσης να ενημερώνεσαι με νέα που αφορούν το χρήμα, την ασφάλεια και την ενέργεια!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
προθεσμιακές καταθέσεις

Αξίζουν οι προθεσμιακές καταθέσεις;

Δες τα επιτόκια και σύγκρινε προθεσμιακές.