Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Κάρτες / Ταξίδι στο εξωτερικό: Τι Χρειάζεται για τη χρήση καρτών;

Ταξίδι στο εξωτερικό: Τι Χρειάζεται για τη χρήση καρτών;

ταξίδι στο εξωτερικό

Σχεδιάζεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα και αναρωτιέσαι αν θα ήταν σωστό να χρησιμοποιήσεις τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες σου για τις αγορές σου ή να κρατάς χρήματα για να τα μετατρέψεις στο νόμισμα της χώρας που θα επισκεφθείς.

Μην προβληματίζεσαι! Συγκεντρώσαμε εμείς για εσένα, σε ένα άρθρο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη χρήση των πιστωτικών καρτών σε χώρες εκτός της Ελλάδας.

Ας ξεκινήσουμε:

#1 Ποιο είναι το μεγαλύτερο ποσό που μπορώ να ξοδέψω σε αγορά μου στο εξωτερικό;

Δεν υπάρχει περιορισμός στο ποσό που θα επιλέξεις να δαπανήσεις σε αγορές ή πληρωμές σε τερματικά (POS) στο εξωτερικό. Άρα μπορείς να ξοδέψεις το ποσό που έχεις σαν υπόλοιπο στην κάρτα σου.

#2 Ποιες αγορές μπορώ να κάνω μέσω internet με την κάρτα μου όταν είμαι στο εξωτερικό;

Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί και για τις αγορές που μπορείς να κάνεις σε e-shops που έχουν το λογαριασμό τους σε τράπεζα του εξωτερικού, ακόμα κι όταν εσύ είσαι στην χώρα μας. Δηλαδή, μπορείς να κάνεις την πλειοψηφία των κινήσεων που θες, εφόσον:

  • Το ποσό της συναλλαγής σου είναι εντός του ορίου της σύμβασής σου με την τράπεζα που σου έχει εκδώσει την κάρτα.
  • Το ποσό της συναλλαγής σου είναι εντός του ορίου που εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

#3 Αν αποφασίσω να πάρω και μετρητά μαζί μου, μέχρι ποιο ποσό μου επιτρέπεται;

Μπορείς να μεταφέρεις μαζί σου, σε κάθε ταξίδι και ανά φυσικό πρόσωπο, σε ευρώ ή νόμισμα άλλης χώρας, αξίας που αντιστοιχεί έως και τις 3.000€. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται όλοι οι Έλληνες που είναι μόνιμοι κάτοικοι ή εργάζονται στο εξωτερικό.

#4 Μπορώ να κάνω ανάληψη χρημάτων από ATM Τράπεζας του εξωτερικού;

Μπορείς να κάνεις ανάληψη μετρητών από τράπεζες της χώρας στην οποία θα ταξιδέψεις. Το ημερήσιο όριο αναλήψεών σου είναι αυτό που έχεις ορίσει στην σύμβασή σου με την τράπεζα που σου έχει εκδώσει την κάρτα.

#5 Τι πρέπει να προσέχω με τις προμήθειες ανά συναλλαγή που με χρεώνει η Τράπεζά μου;

Εδώ θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών όταν κάνεις συναλλαγές με κάρτες τους στο εξωτερικό είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα και μπορεί να φτάσουν έως και τα 25€ ανά συναλλαγή.

Για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις με την επιστροφή σου στη χώρα μας, η πιο σωστή κίνηση είναι να μάθεις το σχετικό τιμολόγιο που έχει η τράπεζα σου για τις κάρτες της στην χώρα ή τις χώρες που πρόκειται να επισκεφθείς. Και αυτό γιατί κάθε τράπεζα ακολουθεί το δικό της σύστημα χρέωσης.

Συγκεκριμένα,κάποιες χρεώνουν εφάπαξ ένα ποσό ανεξάρτητα από το ποσό της ανάληψης, σε άλλες η χρέωση εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσό, ενώ υπάρχουν και τράπεζες που εφαρμόζουν ένα υβριδικό μοντέλο, με εφάπαξ ποσό αλλά και χρέωση ανάλογα με το ύψος του ποσού.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι η ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα δεν σε συμφέρει, ούτε και στην Ελλάδα, καθώς από τη στιγμή που τραβάς ένα ποσό, αυτόματα επιβαρύνεσαι με τόκους που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ξεπεράσουν και το 20%.

#6 Σε ποιες κινήσεις μου έχω τις υψηλότερες προμήθειες;

Το μέγιστο των προμηθειών τους, οι ελληνικές τράπεζες, το χρεώνουν στις περιπτώσεις αναλήψεις μετρητών από ATM ξένων τραπεζών, είτε αυτές γίνονται με cash cards (χρεωστικές) είτε με πιστωτικές.

#7 Ποιες είναι οι σωστές κινήσεις που μπορώ να κάνω για να γλυτώσω αυτές τις χρεώσεις;

Για τις εφάπαξ χρεώσεις, συμφέρει να κάνεις όσο το δυνατόν λιγότερες αναλήψεις μετρητών, φτάνοντας ακόμα και στο μέγιστο ημερήσιο σου όριο, για να αποφύγεις το «φέσι» ανά κίνηση. Για παράδειγμα αν μια τράπεζα χρεώνει 3€ τη συναλλαγή και ο πελάτης πραγματοποιήσει μια ανάληψη 600€, θα πληρώσει 3€. Αν όμως σηκώσει το ίδιο ποσό σε έξι διαφορετικές αναλήψεις των 100€ το συνολικό κόστος από τις προμήθειες θα φτάσει τα 18€.

Για τις προμήθειες που υπολογίζονται ανάλογα με το ποσό, σε συμφέρει η χρήση κάρτας για την πλειοψηφία των συναλλαγών σου και η ανάληψη των μετρητών που πραγματικά χρειάζεσαι σε ελάχιστες περιπτώσεις καθώς έτσι θα έχεις τη μικρότερη δυνατή επιπλέον χρέωση.

💡Διάβασε επίσης: Έλεγχος αυτοκινήτου πριν από ταξίδι

#8 Υπάρχουν περιπτώσεις που με συμφέρει η ανάληψη μετρητών σε άλλη χώρα;

Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ στο εξωτερικό σε συμφέρει όταν ταξιδεύεις σε χώρες εκτός ευρωζώνης. Και αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και τοπικού νομίσματος είναι τόσο καλή ώστε η διαφορά που κερδίζεις να υπερκαλύπτει την προμήθεια.

Για παράδειγμα, αν μετατρέψεις 1.000€ σε στερλίνες Αγγλίας πληρώνοντας προμήθεια 2% στο ανταλλακτήριο, επιβαρύνεται με κόστος συναλλαγής 20€. Αν κάνεις όμως ανάληψη του ίδιου ποσού σε ATM αγγλικής τράπεζας, η προμήθεια συχνά πέφτει κάτω από τα 5€. Δηλαδή, κερδίζεις και 15€ και δεν χρειάζεται να μεταφέρεις αυτό το ποσό σε μετρητά μαζί σου κατά το ταξίδι σου και φυσικά να περιμένεις σε ουρές στο ανταλλακτήριο.

#9 Τι πρέπει να προσέχω με τις δεσμεύσεις ποσών στις κάρτες μου;

Σε κάποιες περιπτώσεις συναλλαγών μας στο εξωτερικό με τις κάρτες μας υπάρχει η περίπτωση δέσμευσης συγκεκριμένων ποσών.

Για παράδειγμα, όταν κάνεις κράτηση σε ξενοδοχείο ή ενοικίαση αυτοκινήτου, είναι επιτρεπτό στην εταιρία που σε εξυπηρετεί να δεσμεύσει το ποσό που θα πληρώσεις είτε με κάρτα είτε με μετρητά κατά την παράδοση του δωματίου ή του οχήματός. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζεις το υπόλοιπό σου γιατί το ποσό αυτό δεν θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μέχρι την εξόφληση της εταιρίας και την αποδέσμευσή του.

#10 Τελικά, υπάρχει κάποιο όφελος για χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στην πλειοψηφία των συναλλαγών μου στο εξωτερικό;

Τα βασικά οφέλη είναι δύο, ειδικά αν ο στόχος του ταξιδιού σου είναι το shopping.

To πρώτο είναι ότι δεν επιβαρύνεσαι με τις προμήθειες από αναλήψεις μετρητών.

Το άλλο είναι οι εκπτώσεις και οι προσφορές, αφού στο εξωτερικό ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις εκπτώσεων με πληρωμή με μετρητά.

Για παράδειγμα, πληρώνοντας με κάρτα, τις περισσότερες φορές στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχεις άτοκη περίοδο 40 ημερών από την ημερομηνία πραγματοποίησης της συναλλαγής μέχρι την πληρωμή του λογαριασμού. Που σημαίνει, ότι με την επιστροφή σου, μπορείς να εξοφλήσεις ολόκληρο το ποσό και να αποφύγεις τόκο και έξτρα κόστος.

#11 Πώς μπορώ να μάθω τις ισχύουσες τιμές μετατροπής των νομισμάτων;

Κάθε φορά που πραγματοποιείς συναλλαγές στο εξωτερικό σε τοπικό νόμισμα με τις κάρτες ελληνικών τραπεζών, τα ποσά μετατρέπονται αυτόματα σε ευρώ, σύμφωνα με τις ισχύουσες τιμές μετατροπής που ορίζουν οι Διεθνείς Οργανισμοί American Express®, Visa και MasterCard®.

Ανάλογα με τον τύπο της κάρτας σας, μπορείς να ενημερωθείς για τις ισχύουσες τιμές μετατροπής των νομισμάτων:

  • Για κάρτα American Express®, μπορείς να δεις εδώ

Όμως, λόγω της αποχώρησης του Αμερικάνικου Οργανισμού, αρχικά από τη χώρα μας, η πρότασή μας είναι να δεις εδώ με ποιες κάρτες της Alpha Bank μπορείς να αντικαταστήσεις την AmΕx που έχεις.

  • Για κάρτα Visa, μπορείς να δεις εδώ
  • Για κάρτα Mastercard®,μπορείς να δεις εδώ

Θέλεις πάντα να βρίσκεις την καλύτερη λύση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά σου; Μπες τώρα στο insurancemarket Money και σύγκρινε προϊόντα του τραπεζικού κλάδου, βρες χρήσιμα εργαλεία και πολλά expert tips!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου