Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Έλεγχος αυτοκινήτου πριν από ταξίδι

Έλεγχος αυτοκινήτου πριν από ταξίδι

Έλεγχος αυτοκινήτου πριν από ταξίδι

Ο έλεγχος αυτοκινήτου πριν από ταξίδι πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα κάθε οδηγού, είτε ο προορισμός του είναι κοντινός, είτε μακρινός.

Οι διακοπές με αυτοκίνητο, λοιπόν, χρειάζονται μια παραπάνω προετοιμασία, για να μην σου τύχουν παρατράγουδα και μάλιστα στη μέση του πουθενά, σε ένα μέρος που δεν γνωρίζεις καλά καλά. 

Τα καλά νέα είναι πως σε πολλές περιπτώσεις (ειδικά όταν είσαι έμπειρος οδηγός), ένας επιτόπιος έλεγχος του αυτοκινήτου αρκεί για να καταλάβεις αν το αμάξι είναι έτοιμο για τις διακοπές σου.

Βέβαια, μια επίσκεψη στον μηχανικό είναι πάντα η πιο σίγουρη λύση. Οπότε, αν αισθάνεσαι ανασφάλεια, η επίσκεψη αυτή συστήνεται ανεπιφύλακτα. Σε κάθε περίπτωση, ας δούμε τι περιλαμβάνει ο σωστός έλεγχος αυτοκινήτου, πριν πας διακοπές.

9 must σημεία που περιλαμβάνει ο έλεγχος αυτοκινήτου πριν από ταξίδι

Πριν φύγεις διακοπές με το αυτοκίνητο, κάνε τα εξής:

#1 Μάζεψε τα χαρτιά σου

Μην ξεκινήσεις το ταξίδι αν δεν έχεις μαζί σου:

 • Δίπλωμα οδήγησης
 • Άδεια κυκλοφορίας
 • Έγκυρη ασφάλεια αυτοκινήτου
 • Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας
 • Δελτίο ελέγχου ΚΤΕΟ
 • Κάρτα καυσαερίων

#2 Τσέκαρε ελαστικά & φρένα

Το μικρό service αυτοκινήτου χρειάζεται να γίνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να νιώθεις ασφαλής οδηγώντας το αυτοκίνητό σου. Αλλά πέρα από αυτό, πριν φύγεις διακοπές είναι καρά-SOS το να ελέγξεις ελαστικά και φρένα.

Επειδή στο ταξίδι κουβαλάς τις αποσκευές σου, καλό είναι να έχουν περισσότερο αέρα από ότι συνήθως. Όσο για τα φρένα… εννοείται πως δεν πρέπει να κάνεις ούτε δέκα μέτρα από το σπίτι, χωρίς φρένα σε καλή κατάσταση.

#3 Έλεγξε τη μπαταρία

Έχει και η μπαταρία τον τρόπο της να σου δείξει πως είναι ώρα για αλλαγή. Ένας απλός έλεγχος αυτοκινήτου αρκεί για να τσεκάρεις πως η μπαταρία είναι σε καλή κατάσταση, για να το βγάλεις κι αυτό από τη λίστα σου.

Μάθε περισσότερα στο άρθρο που ετοιμάσαμε για σένα: “Πώς να κάνεις αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου;”

#4 Έλεγξε ΟΛΑ τα υγρά του αυτοκινήτου

Λάδια κινητήρα, υγρά φρένων, υγρά υαλοκαθαριστήρων, στάθμη ψυκτικού υγρού. Όλα τους σημαντικά σε έναν έλεγχο ρουτίνας, αλλά πολύ περισσότερο, όταν ετοιμάζεσαι να φύγεις διακοπές.

Στην ανάγκη, συμβουλέψου τον μηχανικό σου. Είναι οκ να μην είσαι ειδικός σε όλα όσα αφορούν το αυτοκίνητο.

πινακίδα widget

#5 “Δοκίμασε” το κλιματιστικό

Πού πας χωρίς κλιματιστικό; Έρευνες έχουν δείξει, ότι η θερμοκρασία του αυτοκινήτου επηρεάζει τις ικανότητες οδήγησης.

Γι’ αυτό, αν νιώθεις ότι το κλιματιστικό δεν βγάζει όσο κρύο ή ζεστό αέρα θα έπρεπε, πήγαινέ το για αντικατάσταση φίλτρου ή συμπλήρωση φρέον, λογικά κάτι από αυτά θα χρειάζεται.

#6 Δούλεψε τους υαλοκαθαριστήρες

Πιθανόν περιστέρια και λοιπά πτηνά βάζουν στόχο και το δικό σου παρμπρίζ. Τι, μόνο εμείς έχουμε αυτή την τύχη;

Οπότε για να μην σου χαλάσει τη μέρα μια κουτσουλιά, έλεγξε αν οι υαλοκαθαριστήρες σου δουλεύουν σωστά, για να απαλλαγείς εύκολα από αυτή.

#7 Τα φώτα και τα μάτια σου!

Τα φώτα του αμαξιού είναι – κυριολεκτικά – τα μάτια σου όταν οδηγείς στο σκοτάδι. Πρέπει να βεβαιωθείς ότι βλέπεις και σε βλέπουν, για να αποφύγεις τα ατυχήματα. Έλεγχος αυτοκινήτου χωρίς έλεγχο στα φώτα, δεν παίζει.

Οπότε, ζήτα από ένα ακόμα άτομο να έρθει μαζί σου και δοκίμασε τα μπροστινά φώτα, τα πίσω φώτα, τα φλας/ αλάρμ. Έπειτα μπορείς να το αφαιρέσεις κι αυτό από τη λίστα σου.

#8 Προμηθεύσου τον εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης

Σε κάθε αυτοκίνητο ο εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης είναι υποχρεωτικός, καθώς μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό ή τους επιβάτες σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε ταξίδια, ενώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 • φαρμακείο
 • προειδοποιητικό τρίγωνο
 • γρύλο και «σταυρό» για τοποθέτηση ρεζέρβας
 • φακό
 • ειδικά γάντια εργασίας
 • φωσφοριζέ γιλέκο
 • καλώδια ρεύματος
 • πυροσβεστήρα

#9 Κάνε ένα καλό πλύσιμο

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έπλυνες το αυτοκίνητο μέσα – έξω; Ε λοιπόν, ευκαιρία να το κάνεις τώρα που πας διακοπές. Τώρα θα σκέφτεσαι “δεν είναι πιο λογικό να πλύνω το αμάξι στον γυρισμό;”. Κι έχεις ένα point, αλλά εμείς συστήνουμε το πλύσιμο πριν τις διακοπές για να νιώθεις πιο άνετα όσο ταξιδεύεις και όσο βρίσκεσαι στις διακοπές σου.

Ειδικά αν ταξιδεύεις μαζί με παιδιά, ένας βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου είναι ό,τι καλύτερο για να τα προστατεύσεις από βρώμα και παθογόνους μικροοργανισμούς που μαζεύονται στο εσωτερικό μέρα με τη μέρα.

Τι άλλο να ελέγξω;

Ο παραπάνω σχολαστικός έλεγχος εννιά σημείων θα μειώσει δραματικά τις πιθανότητες να σε βρει κάποιο κακό με το αμάξι στις διακοπές σου.

Αν μας ρωτάς λοιπόν, ο έλεγχος αυτοκινήτου πριν από ταξίδι αξίζει τον κόπο.

Αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, σου προτείνουμε να βεβαιωθείς ότι έχεις οδική βοήθεια στην ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Έτσι, ακόμα κι αν “μείνεις” στο δρόμο, λόγω βλάβης, βενζίνης κ.λπ., θα υπάρχει κάποιος που θα έρθει να σε βοηθήσει, ακόμα κι αν βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου.

Θέλεις να κάνεις σύγκριση τιμών ασφάλειας αυτοκινήτου; Μη χάνεις το χρόνο σου. Έλα απευθείας στο insurancemarket, γιατί εδώ συγκρίνεις με ένα κλικ περισσότερες ασφαλιστικές από κάθε άλλη πλατφόρμα στην Ελλάδα.

Επιλέγεις την προσφορά που σου ταιριάζει, προσθέτεις και την οδική & σε 5′ έχεις το ασφαλιστήριο στο email σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου