Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Δάνεια / Peer to peer lending: Τι είναι, οφέλη & κίνδυνοι

Peer to peer lending: Τι είναι, οφέλη & κίνδυνοι

Peer to peer lending

Ο κόσμος της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, το λεγόμενο fintech, βρίσκεται σε αναβρασμό με την άνοδο του peer to peer lending — του δανεισμού δηλαδή από άτομο σε άτομο.

Πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή δανειοδότησης που συνδέει απευθείας τους δανειολήπτες με τους δανειστές, χωρίς την ανάμιξη των παραδοσιακών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αν είσαι και εσύ fintech ενθουσιώδης ή απλά ένα άτομο με ενδιαφέρον στα οικονομικά, αυτό το άρθρο θα σου δώσει μία εικόνα για το peer to peer lending.

Peer to peer lending: Τι είναι;

Το peer to peer (P2P) lending, όπως είπαμε, είναι μια σύγχρονη μορφή δανεισμού που επιτρέπει στα άτομα να δανείζουν χρήματα το ένα στο άλλο, μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.

Οι πλατφόρμες αυτές ουσιαστικά, συνδέουν άμεσα τους δανειολήπτες με τους δανειστές και αντίστροφα, επιτρέποντάς τους να διαπραγματεύονται τους όρους των συναλλαγών τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε επίσης πως, αποτελεί και έναν τρόπο δημιουργίας παθητικού εισοδήματος.

Πώς λειτουργεί το peer to peer lending για δανειολήπτες & δανειστές;

Στο peer to peer lending, οι δανειστές επενδύουν τα χρηματικά διαθέσιμά τους παρέχοντας έτσι δάνεια σε άτομα ή επιχειρήσεις, που τα χρειάζονται.

Για να λάβει κάποιος δάνειο, υποβάλλει μια αίτηση που περιλαμβάνει πιθανώς και πιστωτικό έλεγχο. Αν η αίτηση εγκριθεί, του δίνεται το επιτόκιο δανεισμού και στη συνέχεια ο δανειολήπτης αποφασίζει αν θα προχωρήσει στη λήψη του δανείου.

Αντίθετα, αν κάποιος επενδυτής επιθυμεί να δανείσει χρήματα σε αυτές τις πλατφόρμες, δημιουργεί έναν λογαριασμό σε μία από αυτές. Σε αυτό το στάδιο, ο επενδυτής ελέγχει τις επιλογές των δανείων, ενώ ορισμένες πλατφόρμες χρησιμοποιούν βαθμολογία για να βοηθήσουν τον δανειστή να εκτιμήσει τον πιθανό κίνδυνο και να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών.

Ποια είναι τα οφέλη του peer to peer lending;

Τα οφέλη που μπορείς να έχεις από το peer to peer lending είναι τα ακόλουθα:

Ανταγωνιστικά επιτόκια

Συχνά, τα επιτόκια που προσφέρει το peer to peer lending είναι πιο ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τα παραδοσιακά δάνεια.

Υπάρχει όμως και η δυνατότητα των δανειστών να λάβουν μεγαλύτερα επιτόκια σε σχέση με τα παραδοσιακά τραπεζικά προγράμματα.

Ευελιξία

Το peer to peer lending επιτρέπει στους δανειστές και τους δανειολήπτες να συμφωνήσουν σε ένα προσωπικό πλάνο αποπληρωμής δανείου. Επίσης, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι σχετικά πιο εύκολη.

Διαφάνεια

Οι online πλατφόρμες του peer to peer lending προσφέρουν συνήθως διαφάνεια σχετικά με τα επιτόκια, τα τέλη και τις όρους, οπότε μπορείς να δεις ευκολότερα τις διαθέσιμες επιλογές.

Αν όμως ψάχνεις και κάτι αντίστοιχο για καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια που προσφέρουν μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα, δεν έχεις παρά να συγκρίνεις τραπεζικά προϊόντα στο insurancemarket money. Πρόκειται για την ειδική ενότητα που έχουμε δημιουργήσει για εύκολη σύγκριση τραπεζικών προϊόντων.

Και ποιοι είναι οι κίνδυνοι της δανειοδότησης P2P;

Από την άλλη υπάρχουν και κίνδυνοι στο peer to peer lending που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Είναι πιθανό για παράδειγμα να υπάρξει:

Κίνδυνος χρηματικής απώλειας

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο δανειολήπτης αδυνατεί να σε αποπληρώσει, με αποτέλεσμα εσύ τελικά να υποστείς οικονομικές απώλειες.

Πάντως υπάρχουν πολλά επενδυτικά προγράμματα, για να δεις σε ποιο τελικά αξίζει να διαθέσεις κάποια χρήματα.

Κίνδυνος ρευστότητας

Ο κίνδυνος ρευστότητας αναφέρεται στο γεγονός ότι τα χρήματα που επενδύονται σε peer to peer δάνεια μπορεί να είναι δύσκολο να ανακτηθούν γρήγορα.

Ένα παράδειγμα είναι ο δανειστής να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, καθιστώντας τελικά δύσκολο για τον δανειολήπτη να πάρει τα χρήματά του.

Περιορισμένο κανονιστικό πλαίσιο

Παρόλο που οι περισσότερες πλατφόρμες υπόκεινται σε κανονισμούς, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο που να προστατεύει επαρκώς τους επενδυτές.

Επιπλέον, λόγω της διασυνοριακής φύσης του peer to peer lending, υπάρχει ο κίνδυνος ο δανειστής να επενδύσει σε πλατφόρμα που υπόκειται σε διαφορετικούς κανονισμούς από αυτούς της χώρας που προέρχεται.

Κάθε δάνειο έχει τις δικές του λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά. Οπότε θα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο και να εξετάζεις με προσοχή οποιαδήποτε πρόταση ακούσεις ή δεις.

Η σύγκριση των διάφορων επιλογών είναι εκείνη που θα σε βοηθήσει να βρεις το καλύτερο στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
δάνεια banner

Online σύγκριση δανείων σε 1′

Βρες το δάνειο που σου ταιριάζει, χωρίς να πας στην τράπεζα.