Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Επενδύσεις / Παθητικό εισόδημα: Τι είναι;

Παθητικό εισόδημα: Τι είναι;

Παθητικό εισόδημα τι είναι

Το παθητικό εισόδημα έχει γίνει μια ευρέως γνωστή φράση, κυρίως λόγω της αυξανόμενης επιθυμίας των ανθρώπων για οικονομική ανεξαρτησία και ελευθερία. Αλλά τι ακριβώς είναι το παθητικό εισόδημα;

Στην πιο απλή του μορφή, το παθητικό εισόδημα είναι χρήματα που κερδίζεις χωρίς να χρειάζεται να εργάζεσαι ενεργά γι’ αυτά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επενδύσεις, τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, ή ακόμα και από διαδικτυακές επιχειρήσεις.

Πώς λειτουργεί πρακτικά το παθητικό εισόδημα;

Το παθητικό εισόδημα λειτουργεί σε δύο βασικές φάσεις. Πρώτα, θα χρειαστεί να επενδύσεις χρόνο, πόρους ή και τα δύο, για να δημιουργήσεις ή να αποκτήσεις κάτι που θα παράγει εισόδημα στο μέλλον. Αυτό μπορεί να είναι η ανάπτυξη ενός ψηφιακού προϊόντος, η επένδυση σε ακίνητα ή η δημιουργία μιας εταιρείας.

Η δεύτερη φάση είναι εκείνη της “συλλογής”, όπου αρχίζεις να λαμβάνεις εισόδημα από την επένδυση που έκανες στην πρώτη φάση. Το κλειδί για την επιτυχία είναι να διαλέξεις το σωστό είδος επένδυσης που ταιριάζει στις ικανότητες, τους πόρους και τους στόχους σου, και να έχεις την υπομονή να περιμένεις για τα αποτελέσματα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ παθητικού και ενεργητικού εισοδήματος;

Η βασική διαφορά μεταξύ παθητικού και ενεργού εισοδήματος είναι η ποσότητα και η φύση της εργασίας που απαιτείται για την παραγωγή τους.

Το ενεργητικό εισόδημα προέρχεται από την εργασία που κάνεις απευθείας και συστηματικά, όπως:

 • ο μισθός από μια εργασία,
 • η αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών, ή
 • η πώληση προϊόντων.

Από την άλλη πλευρά, το παθητικό εισόδημα είναι τα χρήματα που κερδίζεις από μια επένδυση που έχεις κάνει ή από κάτι που έχεις δημιουργήσει, χωρίς να χρειάζεται να εργάζεσαι συνεχώς γι’ αυτό. Για παράδειγμα:

 • τα χρήματα που κερδίζεις από την ενοικίαση ενός ακινήτου,
 • τα έσοδα από μια επένδυση στο χρηματιστήριο, ή
 • τα έσοδα από την πώληση ενός βιβλίου που έχεις γράψει, είναι όλα παραδείγματα παθητικού εισοδήματος.

Υπάρχουν κίνδυνοι στο παθητικό εισόδημα;

Παρόλο που το παθητικό εισόδημα μοιάζει με έναν ιδανικό τρόπο για να κερδίζει κανείς χρήματα, δεν σημαίνει πως αυτό γίνεται χωρίς κινδύνους. Δηλαδή:

 1. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα το επενδυτικό σχέδιο σου να μην παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ένα προϊόν μπορεί να μην πουλήσει, ένα επενδυτικό πρόγραμμα μπορεί να μην αποδώσει, ή μια επιχείρηση μπορεί να αποτύχει.
 2. Η δημιουργία ενός πηγαίου εισοδήματος μπορεί να απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις χρήματος και χρόνου στην αρχή, χωρίς εγγύηση για άμεση απόδοση.

Επενδυτική απάτη Πυραμίδα

Καθώς αναζητάς τρόπους για τη δημιουργία παθητικού εισοδήματος, είναι πιθανό να συναντήσεις προσφορές από τις λεγόμενες “εταιρείες πυραμίδας”. Αυτές οι εταιρείες υπόσχονται μεγάλα κέρδη με ελάχιστη εργασία, αλλά συχνά είναι απάτες που εκμεταλλεύονται την επιθυμία των ανθρώπων για εύκολο χρήμα.

Λειτουργούν με την προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους σε νέους συμμετέχοντες, που στη συνέχεια πρέπει να προσεγγίσουν και άλλους συμμετέχοντες για να κερδίσουν χρήματα. Αυτό δημιουργεί μια πυραμίδα όπου οι πρώτοι συμμετέχοντες κερδίζουν χρήματα από τους επόμενους, ενώ οι νέοι συμμετέχοντες συχνά απομένουν χωρίς κέρδη.

Είναι σημαντικό να προσέχεις αυτές τις απάτες και να επενδύεις τον χρόνο και τα χρήματά σου σε νόμιμες και βιώσιμες επιχειρήσεις.

Παθητικό εισόδημα: Ιδέες για αρχάριους

Μερικοί βασικοί τρόποι για τη δημιουργία παθητικού εισοδήματος στις μέρες μας περιλαμβάνουν:

 1. Εισόδημα από ενοίκια: Η ιδιοκτησία ακινήτων και η εκμίσθωσή τους μπορεί να προσφέρει μια σταθερή ροή παθητικού εισοδήματος. Εναλλακτικά, ερεύνησε για αμοιβαία κεφάλαια επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.
 2. Μερισματικές μετοχές: Η επένδυση σε μερισματικές μετοχές σου επιστρέφει χρήματα τακτικά με βάση την ιδιοκτησία σου στην εκάστοτε εταιρεία.
 3. Δανεισμός από ομότιμους προς ομότιμους: Υπάρχουν διαδικτυακές πλατφόρμες που συνδέουν απευθείας δανειολήπτες και δανειστές, χωρίς τη διαμεσολάβηση των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Έτσι, διευκολύνουν τη διαδικασία δανεισμού και οδηγούν σε δημιουργία παθητικού εισοδήματος μέσω της πληρωμής τόκων.
 4. Επενδύσεις στο χρηματιστήριο: Επένδυσε σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια δείκτη ή ETF που έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να παρέχουν παθητικό εισόδημα μέσω κεφαλαιακών κερδών και μερισμάτων.
 5. Μάρκετινγκ συνεργατών: Προώθησε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες εταιρειών μέσω της δικής σου πλατφόρμας και κέρδισε προμήθειες από κάθε πώληση.
 6. Λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης: Κέρδισε τόκους από τις αποταμιεύσεις σου επιλέγοντας λογαριασμούς με ανταγωνιστικά επιτόκια.
 7. Πωλήσεις ψηφιακών προϊόντων: Δημιούργησε και πούλησε ψηφιακά προϊόντα όπως ηλεκτρονικά βιβλία ή μουσική. Μόλις δημιουργηθούν, τα προϊόντα μπορούν να πωλούνται επανειλημμένα χωρίς να ασχολείσαι συνέχεια με αυτά.
 8. Προϊόντα εκτύπωσης κατά παραγγελία: Σχεδίασε και πούλησε προσαρμοσμένα εμπορεύματα όπως μπλουζάκια, κούπες ή θήκες τηλεφώνου. Υπάρχουν πλατφόρμες που αναλαμβάνουν την παραγωγή και την αποστολή, επιτρέποντάς σου να κερδίζεις παθητικό εισόδημα από κάθε πώληση.
 9. Δημιούργησε ένα διαδικτυακό μάθημα: Μοιράσου την τεχνογνωσία σου και κέρδισε παθητικό εισόδημα δημιουργώντας και πουλώντας διαδικτυακά μαθήματα.
 10. Επένδυσε σε φωτοβολταϊκά: Εγκατάστησε ηλιακούς συλλέκτες στην ιδιοκτησία σου και κέρδισε παθητικό εισόδημα πουλώντας την πλεονάζουσα ενέργεια πίσω στο δίκτυο.

Να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό να εξετάζεις διεξοδικά κάθε ευκαιρία και να αξιολογείς αντικειμενικά τις δικές σου ικανότητες, τα ενδιαφέροντα, τον χρόνο και τους πόρους σου προτού ξεκινήσεις ένα εγχείρημα για παθητικό εισόδημα. Τέλος, όλα τα εισοδήματα παθητικά ή ενεργητικά, φορολογούνται. Επομένως, επικοινώνησε με το λογιστή σου ώστε να εντάσσονται κανονικά στη φορολογική σου δήλωση.

Και αν θέλεις να έχεις συνεχώς στη διάθεσή σου εργαλεία που εντοπίζουν τις καλύτερες επιλογές για το πορτοφόλι σου, μείνε στο insurancemarket. Δοκίμασε σήμερα τις υπηρεσίες μας, συγκρίνοντας το τραπεζικό προϊόν που σε ενδιαφέρει!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
προθεσμιακές καταθέσεις

Αξίζουν οι προθεσμιακές καταθέσεις;

Δες τα επιτόκια και σύγκρινε προθεσμιακές.