Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Ενοικίαση ακινήτου: Όσα πρέπει να ξέρεις ως ιδιοκτήτης

Ενοικίαση ακινήτου: Όσα πρέπει να ξέρεις ως ιδιοκτήτης

Ενοικίαση ακινήτου: Όσα πρέπει να ξέρεις ως ιδιοκτήτης

Έχεις αποφασίσει να ενοικιάσεις το ακίνητό σου, αλλά δεν ξέρεις ακριβώς τι ακολουθεί; Μην ανησυχείς! Σ’ αυτό το άρθρο, θα μάθεις όσα πρέπει να ξέρεις για την ενοικίαση ακινήτου ως ιδιοκτήτης.

Θα εξηγήσουμε τους όρους της σύμβασης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου ως ιδιοκτήτης, καθώς και τα καθήκοντα του ενοικιαστή. Έτσι, θα είσαι πλήρως ενημερωμένος και θα μπορείς να πάρεις τις σωστές αποφάσεις για το ακίνητό σου.

Προετοιμασία της σύμβασης ενοικίασης

Προτού υπογράψεις τη σύμβαση ενοικίασης, βεβαιώσου ότι έχεις κάνει μια λεπτομερή περιγραφή του κτηρίου και των επίπλων, αν υπάρχουν. Επίσης, βεβαιώσου ότι έχεις αξιολογήσει τον ενοικιαζόμενο χώρο και έχεις καταγράψει την κατάστασή του σε γραπτή μορφή. Αυτό θα επιτρέψει τον έλεγχο του ακινήτου όταν γίνεται η παράδοση και η επιστροφή του στον ιδιοκτήτη.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη

Ως ιδιοκτήτης, έχεις δικαίωμα στην ενοικίαση του ακινήτου και στο να σταματήσεις την ενοικίαση όταν λήξει η σύμβαση. Ωστόσο, ως ιδιοκτήτης, έχεις επίσης την υποχρέωση να εξασφαλίζεις την καλή κατάσταση και την ασφάλεια του ενοικιαζόμενου σπιτιού.

Υποχρεώσεις του ενοικιαστή

Ο ενοικιαστής έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το ακίνητο σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης. Επίσης, πρέπει να πληρώνει το ενοίκιο και τα έξοδα στην αναγραφόμενη ημερομηνία. Ωστόσο, δεν μπορεί να αλλάζει τον τρόπο χρήσης του ακινήτου ή να το μεταφέρει σε άλλον χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

Καθήκοντα κατά τη διάρκεια της ενοικίασης

Κατά τη διάρκεια της ενοικίασης, θα πρέπει να βεβαιώνεσαι ότι επιδιορθώνεται κάθε πρόβλημα που προκύπτει στο ακίνητο, να παρακολουθείς την κατάσταση των επίπλων και να έχεις μία καλή σχέση με τον ενοικιαστή.

Η ενοικίαση ακινήτου είναι μια επένδυση που μπορεί να είναι επωφελής από πολλές απόψεις, ωστόσο πρέπει να διασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών. Χρειάζεται να ενημερώνεσαι σχετικά με τα δικαιώματα, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις σου.

Πώς μπορώ να κάνω εκμίσθωση του ακινήτου μου για πρώτη φορά;

Πρέπει να καθορίσεις αν θέλεις να εκμισθώσεις το ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή προσωρινά. Εάν πρόκειται για μακροχρόνια εκμίσθωση, θα πρέπει να φροντίσεις να αποκτήσεις μακροπρόθεσμες συμβάσεις εκμίσθωσης. Εάν πρόκειται για προσωρινή εκμίσθωση (π.χ. ενοικίαση για τουριστικούς σκοπούς με Airbnb), η διαδικασία είναι πιο απλή και μπορεί να γίνει μέσω ιστοσελίδων που προσφέρουν τη δυνατότητα εκμίσθωσης προσωρινά.

Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία εκμίσθωσης του ακινήτου σου, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι είναι καθαρό και σε καλή κατάσταση. Τέλος, μπορείς να επενδύσεις λίγα χρήματα σε κάποιες βελτιώσεις που μπορούν να προσθέσουν αξία στο ακίνητο.

Η καλύτερη ασφάλεια σπιτιού βρίσκεται στο insurancemarket. Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και σύγκρινε με ένα κλικ όλα τα διαθέσιμα πακέτα, τις καλύψεις και τις τιμές ασφάλισης. Δοκίμασέ μας σήμερα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.