Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Επενδύσεις / Τι είναι το χρηματιστήριο και πώς λειτουργεί με απλά λόγια!

Τι είναι το χρηματιστήριο και πώς λειτουργεί με απλά λόγια!

Τι είναι το χρηματιστήριο και πώς λειτουργεί με απλά λόγια!

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς λειτουργεί το χρηματιστήριο; Αν ναι, δεν είσαι ο μόνος! Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επενδύουν τα χρήματά τους εκεί. Επίσης, δεν είναι λίγα τα ενημερωτικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με συμβουλές για επενδύσεις και σίγουρα θα έχεις πετύχει κάποιο από αυτά. Ωστόσο, μπορεί να μπει ο οποιασδήποτε στον κόσμο των επενδύσεων; Και αν ναι, μήπως υπάρχουν παγίδες;

Αν μας ρωτάς η πιο συχνή παγίδα είναι η ημιμάθεια, δηλαδή το να μην έχεις αρκετές γνώσεις αρχικά για τη λειτουργία του χρηματιστηρίου και στη συνέχεια για την αξιολόγηση μίας εταιρείας. Γι’ αυτό πάμε να δούμε με απλά λόγια τι είναι το χρηματιστήριο και πώς λειτουργεί. Επιπλέον, θα επιχειρήσουμε να σου δώσουμε μία κατεύθυνση με τα πρώτα βήματα που μπορείς να κάνεις για να μπεις στον χώρο των επενδύσεων. Ας ξεκινήσουμε!

1. Τι είναι το χρηματιστήριο και πώς λειτουργεί;

Το χρηματιστήριο είναι η αγορά που συνδέει επενδυτές που αγοράζουν και πωλούν επενδυτικά στοιχεία όπως είναι οι μετοχές. Επενδυτής μπορείς να γίνεις και εσύ από τη στιγμή που αγοράσεις μετοχές. Οι μετοχές είναι μερίδια ιδιοκτησίας σε ανώνυμες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Το χρηματιστήριο είναι μια τεράστια εικονική αγορά όπου οι εταιρείες και οι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν, να πωλούν και να ανταλλάσσουν μετοχές, ομόλογα ή άλλους τίτλους.

Γιατί οι εταιρείες εισέρχονται στο χρηματιστήριο;

Μια εταιρεία όταν θέλει να αντλήσει χρήματα για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, απευθύνεται στη χρηματιστηριακή αγορά προσφέροντας μετοχές της εταιρείας της σε αντάλλαγμα για κεφάλαιο. Στη συνέχεια, θα υπάρξουν επενδυτές που θα θελήσουν να αγοράσουν τις μετοχές της. Αυτή η κίνηση θα τους δώσει μερίδιο από τη μελλοντική απόδοση της εταιρείας, καθιστώντας τους σε κάποιο επίπεδο ιδιοκτήτες!

Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου: Τι είναι;

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α. αποτελείται σήμερα από 60 μετοχές και απεικονίζει την γενική τάση του συνόλου της ελληνικής Χρηματιστηριακής αγοράς. Είναι ένας μέσος σταθμικός όρος ως προς την κεφαλαιοποίηση της αγοράς με έτος βάσης το 1980 (31/12/1980) και βάση ίση με 100. Γίνεται τακτική αναθεώρηση δύο φορές το έτος και μετριέται σε μονάδες.

📌 Διάβασε επίσης: Επενδυτικά προγράμματα: Υπάρχουν έξυπνες επενδύσεις χρημάτων;

2. Τι τύποι μετοχών υπάρχουν και πώς βγαίνει η τιμή τους;

Οι εταιρείες προσφέρουν τόσο κοινές όσο και προνομιούχες μετοχές στους επενδυτές τους. Συγκεκριμένα:

  • Οι κοινές μετοχές είναι ο πιο κοινός τύπος μετοχών και η πλειοψηφία των μετοχών που διαπραγματεύονται στην αγορά είναι κοινές μετοχές. Είναι μετοχές ιδιοκτησίας της εταιρείας και συνήθως συνοδεύονται από δικαιώματα ψήφου για τους μετόχους.
  • Οι προνομιούχες μετοχές είναι ένας τύπος μετοχών που συνήθως ο επενδυτής παίρνει πίσω ένα σταθερό μέρισμα και έχει προτεραιότητα έναντι των κοινών μετοχών όσον αφορά τη λήψη μερισμάτων και περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση πτώχευσης μιας εταιρείας.

Οι τιμές των μετοχών καθορίζονται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η απόδοση της εταιρείας. Αν ας πούμε έχει καλές επιδόσεις και πραγματοποιεί κέρδη τότε η τιμή της μετοχής της μπορεί να ανέβει. Αντίθετα, εάν μια εταιρεία δυσκολεύεται, η τιμή της μετοχής της μπορεί να πέσει.
  • Οι οικονομικοί δείκτες. Εάν λόγου χάρη το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλό, οι καταναλωτές μπορεί να έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση για ορισμένα προϊόντα και μείωση των τιμών των μετοχών για τις εταιρείες που πωλούν αυτά τα προϊόντα.
  • Τα παγκόσμια γεγονότα. Για παράδειγμα, μια φυσική καταστροφή μπορεί να προκαλέσει αβεβαιότητα στην αγορά, προκαλώντας μεταβολές στις τιμές των μετοχών.

📌 Διάβασε επίσης: Σε τι διαφέρει η Επένδυση από την Αποταμίευση;

3. Πώς να διαβάζεις τις οικονομικές καταστάσεις μιας εταιρείας;

Η γνώση της ανάγνωσης των οικονομικών καταστάσεων μιας εταιρείας αποτελεί βασική δεξιότητα κάθε έμπειρου επενδυτή. Οι οικονομικές καταστάσεις παρέχουν διαφάνεια στα οικονομικά της εταιρείας και μπορούν να σε βοηθήσουν να λαμβάνεις πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις όταν επενδύεις. Μια προσεκτική ανάλυση μπορεί να σου δώσει εικόνα για την απόδοση μιας εταιρείας.

Δηλαδή, κοίταξε:

  • Την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης,
  • Τον ισολογισμό,
  • Την κατάσταση ταμειακών ροών, και
  • Όποιο άλλο οικονομικό έγγραφο μπορείς να εντοπίσεις.

📍 Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο αυτές τις καταστάσεις, η κατανόηση βασικών λογιστικών εννοιών, όπως έσοδα έναντι κέρδους ή ενεργητικό έναντι παθητικού, είναι απαραίτητη. Είναι επίσης σημαντικό να εξετάζεις προσεκτικά τους χρηματοοικονομικούς δείκτες, όπως η απόδοση του ενεργητικού ή το χρέος προς ίδια κεφάλαια, για να διασφαλίσεις ότι μια εταιρεία έχει υγιείς μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Ποια πρέπει να είναι τα πρώτα μου βήματα;

Θα πρέπει να θέσεις τους επενδυτικούς σου στόχους με βάση τις οικονομικές σου ανάγκες και την ανοχή κινδύνου. Εάν θέλεις να αποφύγεις τον κίνδυνο, εξέτασε το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε πιο σταθερές, καθιερωμένες εταιρείες. Εάν αισθάνεσαι άνετα με υψηλότερο κίνδυνο, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε μικρότερες εταιρείες με προσανατολισμό στην ανάπτυξη.

Κάνε την έρευνά σου πριν επενδύσεις σε μετοχές μιας εταιρείας. Διαβάστε τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, άρθρα ειδήσεων και αναφορές του κλάδου για να κατανοήσεις καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας και ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξής της. Για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μπορείς να δεις σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες που αφορούν τις αγορές από το athexgroup.gr.

📌 Διάβασε επίσης: Αμοιβαία κεφάλαια: Τι τιμές έχουν, τι αποδόσεις θα μου φέρουν αν επενδύσω;

Η επένδυση χρημάτων εκτός από την υπόσχεση απόδοσης, συνοδεύεται και από κινδύνους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσεις πώς λειτουργεί το χρηματιστήριο και πώς τιμολογούνται οι διάφοροι τύποι μετοχών, πριν αρχίσεις την ενασχόλησή σου με αυτό.

Και αν θέλεις να τα έχεις καλά με τα χρηματοοικονομικά σου, έλα στο insurancemarket. Εδώ μπορείς να συγκρίνεις τραπεζικά προϊόντα (στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.) και επίσης να ενημερώνεσαι με νέα που αφορούν το χρήμα, την ασφάλεια και την ενέργεια!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.