Η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δημιουργεί μία νέα ανάγκη, εκείνη της εγκατάστασης φορτιστή στο σπίτι. Πώς όμως θα επιλέξεις τον σωστό φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου; Ποιο επίπεδο φόρτισης θα σε εξυπηρετήσει περισσότερο;
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβεις υπόψη καθώς και τις διαθέσιμες επιλογές για τη φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι.
Φορτιστής ηλεκτρικού αυτοκίνητου: Όλες οι επιλογές
Υπάρχουν διάφορα είδη και κάθε οικιακός φορτιστής ηλεκτρικού αυτοκινήτου έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Αξίζει να ψάξεις καλά προτού επιλέξεις κάποιον, μιας και πολλοί μπορούν να συνδυαστούν με την ενεργή κρατική επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου και εγκατάστασης φορτιστή, ύψους 500€.
Οικιακός φορτιστής αυτοκινήτου Level 1
Ένας φορητός φορτιστής ηλεκτρικού αυτοκινήτου απλά χρησιμοποιεί την κοινή πρίζα 120V που έχεις στο σπίτι σου.
Με ισχύς φόρτισης περίπου 1,4 kW θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να φορτίσει πλήρως το ηλεκτρικό σου όχημα. Είναι η τέλεια λύση για οχήματα με μικρότερες μπαταρίες ή για εφεδρική φόρτιση.
Ο συγκεκριμένος φορτιστής αυτοκινήτου (ηλεκτρικού εξολοκλήρου ή και για υβριδικό αυτοκίνητο plug-in) είναι ο πιο αργός αλλά τουλάχιστον δεν κοστίζει πολλά.
Οικιακός φορτιστής αυτοκινήτου Level 2
Αυτοί οι φορτιστές χρησιμοποιούν πρίζες 240V, που συχνά απαιτούν την εγκατάσταση μιας ειδικής πρίζας ή ακόμα και αναβάθμιση του ηλεκτρικού πίνακα του σπιτιού.
Η ισχύς φόρτισης μπορεί να φτάσει έως και 19,2 kW, αν και οι περισσότεροι φορτιστές που θα βρεις προσφέρουν 7,2 kW έως 11,5 kW.
Το πλεονέκτημα είναι ότι ο χρόνος φόρτισης μειώνεται σημαντικά, καθώς μπορούν να φορτίσουν πλήρως ένα όχημα μέσα σε λίγες ώρες.
Για παράδειγμα, υπάρχουν και φορτιστές αυτοκινήτου 22 kW οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των Level 2 φορτιστών και είναι πολύ δημοφιλείς σε οικιακές εγκαταστάσεις.
Ποιος από τους δύο είναι φορτιστής αυτοκινήτου ταχείας φόρτισης;
Κανένας! Οι φορτιστές επιπέδου 1 και 2 δεν θεωρούνται ταχυφορτιστές. Οι όροι “Level 1” και “Level 2” αναφέρονται σε επίπεδα φόρτισης που προσφέρουν σχετικά χαμηλότερες ταχύτητες φόρτισης σε σύγκριση με τους ταχυφορτιστές DC ή αλλιώς Level 3, οι οποίοι είναι οι ιδανικότεροι για περιπτώσεις που απαιτείται γρήγορη αναπλήρωση της ενέργειας της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού οχήματος.
Ένα παράδειγμα αποτελούν οι ταχυφορτιστές αυτοκινήτου 50 kW και προσφέρουν ταχύτατη φόρτιση. Συνήθως λειτουργούν σε τάση 400-500V με συνεχές ρεύμα και μπορούν να φορτίσουν ένα ηλεκτρικό όχημα μεσαίας μπαταρίας (60 kWh) από 0% έως 80% σε περίπου μία ώρα!
Ταχυφορτιστής αυτοκινήτου: Σε ποιες περιπτώσεις αξίζει;
Ένας ταχυφορτιστής αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης ή σε επιχειρήσεις, για τις οποίες υπάρχει επίσης μία κρατική επιδότηση, ύψους 400€.
Δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τους οικιακούς φορτιστές για τους εξής λόγους:
- Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών αυτοκίνητων & τιμές: Το κόστος αγοράς και εγκατάστασής τους είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους οικιακούς χρήστες.
- Υποδομές: Η ισχύς του μπορεί να φτάσει μέχρι και 350 kW, κάτι που απαιτεί πολύ ισχυρές ηλεκτρικές υποδομές που συνήθως δεν υπάρχουν σε οικιακά περιβάλλοντα.
- Εγκατάσταση: Απαιτούν περισσότερο χώρο για την εγκατάσταση και εξοπλισμό υποστήριξης, όπως συστήματα ψύξης.
Ποιος φορτιστής για ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ο καλύτερος;
Ο προτιμότερος τύπος φορτιστή εξαρτάται από τις ανάγκες του χρήστη.
Ο φορτιστής Level 1 είναι επαρκής για χρήστες που δεν διανύουν μεγάλες αποστάσεις καθημερινά και μπορούν να αφήσουν το όχημα να φορτίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Από την άλλη πλευρά, ο φορτιστής Level 2 είναι η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς προσφέρει γρηγορότερη φόρτιση και μεγαλύτερη ευελιξία.
Είναι ιδανικός για όσους χρειάζονται να φορτίσουν το όχημά τους γρήγορα, ειδικά αν διαθέτουν μεγαλύτερες μπαταρίες.
Η επιλογή του καλύτερου φορτιστή εξαρτάται επίσης από παράγοντες όπως:
Η χωρητικότητα της μπαταρίας του οχήματος.
Η χωρητικότητα της μπαταρίας καθορίζει την ποσότητα της ενέργειας που μπορεί να αποθηκευτεί και συνεπώς την αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Οχήματα με μεγαλύτερες μπαταρίες, όπως τα περισσότερα σύγχρονα ηλεκτρικά οχήματα με χωρητικότητες άνω των 60 kWh, απαιτούν περισσότερο χρόνο φόρτισης και συνήθως χρειάζονται ταχύτερους φορτιστές (Level 2 ή και 3).
Οχήματα με μικρότερες μπαταρίες, όπως ορισμένα παλαιότερα μοντέλα ή αστικά ηλεκτρικά οχήματα με χωρητικότητες κάτω των 30 kWh, μπορούν να φορτιστούν πιο γρήγορα ακόμα και με φορτιστές Level 1.
Το πόσο συχνά χρειάζεται να φορτίζει το όχημα.
Εάν το όχημα χρησιμοποιείται καθημερινά για μεγάλα ταξίδια, θα χρειάζεται συχνότερη φόρτιση. Σε αυτή την περίπτωση, ένας φορτιστής ηλεκτρικού αυτοκινήτου Level 2 είναι προτιμότερος για να διασφαλιστεί ότι το όχημα είναι πάντα έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.
Αν το όχημα χρησιμοποιείται σποραδικά ή για μικρές αποστάσεις, μπορεί να αρκεί η φόρτιση με φορτιστή Level 1.
💡 Αφού επιλέξεις τον φορτιστή και ολοκληρώσεις την εγκατάστασή του με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου τεχνικού, βεβαιώσου ότι έχεις και φθηνό ρεύμα. Έτσι, κερδίζεις διπλά. Όχι μόνο θα αποφύγεις τις υψηλές χρεώσεις σε σταθμούς φόρτισης, αλλά θα εξοικονομείς και χρήματα καθημερινά στον λογαριασμό του ρεύματος.
Και για την ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αρκεί να επισκεφθείς ένα μέρος. Στο insurancemarket βρίσκεις και συγκρίνεις online, ασφάλειες αυτοκινήτων από έως 29 διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Δοκίμασε σήμερα τη σύγκριση ασφαλειών και βρες την ασφάλεια αυτοκινήτου που σου ταιριάζει περισσότερο!