Γράφει η Έλενα Πάκου.
Η εγκυμοσύνη είναι ένα ταξίδι γεμάτο πρωτόγνωρα συναισθήματα και… ιατρικές εξετάσεις! Ανάμεσα στα πολλά to-do’s της μέλλουσας μαμάς, ο προγεννητικός έλεγχος αποτελεί ίσως το σημαντικότερο από αυτά, μιας και πρόκειται για μία σειρά από εξετάσεις που διασφαλίζουν την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης αλλά και την υγεία του εμβρύου και της μητέρας.
Σε ποια εβδομάδα γίνεται ο προγεννητικός έλεγχος;
Ο προγεννητικός έλεγχος εγκυμοσύνης αφορά ένα σύνολο εξετάσεων που είναι απαραίτητο να γίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης, το αργότερο μέχρι την 10η εβδομάδα κύησης.
Συνήθως για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες, ο προγεννητικός έλεγχος ξεκινά με τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης, αλλά δεν είναι λίγα πλέον τα ζευγάρια που στα πλαίσια του οικογενειακού τους προγραμματισμού ξεκινούν τις εξετάσεις πολύ πριν το θετικό τεστ, προλαβαίνοντας έτσι πιθανά νοσήματα που μπορεί να μην έχουν διαπιστωθεί αλλά χρειάζεται να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
Tι να περιμένεις από τον προγεννητικό έλεγχο;
Είναι λογικό να απορείς πώς γίνεται ο προγεννητικός έλεγχος. Το πρόγραμμα του προγεννητικού ελέγχου είναι κοινό για όλες τις εγκυμονούσες (με τις απαραίτητες παραλλαγές ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό) και περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις που επαναλαμβάνονται κάθε μήνα και υπερηχογραφικούς ελέγχους που λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένα στάδια της εγκυμοσύνης.
Περιλαμβάνει επίσης τυπικές μετρήσεις όπως ο έλεγχος της πίεσης, του βάρους και του μεγέθους της μήτρας με σκοπό να μπορεί ο γιατρός να κρίνει αν χρειάζεται κάποια παρέμβαση σε περίπτωση που οτιδήποτε παρεκκλίνει σημαντικά από τον μέσο όρο.
Ταυτόχρονα, η επιστήμη έχει εξελιχθεί τόσο ώστε με εξετάσεις ρουτίνας -πια- να μπορούν να ανιχνευτούν γενετικές ανωμαλίες και ιατρικά ζητήματα που χρήζουν προσοχής. Χάρη στους υπερήχους, μια σειρά από εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος και γενετικά tests οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίσουν καταστάσεις όπως το σύνδρομο Down, η δισχιδής ράχη και οι διάφορες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Διάβασε επίσης: Αρθρίτιδα: Τι είναι & ποια τα συχνότερα συμπτώματα;
Προγεννητικός έλεγχος & εξετάσεις ανά εβδομάδα κύησης
Οι πιο συνηθισμένες υπερηχογραφικές εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου είναι:
Την 6η – 10η εβδομάδα:
Η πρώτη υπερηχογραφική εξέταση της κύησης όπου διαπιστώνεται αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά καθώς και αν πρόκειται για ένα έμβρυο ή πολύδυμη κύηση.
Την 11η – 14η εβδομάδα:
Η αυχενική διαφάνεια όπου υπολογίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών – αλλά γίνεται και μία πρώτη εξέταση της ανατομίας και υπερηχογραφική εξέταση της καρδιάς του εμβρύου.
20η – 24η εβδομάδα:
Η εξέταση Β’ επιπέδου, όπου μετράται η ανάπτυξη του εμβρύου, υπολογίζεται το βάρος του, γίνεται ο αναλυτικός έλεγχος των οργάνων του και του αμνιακού υγρού και επαναλαμβάνεται η υπερηχογραφική εξέταση της καρδιάς.
Στις 28 & 34 εβδομάδες:
Το υπερηχογράφημα Γ’ επιπέδου – Doppler όπου ελέγχεται η αύξηση του βάρους του εμβρύου, εξετάζεται ο βαθμός ωρίμανσης του πλακούντα και η επάρκεια αμνιακού υγρού και ελέγχονται οι 3 βασικές ροές αίματος.
Και τέλος, ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (NIPT) που εκτιμά την πιθανότητα συνδρόμων και γονιδιακών προβλημάτων και ο επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (αμνιοπαρακέντηση & λήψη τροφοβλάστης) που μπορούν να διαγνώσουν όλα τα σύνδρομα που υπάρχει αυτή την στιγμή η δυνατότητα να ελεγχθούν.
Μερικές συμβουλές για τον προγεννητικό έλεγχο
Η ασφάλεια εγκυμοσύνης μπορεί να σε υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προσφέροντάς σου ηρεμία όσον αφορά τα οικονομικά θέματα που μπορεί να προκύψουν. Συνήθως, αποτελεί μέρος των νοσοκομειακών πακέτων που προσφέρουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις, ανάλογα πάντα με την εταιρεία και το πρόγραμμα και τη θέση νοσηλείας. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να το εξετάσεις πριν ακόμη σκεφτείς να μείνεις έγκυος, μιας και οι ασφαλιστικές θέτουν κάποια έτη αναμονής.
Πέρα από το οικονομικό κομμάτι όμως, έχει σημασία γενικότερα να είσαι ήρεμη. Αναμφίβολα, ο προγεννητικός έλεγχος είναι ένα σπουδαίο εργαλείο στην υπηρεσία της γυναικολογίας και -φυσικά- της μέλλουσας μαμάς. Χάρη σε αυτόν μπορούν να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα και να προβλεφθούν καταστάσεις που παλαιότερα ήταν αδύνατο να διαγνωστούν.
Ωστόσο, ο όγκος των πληροφοριών στις οποίες έχουν πλέον πρόσβαση οι μέλλουσες μαμάδες είναι τεράστιος – και εκεί κρύβεται δυστυχώς η μεγάλη παγίδα. Λίγο το άγχος που είναι απόλυτα φυσιολογικό, λίγο οι διάφορες τραγικές ιστορίες που ακούμε από εδώ και από εκεί, λίγο οι δυσνόητοι όροι που προκαλούν την περιέργεια και την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, το πιθανότερο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα μπεις στον πειρασμό να ψάξεις περισσότερα μόνη σου στο internet.
Καλό είναι να μην το κάνεις ή αν έστω και για μία στιγμή νιώσεις ότι η υπερπληροφόρηση του διαδικτύου σε δυσκολεύει περισσότερο από ό,τι σε βοηθά, να κάνεις ένα δυναμικό βήμα πίσω, να αντισταθείς στο να μελετάς εξονυχιστικά κάθε σύμπτωμα και αποτέλεσμα των εξετάσεων και να απευθύνεσαι μόνο στον γυναικολόγο σου για οτιδήποτε σε απασχολεί.
Να σκέφτεσαι ότι έχεις επιλέξει τον γιατρό σου γιατί τον εμπιστεύεσαι και η καθοδήγηση του είναι αρκετή για να σε καθησυχάσει. Αν -πάλι- νιώθεις ότι η υποστήριξη που σου προσφέρεται δεν είναι αρκετή, είναι προτιμότερο να αλλάξεις γιατρό παρά να προσπαθήσεις να πάρεις την θέση του. Πίστεψέ με, θα σε γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία. Με το καλό λοιπόν!
Όσο για τις πιο δύσκολες αποφάσεις, εκείνες της ασφάλισης, να θυμάσαι πως έχεις δίπλα σου το insurancemarket. Είτε πρόκειται για την ιδιωτική ασφάλεια υγείας ή για ασφάλεια οχήματος και κατοικίας, μέσω της πλατφόρμας μπορείς να βρεις εύκολα την ιδανικότερη λύση για σένα, μέσα σε λίγα κλικ!
Βιβλιογραφία
1. Αριστείδης Ν. Μάντακας, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Ενδοσκοπικός Χειρούργος. Προγεννητικός έλεγχος.
2. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Guidelines for Perinatal Care, Sixth Edition October 2007.
3. Kypros H. Nicolaides, Fetal Medicine Foundation London. (2004). The 11–13+6 weeks scan.