Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Νοητική ενδυνάμωση: Εξάσκηση μυαλού κατά τη γήρανση

Νοητική ενδυνάμωση: Εξάσκηση μυαλού κατά τη γήρανση

Νοητική ενδυνάμωση

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι η νοητική ενδυνάμωση και πώς μπορεί να βοηθήσει εσένα ή κάποιον που αγαπάς; Αν ναι, τότε είσαι στο σωστό μέρος.

Με την εξάσκηση μυαλού μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων γίνεται να βελτιώσεις ζητήματα που προκύπτουν κατά το γήρας. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα.

Τι είναι η νοητική ενδυνάμωση;

Η νοητική ενδυνάμωση αναφέρεται στη διαδικασία βελτίωσης της νοητικής λειτουργίας ενός ηλικιωμένου ατόμου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μάθει, να συζητήσει, να αποφασίσει και να δράσει ανεξάρτητα.

Στόχος είναι να ενισχύσει την αυτονομία του ατόμου, δίνοντάς του την ευκαιρία να ελέγχει τη ζωή του και να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω διάφορων τεχνικών και δραστηριοτήτων, όπως οι ασκήσεις μνήμης, οι γνωστικές ασκήσεις ή και τη θεραπεία μέσω τέχνης.

Αυτές οι δραστηριότητες ενθαρρύνουν την αυτοπεποίθηση, την αυτοπειθαρχία και τη συμμετοχή του ατόμου στις αποφάσεις που τον/την αφορούν.

Ποιες οι νοητικές διαταραχές κατά τη γήρανση;

Οι νοητικές διαταραχές που επηρεάζουν τις μεγαλύτερες ηλικίες και που η νοητική ενδυνάμωση αποσκοπεί να βελτιώσει ή να σταθεροποιήσει περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ζητήματα:

Μνήμης

Η απώλεια μνήμης είναι μια κοινή πρόκληση για τους ηλικιωμένους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολία στην απομνημόνευση πρόσφατων γεγονότων ή πληροφοριών, ή την απώλεια μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Λόγου

Κάποιοι ηλικιωμένοι μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκφώνηση των λέξεων, την κατανόηση προφορικής γλώσσας ή την επικοινωνία των σκέψεών τους.

Προσοχής

Η διατήρηση της προσοχής μπορεί να είναι δυσκολότερη καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να ολοκληρώσει τις εργασίες ή να συγκεντρώσει τις σκέψεις του.

Σύνθετες γνωστικές λειτουργίες

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων, την οργάνωση και την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών ταυτόχρονα.

Η νοητική ενδυνάμωση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μέσω εξάσκησης και δραστηριοτήτων που επικεντρώνονται στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών.

Ας δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη νοητική υγεία με την εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών και δραστηριοτήτων.

Τι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης μπορείς να κάνεις;

Ένα πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βελτίωση και τη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών.

Ας δούμε πιο λεπτομερώς τι μπορεί να περιλαμβάνει:

Ασκήσεις γνωστικών λειτουργιών

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις για την ενίσχυση της μνήμης, της αντίληψης, της προσοχής, του λόγου, της κρίσης και άλλων σύνθετων λειτουργιών.

Ο στόχος είναι να βελτιώσουν τη γνωστική επίδοση και να διατηρήσουν τις γνωστικές ικανότητες.

Εκπαίδευση σε μνημονικές τεχνικές

Οι μνημονικές τεχνικές είναι στρατηγικές που βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση οπτικών εικόνων, τοποθετώντας πληροφορίες σε ένα πλαίσιο ή την επανάληψη πληροφοριών.

Θεραπείες μέσω τέχνης

Η θεραπεία μέσω τέχνης μπορεί να ενισχύσει την έκφραση και την επικοινωνία, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων και να προωθήσει την ψυχολογική ευεξία.

Όσον αφορά τη συχνότητα, η νοητική ενδυνάμωση μπορεί να πραγματοποιείται περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ατόμου, καθώς και με τις συστάσεις του επαγγελματία υγείας.

Διάβασε επίσης: Αρθρίτιδα: Τι είναι & ποια τα συχνότερα συμπτώματα;

Στόχοι της νοητικής ενδυνάμωσης

Οι στόχοι της νοητικής ενδυνάμωσης είναι πολυδιάστατοι και αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου. Ας τους εξετάσουμε πιο λεπτομερώς:

  • Βελτίωση ή σταθεροποίηση νοητικών λειτουργιών: Με διάφορες τεχνικές και δραστηριότητες, η νοητική ενδυνάμωση αποσκοπεί στη βελτίωση ή διατήρηση της μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών, όπως η προσοχή, η οργάνωση και η λήψη αποφάσεων.
  • Ενίσχυση αυτονομίας και λειτουργικότητας: Η νοητική ενδυνάμωση στοχεύει στην ανεξαρτησία του ατόμου στην καθημερινή ζωή. Περιλαμβάνει βελτίωση προσωπικής φροντίδας, κοινωνικής συμμετοχής και οικονομικής διαχείρισης.
  • Βελτίωση διάθεσης και ψυχολογικής ευεξίας: Ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, η νοητική ενδυνάμωση βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και της ψυχολογικής κατάστασης.

Οι στόχοι αυτοί δεν είναι μόνο σημαντικοί για το ίδιο το άτομο, αλλά επηρεάζουν επίσης την οικογένεια, την κοινότητα και την κοινωνία γενικότερα.

Το κάθε άτομο είναι μοναδικό

Με λίγα λόγια, η νοητική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας και της αυτονομίας τους.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και ως εκ τούτου, η προσέγγιση στη νοητική ενδυνάμωση θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Διάβασε επίσης: Ασφάλεια υγείας μετά τα 60: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ο ρόλος της ασφάλειας

Μια καλά δομημένη ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορεί να παρέχει κάλυψη για μια πληθώρα θεραπειών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τη νοητική ενδυνάμωση, καθώς και άλλες μορφές ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, θα μπορούσε να καλύψει το κόστος των υπηρεσιών ειδικών, όπως νευροψυχολόγων και συμβούλων ψυχικής υγείας, οι οποίοι ειδικεύονται στη νοητική ενδυνάμωση, ανάλογα πάντα με το πρόγραμμα που θα επιλέξεις.

Βεβαίως, η επιλογή της κατάλληλης ασφάλισης υγείας μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το “Βρες τον Ασφαλιστή σου” μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις την ασφάλεια υγείας που ταιριάζει καλύτερα στις ατομικές σου ανάγκες και προτιμήσεις, εξασφαλίζοντας έτσι ότι έχεις πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες για την υγεία σου.


Βιβλιογραφία

1. Ελευθερίου Ιωάννα, Ψυχολόγος – Κλινική Νευροψυχολόγο. (2023). Νοητική ενδυνάμωση.

2. IRT. (2022). 6 ways to empower older adults.

3. Estia Health. (2023). Empowering the elderly.

4. Al-Thaqib, A., Al-Sultan, F., Al-Zahrani, A., Al-Kahtani, F., Al-Regaiey, K., & Bashir, M. I. S. (2018). Brain Training Games Enhance Cognitive Function in Healthy Subjects.

5. Denise C. Park, Jennifer Lodi-Smith, Linda Drew, Sara Haber, Andrew Hebrank, Gérard N. Bischof, and Whitley Aamodt. (2014). The Impact of Sustained Engagement on Cognitive Function in Older Adults: The Synapse Project.

6. Senior Lifestyle. (2021). 40 Mental Health Resources for Seniors.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.