Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Εργασιακό στρες: 7 βήματα για την αντιμετώπισή του

Εργασιακό στρες: 7 βήματα για την αντιμετώπισή του

Εργασιακό στρες

Γράφει η Έλενα Πάκου.

Αργήσαμε αρκετά να συζητήσουμε ανοιχτά για το εργασιακό στρες και πέρασαν κάμποσες δεκαετίες αδιάγνωστου fomo μέχρι να καταλάβουμε ότι η υπερβολική δουλειά και οι εξαντλητικοί ρυθμοί μόνο παραγωγικοί δεν είναι. Πλέον (ευτυχώς) είναι από τα θέματα που συζητάμε χωρίς ταμπού ενώ δεν είναι λίγοι και οι οργανισμοί που θέτουν πια την ψυχική υγεία των υπαλλήλων τους ως προτεραιότητα.

Το στρες στον χώρο εργασίας όμως δεν έχει εξαλειφθεί – και δύσκολα θα γλιτώσουμε από αυτό. Άλλωστε, σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικό. Το πρόβλημα προκύπτει όταν το εργασιακό άγχος γίνεται χρόνιο και αποκτά μόνιμη θέση στην καθημερινότητα.

Εργασιακό άγχος & αντιμετώπιση

Η λίστα των συμπτωμάτων είναι μεγάλη και γνωστή. Ας σταθούμε όμως στην αντιμετώπιση με 7 εύκολα βήματα:

Αναγνώρισε το στρες

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να το ονομάσουμε. “Αυτό που νιώθω είναι στρες, είναι άγχος”. Σε κάποιους μπορεί να ακούγεται περιττό, όμως στην πραγματικότητα αυτό το βήμα είναι το ήμισυ του παντός. Αν πάρεις μια κόλλα χαρτί και το γράψεις κιόλας, ακόμα καλύτερα. Είναι λογικό να νιώσεις αντίσταση στην αρχή, αν δεν είσαι εξοικειωμένος με το journaling, αλλά εμπιστεύσου μας και προχώρα!

Πιάσε χαρτί και στυλό

Τράβα μία γραμμή και ξεκίνα να “πετάς” στο χαρτί κάθε σκέψη σου, χωρίς συγκεκριμένη σειρά, χωρίς να ψάχνεις λύση και χωρίς να αναλύεις το κάθε τι και να κρίνεις τον εαυτό σου. Αυτή η τακτική ονομάζεται brain dump και χρησιμοποιείται κατά κόρον από γκουρού της παραγωγικότητας και κοινούς θνητούς που επιβεβαιώνουν ότι πράγματι, έχει αποτέλεσμα.

Και παρόλο που μπορείς φυσικά να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου συνολικά, στην περίπτωση του εργασιακού στρες θα χρειαστεί να συγκεντρώσεις οτιδήποτε νιώθεις πως συνδέεται με αυτό. Από τα συναισθήματα μέχρι την ποιότητα του ύπνου, την διάθεσή σου το πρωί, τη σχέση με συναδέλφους και τις πεποιθήσεις σχετικά με τη δουλειά και την επιτυχία που θεωρείς δεδομένες… αλλά μήπως δεν είναι;

Βάλε τα όριά σου

Αφού αδειάσεις το μυαλό σου, προσπάθησε να ξεχωρίσεις τα διαφορετικά στοιχεία που σε στρεσάρουν και σε δυσκολεύουν στην καθημερινότητα. Είναι το τηλέφωνο που χτυπάει συνέχεια; Είναι τα δεκάδες αναπάντητα e-mails; Είναι η έλλειψη ύπνου που με την σειρά της σε κάνει να τρέχεις το πρωί; Είναι κάποια συμπεριφορά; Και αν ναι, τι από αυτά είναι στο χέρι σου να το ελέγξεις;

Διάβασε επίσης για την πρόωρη συνταξιοδότηση και πώς θα την πετύχεις.

Κάνε μικρές, αλλά ουσιαστικές αλλαγές

Τώρα είναι η στιγμή που θα ασχοληθείς με το τι από τα παραπάνω μπορείς να αλλάξεις. Σίγουρα δεν είναι όλα στο χέρι σου, αλλά κάτι θα υπάρχει που μπορείς να κάνεις. Από το να περιορίσεις τις οθόνες, τις σειρές και τις ταινίες που σου στερούν τον ύπνο και να δημιουργήσεις μια πιο χαλαρωτική βραδινή ρουτίνα, μέχρι να οργανώσεις καλύτερα την ημέρα σου και να μειώσεις το multitasking, όταν αυτό είναι εφικτό, το να κάνεις μικρές αλλαγές όπου σε παίρνει έχει ουσιαστικότερο αποτέλεσμα από αυτό που φαντάζεσαι.

Μην λες σε όλα ναι

Δες τι μπορείς να αφαιρέσεις από το πρόγραμμά σου. Μην λες σε όλα ναι, προσπάθησε να θέτεις όρια που σε προστατεύουν και έχε στο νου σου να μην πέφτεις στην παγίδα του να νιώθεις ότι όλα πρέπει να περνούν από το χέρι σου, γιατί ίσως οδηγηθείς και σε burnout.

Απόφυγε το micromanagement και όρισε τις προτεραιότητές σου ξεκινώντας από τα καθήκοντα που πρέπει να φέρεις εις πέρας αλλά για οποιονδήποτε λόγο θα ήθελες -ιδανικά- να αποφύγεις. Μην πέσεις στην παγίδα να περιμένεις το κίνητρο για να ασχοληθείς με αυτά. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έρθει ποτέ και όχι μόνο θα τρέχεις την τελευταία στιγμή αλλά θα έχεις περάσει και όλο το προηγούμενο διάστημα με αυτό το “βάρος”.

Δημιούργησε χρόνο για σένα

Δες τι μπορείς να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου (ναι, ακούγεται αντιφατικό αλλά δεν είναι). Βάλε π.χ. στην ζωή σου τον διαλογισμό. Είναι πιο εύκολο από ό,τι το κάνουν να φαίνεται στις ταινίες και με τον καιρό θα δεις ότι θα μάθεις να βάζεις μια παύση πριν κορυφωθεί και σε κυριεύσει το συναίσθημα του άγχους. Θέλεις κάτι πιο active; Κάθε είδος γυμναστικής – ακόμα και το απλό περπάτημα μπορεί να κάνει θαύματα!

Θυμήσου το “γιατί” σου

Θυμήσου λοιπόν το γιατί σου και μην παίρνεις πάνω σου το βάρος που προκύπτει από τις συμπεριφορές των άλλων. Τι είναι αυτό που σε γεμίζει στην δουλειά σου; Τι σε έκανε να την επιλέξεις; Τι σε κάνει να νιώθεις περηφάνια; Αυτό είναι ο φάρος σου και το στοιχείο που θα ορίζει κάθε μελλοντική απόφαση. Απόφυγε πάση θυσία το κουτσομπολιό, άφησε τους άλλους να εκτίθενται χωρίς να νιώθεις την ανάγκη να δικαιολογηθείς και να εξηγήσεις, κάνε το καλύτερο που μπορείς και προσπάθησε να θέτεις όρια στην κυριαρχία της δουλειάς στην καθημερινότητά σου.

Είναι απαραίτητο να κρατάς αποστάσεις και να θυμάσαι ότι το εργασιακό στρες είναι η πλέον συνηθισμένη μορφή άγχους – αλλά με την κατάλληλη προσέγγιση θα καταφέρεις να το μειώσεις και να βελτιώσεις σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητας στον χώρο της εργασίας σου. Και τώρα πάρε μία μεγάλη ανάσα και ξεκίνα να εφαρμόζεις τις συμβουλές μας!

Και αν επιθυμείς να κάνεις το κάτι παραπάνω για την υγεία σου, επισκέψου το Βρες τον Ασφαλιστή σου, για να συζητήσεις και να βρεις την ασφάλεια υγείας που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.