Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Πρόωρη συνταξιοδότηση: Πώς θα την πετύχεις;

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Πώς θα την πετύχεις;

Πρόωρη συνταξιοδότηση

Η πρόωρη συνταξιοδότηση αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για πολλούς εργαζόμενους, καθώς επιδιώκουν τη διασφάλιση της μελλοντικής τους ευημερίας.

Στο άρθρο αυτό θα εστιάσουμε στο πώς μπορείς να προγραμματίσεις την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Μπορείς να την έχεις εάν, κάνεις πολλή αποταμίευση, ή αν, ανήκεις σε κάποια ειδική κατηγορία για την οποία το κράτος χορηγεί πρόωρη σύνταξη, ή αν, ενταχθείς σε κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Πώς θα πετύχω πρόωρη συνταξιοδότηση;

Για να πετύχεις οικονομική ανεξαρτησία με την πρόωρη συνταξιοδότηση μπορείς να ακολουθήσεις κάποια βασικά βήματα. Συγκεκριμένα:

Αύξησε το εισόδημά σου

Ψάξε τρόπους για να αυξήσεις το εισόδημά σου, είτε πρόκειται για προαγωγή στη δουλειά σου, είτε για επιπλέον εργασίες, που θα σου αποφέρουν παθητικό εισόδημα.

Πες όχι σε παραπανίσιες δαπάνες

Κράτα χαμηλά τα έξοδά σου και απόφυγε την υπερβολικές δαπάνες. Αυτό θα σου επιτρέψει να αποταμιεύεις περισσότερα.

Ωστόσο προϋποθέτει στερήσεις, κάτι που δεν είναι και το πιο επιθυμητό σενάριο για μια ολόκληρη ζωή. Οπότε, ίσως να λειτουργήσει για μικρές περιόδους της ζωής σου.

Αποταμίευσε επιθετικά

Προτεραιότητα είναι η εξόφληση των λογαριασμών σου, αλλά και η σωστή διαχείριση οφειλών.

Κλείνοντας με αυτά, ασχολήσου με το να βάλεις χρήματα στην άκρη και θέσε ως στόχο να αποταμιεύεις ένα σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός σου, ιδανικά πάνω από το 50%.

Επένδυσε με σύνεση

Οι επενδύσεις είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη του πλούτου σου.

Προτίμησε τις επενδύσεις με χαμηλό ρίσκο και καλές προοπτικές μακροπρόθεσμης απόδοσης, όπως την επένδυση σε ακίνητα.

Προσαρμόσου σε αλλαγές

Διατήρησε αρχείο με όλα τα οικονομικά σου στοιχεία και προσάρμοσε τις στρατηγικές σου ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες και συνθήκες.

Η διαδρομή προς την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί πειθαρχία, σχεδιασμό και προσαρμοστικότητα. Με αυτές τις στρατηγικές, μπορείς να εργαστείς προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανεξαρτησίας και να εξετάσεις τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Ποιοι δικαιούνται πρόωρη σύνταξη;

Στη χώρα μας είναι αλήθεια πως το σύστημα συνταξιοδότησης είναι πολύπλοκο και βασίζεται σε μια σειρά κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται για να δικαιούται κάποιος πρόωρη σύνταξη.

Τα κριτήρια αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα χρόνια που εργάζεται, την ηλικία, τον τύπο εργασίας, καθώς και τις συνθήκες εργασίας.

Γενικά, οι κατηγορίες ατόμων που δικαιούνται πρόωρη σύνταξη περιλαμβάνουν:

  • Ασφαλισμένους με βαριά και ανθυγιεινή εργασία
  • Μητέρες με ανήλικα παιδιά
  • Άτομα με αναπηρία
  • Άτομα με μακρά διάρκεια ασφάλισης

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παραπάνω πληροφορίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις τρέχουσες νομοθεσίες και τις αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης. Επίσης, οι προϋποθέσεις για πρόωρη σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα διαφέρουν για το δημόσιο.

Για τον λόγο αυτό, είναι καλύτερο να επικοινωνήσεις με έναν ειδικό σύμβουλο για την ακριβή αξιολόγηση της περίπτωσής σου και για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το δικαίωμα για πρόωρη σύνταξη.

Γνωρίζεις ότι μπορείς να κανονίσεις ιδιωτικά το ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης; Και ναι, μπορείς.

Φυσικά, θα πάρεις και την σύνταξη που δίνει το κράτος όταν φτάσεις στην ηλικία που θα έχουν ορίσει. Και λέμε “θα” διότι είναι και αυτό κάτι που αλλάζει συχνά.

Οπότε, σε συμβουλεύουμε να δεις και την επιλογή για συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, που θα διασφαλίσει ακόμα περισσότερο την οικονομική σου ευημερία.

Πώς θα επιλέξω το καλύτερο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα;

Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν διάφορα συνταξιοδοτικά προγράμματα με στόχο να βοηθήσουν τους ασφαλισμένους να εξασφαλίσουν μια άνετη και πρόωρη συνταξιοδότηση.

Τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται για να προσφέρουν επιπλέον εισόδημα κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης, πέρα από την κρατική σύνταξη.

Υπάρχουν προγράμματα που επιλέγεις μεταξύ διάφορων επενδυτικών προφίλ, ανάλογα με τον βαθμό ρίσκου που επιθυμείς ως ασφαλισμένος. Το καλύτερο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα λοιπόν, είναι αυτό που προσαρμόζεται σε σένα.

Κάθε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, όπως και κάθε ασφάλεια υγείας, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, επενδυτικές επιλογές και όρους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συζητήσεις με έναν ασφαλιστή, πριν λάβεις την τελική απόφαση.

Επικοινώνησε με έναν ασφαλιστή από την υπηρεσία Βρες τον Ασφαλιστή σου & εντόπισε το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που ταιριάζει ακριβώς στις δικές σου μοναδικές ανάγκες!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.