Η αϋπνία είναι μια κοινή διαταραχή ύπνου που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Μπορεί να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, να διατηρήσεις τον ύπνο ή να ξυπνάς πολύ νωρίς και να μην μπορείς να ξανακοιμηθείς. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία σου και στην καθημερινότητά σου.
Σε αυτό τον οδηγό, θα αναλύσουμε τα αίτια της αϋπνίας, τις επιπτώσεις της και τρόπους για να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά. Ας ξεκινήσουμε.
Η αϋπνία πού οφείλεται;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία. Αυτοί περιλαμβάνουν:
Αϋπνία και άγχος
Το καθημερινό άγχος, οι προσωπικές και επαγγελματικές ανησυχίες με το επακόλουθο εργασιακό στρες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.
Κακές συνήθειες ύπνου
Ακατάστατο ωράριο ύπνου, υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ πριν τον ύπνο και η χρήση κινητού στο κρεβάτι.
Θέματα υγείας
Ορισμένα ιατρικά θέματα, όπως η κατάθλιψη, οι χρόνιες παθήσεις και άλλοι πόνοι, ή η υπνική άπνοια μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και να προκαλέσουν συνεχόμενη αϋπνία.
Εξωτερικοί παράγοντες
Τέλος, εξωτερικοί παράγοντες όπως ο θόρυβος, το φως και η ακατάλληλη θερμοκρασία στο δωμάτιο μπορούν να παρεμποδίσουν τον ύπνο.
Ποιες είναι οι συχνότερες στην αϋπνία επιπτώσεις;
Η αϋπνία δεν είναι απλώς ενοχλητική, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής σου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωσή σου και την επίδοσή σου στην εργασία ή το σχολείο.
Μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα ψυχικής υγείας. Επίσης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και υψηλή πίεση.
Τέλος, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων στην εργασία και κατά την οδήγηση με το φαινόμενο microsleep.
Αντιμετώπιση αϋπνίας με πέντε τρόπους
Για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και να μειώσεις τα συμπτώματα της αϋπνίας, μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:
Φτιάξε ένα σταθερό ωράριο ύπνου
Προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ο ύπνος άλλωστε πρέπει να είναι στις προτεραιότητές σου.
Στην αρχή ίσως δυσκολευτείς να πειθαρχήσεις σε συγκεκριμένα ωράρια ύπνου, αλλά στην πορεία θα δεις πόσο πιο εύκολο γίνεται.
Δημιούργησε χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο
Ενσωμάτωσε δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το ζεστό μπάνιο ή τη χαλαρή μουσική για να χαλαρώσεις πριν τον ύπνο.
Ελάττωσε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
Απόφυγε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ τουλάχιστον 4 ώρες πριν τον ύπνο. Ιδανικά ο τελευταίος καφές της ημέρας σου να είναι πριν το μεσημεριανό σου γεύμα.
Βελτίωσε το περιβάλλον ύπνου
Εξασφάλισε ότι το δωμάτιο είναι σκοτεινό, ήσυχο και με κατάλληλη θερμοκρασία.
Μιας και έχουν αρχίσει ήδη οι ζέστες, αξίζει να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο μας σχετικά με το κλιματιστικό & καλοκαίρι και τη σωστή του χρήση.
Απόφυγε την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών
Από τις πιο σημαντικές συμβουλές είναι να περιορίσεις τη χρήση κινητών τηλεφώνων, tablets και υπολογιστών τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
Μπορεί η οθόνη να σου φαίνεται “αθώα”, αλλά πράγματι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.
Είναι σημαντικό να κατανοείς ότι η υγεία σου είναι προτεραιότητα και πρέπει να την προστατεύεις, με κάθε ευκαιρία.
Να θυμάσαι ότι η ύπαρξη μιας καλής ασφάλειας υγείας, εξασφαλίζει ότι θα έχεις την απαραίτητη υποστήριξη σε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών ύπνου, όπως η αϋπνία.
Μια καλή ασφάλεια υγείας μπορεί να σου προσφέρει πρόσβαση σε εξειδικευμένους ιατρούς και θεραπείες που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σου.
Η αϋπνία μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά με σωστή προσέγγιση και φροντίδα, μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και, κατ’ επέκταση, τη συνολική σου υγεία!
Διάβασε επίσης: Αρθρίτιδα: Τι είναι & ποια τα συχνότερα συμπτώματα;
Βιβλιογραφία
1. Γενική Ιατρική. Ιωάννης Αποστολάκης, Δ/ντής Α’ Παθολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ. (2018). Αϋπνία: αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης.
2. SOS Ιατροί. (2023).Πώς να αντιμετωπίσεις την αϋπνία.
3. Όμιλος Ευρωκλινικής. Γκιζοπούλου Ευαγγελία, Δ/ντρια Πνευμονολόγος, Ευρωκλινική Αθηνών, Κλινική Πνευμονολογία Επεμβατική Πνευμονολογία – Διαταραχές της Αναπνοής κατά τον Ύπνο. (2022). Υπνική Άπνοια.
4. HelpGuide. Lawrence Robinson and Melinda Smith, M.A. Can’t Sleep? Insomnia Causes, Symptoms, and Cures.