Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ύπνος στο αυτοκίνητο: Πώς να αποφύγεις το «microsleep»;

Ύπνος στο αυτοκίνητο: Πώς να αποφύγεις το «microsleep»;

Ύπνος στο αυτοκίνητο: Πώς να αποφύγεις το «microsleep»;

Είτε είσαι στο δρόμο για ένα μακρινό ταξίδι, είτε απλά κάνεις την καθημερινή σου διαδρομή με το αυτοκίνητο προς τη δουλειά, είναι πιθανό κάποια στιγμή να νιώσεις αδυναμία ή κούραση με αποτέλεσμα να γείρεις και εσύ λίγο το κεφάλι σου. Αρκετοί έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση και μετά από κλάσματα δευτερολέπτου, ξυπνούν και αντιδρούν ενστικτωδώς πατώντας το φρένο. Πρόκειται για το microsleep ή στα ελληνικά μικρο-ύπνο.

Η ανάγκη για ύπνο είναι σημαντική για την ευημερία κάθε ανθρώπου. Σύμφωνα με μια έρευνα του Sleep Foundation, το 60% των ενηλίκων έχει οδηγήσει ενώ νιώθει κούραση και το 37% έχει κοιμηθεί τουλάχιστον μία φορά ενώ οδηγεί!

Πώς, λοιπόν, θα αποφύγεις το microsleep; Ποια μέτρα προστασίας πρέπει να λάβεις ώστε ο ύπνος στο αυτοκίνητο να μην γίνει αιτία για τρακάρισμα;

Τρόποι για να αποφύγεις τον ύπνο στο αυτοκίνητο

Είναι σημαντικό να παραμένεις ξύπνιος και συγκεντρωμένος την ώρα της οδήγησης. Ένας οδηγός πρέπει να είναι σε θέση να παρατηρεί τα πάντα και ο χρόνος αντίδρασης να είναι ο ελάχιστος ώστε να προλάβει να κάνει τις σωστές κινήσεις.

Ορισμένοι τρόποι για να αποφύγεις τον ύπνο στο αυτοκίνητο και να εξασφαλίσεις μία ασφαλή οδήγηση και πορεία στο δρόμο, είναι οι εξής:

Προβλεπόμενο, αλλά η καλή ποιότητα ύπνου μετράει

Εντάξει, ξέρουμε πως θα το σκέφτηκες. Ωστόσο, πρέπει να στο υπενθυμίσουμε! Ξεκουράσου καλά πριν από την οδήγηση. Είναι σημαντικό να έχεις ενέργεια για να μπορέσεις να οδηγήσεις σωστά και με ασφάλεια.

Ακόμα, αν έχεις:

  • Χασμουρητό
  • Κουρασμένα μάτια
  • Αποκλίσεις από τη λωρίδα
  • Να μην παρατηρείς ταμπέλες ή φανάρια, και
  • Αδυναμία να θυμηθείς τα τελευταία λεπτά του ταξιδιού

τότε ναι, πρέπει να κάνεις άμεσα μία στάση για ξεκούραση!

Επίλεξε την αργή και ασφαλή οδήγηση

Απόφυγε τις έντονες επιταχύνσεις και την υπερβολική ταχύτητα. Η ασφαλής οδήγηση μπορεί να επιτευχθεί όταν έχεις υπομονή και “καχυποψία” απέναντι σε άλλους οδηγούς. Άλλωστε, ποτέ δεν ξέρεις πώς θα φερθούν οι άλλοι οδηγοί στο οδικό δίκτυο. Η σωστή οδηγική συμπεριφορά είναι θέμα ηθικής και δυστυχώς δεν την επιδιώκουν όλοι.

Ελαφριά διατροφή για να μην σε πιάσει food coma

Απόφυγε επίσης τα βαριά γεύματα πριν από την οδήγηση και κατανάλωσε ελαφριά τροφή που μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις ανάλαφρος/ -η. Όταν “βαραίνεις” μπορεί να νιώσεις ακόμα πιο εύκολα υπνηλία στο αυτοκίνητο.

Άνοιξε το παράθυρο, ο καθαρός αέρας βοηθά

Ένα ανοιχτό παράθυρο επιτρέπει τη διακίνηση του αέρα στο αυτοκίνητο και μπορεί να σε κρατήσει σε εγρήγορση σε ένα βαθμό. Η θερμοκρασία αυτοκινήτου είναι εξίσου σημαντική οπότε δημιούργησε ένα περιβάλλον που να σε ξεκουράζει και αναζωογονεί.

Μουσική για να μην σε πάρει ο ύπνος στο αυτοκίνητο

Η ακρόαση μουσικής, μιας ραδιοφωνικής εκπομπής ή του αγαπημένου σου podcast, όπως το δικό μας Στο-Λύσαμε The Podcast, μπορεί να σε κρατήσει απασχολημένο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Άσε που μπορεί να μάθεις και κάτι που δεν γνώριζες!

Μάθε να κάθεσαι σωστά στο αυτοκίνητό σου

Απόκτησε τον απόλυτο έλεγχο επάνω στο σώμα σου αλλάζοντας θέση ή κουνώντας και λυγίζοντας τα πόδια σου όσο είσαι στο τιμόνι. Επίσης, με τη σωστή θέση οδήγησης στο αυτοκίνητο μπορείς να γλιτώσεις από πόνους στη μέση, στον αυχένα και γενικότερα να νιώθεις άνετα στο κάθισμά σου.

Κάνε στάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Κάνε μια στάση κάθε δύο ώρες εφόσον είναι μεγάλο το ταξίδι, ή αν νιώσεις κούραση ακόμα και σε μικρές διαδρομές, ώστε να πάρεις λίγο αέρα και να αναζωογονηθείς.

Άφησε το κινητό σου στην άκρη με τις ειδοποιήσεις στο mute

Το κινητό σου μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή από την οδήγηση και να σου δημιουργήσει περισσότερη κούραση. Όταν λοιπόν κουμπώνεις τη ζώνη ασφάλειας αυτοκινήτου, φρόντισε να βάλεις στην άκρη το κινητό σου.

Αξιοποίησε την τεχνολογία εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάσει

Ενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο εάν για παράδειγμα έχεις Tesla. Αυτό θα κάνει την οδήγησή σου πιο ξεκούραστη, ωστόσο, μπορεί να την κάνει και πιο επικίνδυνη. Γι’ αυτό φρόντισε να μην αφεθείς. Μπορείς, επιπλέον, να δεις και κάποια από τα συστήματα ADAS που μπορούν να σε προστατεύσουν στις περιπτώσεις που παθαίνεις συχνά microsleep.

Κανείς δεν θέλει να βρεθεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση και να τον πάρει ο ύπνος στο αυτοκίνητο. Για να αποφύγεις τον ύπνο στο αυτοκίνητο, βεβαιώσου ότι έχεις προετοιμαστεί και ξεκουραστεί επαρκώς για μια ασφαλή οδήγηση μέχρι τον προορισμό σου.

🔔 Για να μην σε “παίρνει ο ύπνος” και στα οικονομικά σου, έλα στο insurancemarket. Δεν είναι δύσκολο, απλά μπαίνεις, συγκρίνεις και επιλέγεις ανάμεσα σε 29 ασφαλιστικές την ασφάλεια αυτοκινήτου που ταιριάζει και στις ανάγκες σου και στην τσέπη σου. Σύγκρινε σήμερα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου