Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Οδηγική Συμπεριφορά: Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους δρόμους;

Οδηγική Συμπεριφορά: Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους δρόμους;

Οδηγική συμπεριφορά

Η οδήγηση ενός αυτοκινήτου είναι προνόμιο αλλά και ευθύνη. Πολλοί άνθρωποι πιάνουν το τιμόνι και οργώνουν τους δρόμους, χωρίς να κατανοούν πλήρως τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν.  

Γι’ αυτό λοιπόν, σου ετοιμάσαμε τον απόλυτο οδηγό για να απολαμβάνεις την εμπειρία της οδήγησης, ακολουθώντας πάντα τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και οδηγώντας υπεύθυνα.  

Ασφαλής οδήγηση: οι πρώτες κινήσεις 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είτε είσαι νέος οδηγός, είτε μπαίνεις πρώτη φορά σε καινούργιο αμάξι, είναι να εξοικειωθείς με το ίδιο το όχημα 

Καλό είναι να εξοικειωθείς με τα διάφορα κουμπάκια και χειριστήρια του αυτοκινήτου και με τυχόν αξεσουάρ ασφαλείας που ενδέχεται να είναι εγκατεστημένα σε αυτό. Ρύθμισε και τη θέση του οδηγού έτσι ώστε να είναι και βολική, αλλά και να φτάνεις άνετα το τιμόνι και τα πεντάλ.  

Αυτά τα βήματα, μπορεί να σου φαίνονται απλά ή και περιττά, αλλά πίστεψέ μας, έχουν τεράστια σημασία για την ασφάλειά σου. 

7 + 1 κανόνες σωστής οδηγικής συμπεριφοράς 

Τώρα που ρύθμισες το κάθισμα και το αυτοκίνητό σου, είναι η ώρα να ξεχυθείς στους δρόμους. Πριν από αυτό όμως, βεβαιώσου ότι γνωρίζεις του κανόνες οδικής κυκλοφορίας.  

Πάμε να δούμε λίγο μαζί κάποιους βασικούς κανόνες για τη σωστή οδηγική συμπεριφορά: 

  1. Υπάκουσε το όριο ταχύτητας: Υπάρχει για κάποιο λόγο και είναι σημαντικό να το τηρείς. Επίσης, έχετε πάντα το νου σου για τυχόν αλλαγές στο όριο ταχύτητας κατά την οδήγηση. 
  2. Άσε το κινητό στην άκρη: Δε χρειάζεσαι εμάς να σου πούμε ότι κινητό και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Αν και αυτονόητο, δυστυχώς αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους για τροχαία ατυχήματα. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν οδηγείς βάλε το κινητό στην τσάντα σου. Δεν χρειάζεται να απαντήσεις την ώρα που οδηγείς σε αυτό το email…!  
  3. Μείνε συγκεντρωμένος/η στο δρόμο: Αυτονόητο; Μπορεί. Είναι όμως πολύ σημαντικό να είσαι συγκεντρωμένος/η στο δρόμο και να μην αποσπάται η προσοχή σου. Επίσης, φρόντισε να μην τρως ή πίνεις όταν οδηγείς και να μην βάζεις υπερβολικά δυνατά μουσική. 
  4. Προσοχή στο CarPlay: Σημαντικό ρόλο στην απόσπαση της προσοχής σου από τον δρόμο αποτελεί η οθόνη που υπάρχει στο ταμπλό, ειδικά στα καινούργια αυτοκινήτα. Όσο κι αν θες να αλλάξεις τη μουσική, κάνε λίγη υπομονή ή χρησιμοποίησε τα κουμπιά που υπάρχουν στο τιμόνι. Για κάποιον λόγο είναι εκεί. 
  5.  Έχε πάντα επίγνωση του περιβάλλοντός σου: Φρόντισε να έχεις πάντα τον νου σου στους άλλους οδηγούς, στους πεζούς και γενικώς σε κάθε πιθανό κίνδυνο που μπορεί να προκύψει.  
  6. Δίνε πάντα σήμα όταν πρόκειται να στρίψεις: Δεν θα το πιστέψεις, αλλά το φλας κάνει ακριβώς αυτό. Ειδοποιεί τους γύρω σου ότι πρόκειται να στρίψεις. Επίσης, πριν στρίψεις, φρόντισε πάντα να τσεκάρεις τη λεγόμενη “νεκρή γωνία”.  
  7. Κράτα αποστάσεις: Άφηνε πάντα τουλάχιστον πέντε μέτρα από τον μπροστινό σου.  
  8. Να είσαι ευγενικός/η: Μην παρκάρεις μέσα στη μέση του δρόμου επειδή εκεί σε βολεύει, χρησιμοποίησε το φλας, μην αφήνεις τους άλλους να μαντέψουν πού μπορεί να πηγαίνεις και μην πατάς την κόρνα ασύστολα, ακόμη κι αν η κίνηση στους δρόμους σου έχει σπάσει τα νεύρα.  

Θα μπορούσαμε να γράψουμε άλλους τόσους και ακόμη περισσότερους “κανόνες καλής συμπεριφοράς” στους δρόμους. Κράτα όμως ότι είναι πολύ σημαντικό για την οδική σου ασφάλεια  να ακολουθείς τον ΚΟΚ, που κλήθηκες κιόλας να τον μάθεις για να βγάλεις το δίπλωμα οδήγησης. Αφού έχεις ήδη κάνει τόση δουλειά για να τον αποστηθίσεις, δεν είναι κρίμα να μην τον εφαρμόζεις; 

Και αφού μιλάμε για την ασφάλειά σου στο δρόμο, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και την ασφάλεια αυτοκινήτου. Εκτός του ότι είναι υποχρεωτική από τον νόμο, θα σε σώσει από μεγάλη ταλαιπωρία σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος.  

Καλύψεις όπως η οδική βοήθεια ή η φροντίδα ατυχήματος θα είναι τα “σωσίβιά” σου αν τύχει καμιά στραβή.  

Και το καλύτερο; Η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν είναι τόσο ακριβή όσο νομίζεις! Στο insurancemarket θα βρεις και θα συγκρίνεις πάνω από 25 αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείες, για να διαλέξεις το καλύτερο πακέτο που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Και όλο αυτό, online και από την άνεση σου καναπέ σου! 


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου