Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Αιμοδοσία: Τι πρέπει να ξέρω;

Αιμοδοσία: Τι πρέπει να ξέρω;

Αιμοδοσία: Τι πρέπει να ξέρω

Η αιμοδοσία είναι μια από τις πιο ισχυρές πράξεις αλτρουισμού, μια απλή διαδικασία που μπορεί να σώσει ζωές. Όμως, πολλοί αναρωτιούνται τι πρέπει να γνωρίζουν πριν αποφασίσουν να γίνουν αιμοδότες.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις βασικές απαιτήσεις για να γίνεις αιμοδότης και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη διαδικασία της αιμοδοσίας.

Προϋποθέσεις για αιμοδοσία

Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις για αιμοδοσία, τις οποίες πρέπει να πληροίς πριν προχωρήσεις στη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν τα εξής στην αιμοδοσία κριτήρια:

Ηλικία

Πρέπει να είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Αυτή είναι η ιδανική ηλικιακή ομάδα για την αιμοδοσία.

Υγεία

Πρέπει να είσαι σε καλή γενική κατάσταση υγείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχεις πάθει ίωση ή κρυολόγημα τις τελευταίες 2 εβδομάδες και να μην έχεις πάρει αντιβιοτικά και πάλι τις τελευταίες 2 εβδομάδες.

Αν δεν γνωρίζεις καθόλου την κατάσταση της υγείας σου, τότε είναι μία καλή ευκαιρία για check up.

Βάρος

Υπάρχουν στην αιμοδοσία προϋποθέσεις όπως το βάρος. Πρέπει δηλαδή να είσαι τουλάχιστον 50 κιλά. Αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια τόσο του δότη όσο και του αποδέκτη.

Τατουάζ ή piercing

Σχετικά με την αιμοδοσία και τατουάζ, όπως και τα piercings, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 με 4 μήνες από τη μέρα που τα έκανες.

Οδοντικές επεμβάσεις

Αν έχεις κάνει οδοντική επέμβαση, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 24 ώρες πριν την αιμοδοσία.

Ταξίδια σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης

Αν έχεις ταξιδέψει σε τέτοιες περιοχές, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν την αιμοδοσία.

Αιμοδοσία: Πού γίνεται;

Αν αναρωτιέσαι “πού μπορώ να κάνω αιμοδοσία”, να πούμε πως η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει σε διάφορες τοποθεσίες όπως:

  • Σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ: Τα νοσοκομεία διαθέτουν μονάδες αιμοδοσίας όπου μπορείς να πας και να δώσεις αίμα.
  • Κινητές μονάδες αιμοδοσίας: Αυτές είναι ειδικές ομάδες που συχνά βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, σχολεία, εκκλησίες, εταιρείες και άλλα κοινωνικά σημεία συνάθροισης.

Εάν πρόκειται για κάποιον ασθενή που νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο, καλύτερα να προσφέρεις αίμα στην αιμοδοσία που συνεργάζεται το εν λόγω νοσοκομείο.

Αιμοδοσία & πληροφορίες για τη διάρκεια

Η διάρκεια της αιμοδοσίας είναι περίπου 20-30 λεπτά, ενώ η πραγματική πράξη της αιμοδοσίας διαρκεί μόνο δέκα λεπτά.

Με τις αιματολογικές εξετάσεις διαφέρει ως προς τη χρονική διάρκεια και φυσικά απαιτείται περισσότερη ξεκούραση μετά την αιμοδοσία.

Αποκλεισμός από αιμοδοσία

Υπάρχουν και μερικές συνθήκες για τις οποίες γίνεται αποκλεισμός από την αιμοδοσία. Αναλυτικότερα:

  • Εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες: Δεν πρέπει να δίνουν αίμα, καθώς οι αυξημένες ανάγκες του σώματός τους για σίδηρο κατά την εγκυμοσύνη και μετά επηρεάζουν την παραγωγή αίματος.
  • Ασθενείς με ιούς: Οι αιμοδότες πρέπει να είναι “αρνητικοί” για ιούς όπως το AIDS και η ηπατίτιδα Β και C.
  • Σιδηροπενία και αναιμία: Οι αιμοδότες που έχουν σιδηροπενία και αναιμία δεν μπορούν να δώσουν αίμα.

Αυτές οι καταστάσεις αποτελούν λόγους αποκλεισμού από την αιμοδοσία για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας τόσο του δότη όσο και του παραλήπτη.

Εάν ανήκεις σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, είναι σημαντικό να μιλήσεις με έναν επαγγελματία υγείας για τις εναλλακτικές σου επιλογές.

Οδηγίες για αιμοδοσία & κάθε πότε μπορεί να γίνεται;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσιών πρέπει να είναι τρείς μήνες.

Οι γυναίκες συγκεκριμένα μπορούν να δώσουν αίμα μέχρι τρεις φορές τον χρόνο, ενώ οι άνδρες μπορούν να δώσουν αίμα κάθε τρεις μήνες.

Σχετικά με την προετοιμασία για αιμοδοσία, φόρεσε μια μπλούζα με άνετα μανίκια και προετοιμάσου με χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως να ακούς μουσική ή να μιλήσεις με κάποιον.

Πέρα από την πράξη της αιμοδοσίας, σημαντικό είναι να φροντίζεις κατάλληλα και τη δική σου υγεία. Η ασφάλιση αποτελεί έναν τρόπο ώστε να εξασφαλίσεις ότι, σε περίπτωση ανάγκης, θα λάβεις την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Μην αφήνεις λοιπόν την υγεία σου στην τύχη. Η ασφάλεια υγείας είναι απαραίτητη, ενώ η επιλογή του σωστού ασφαλιστή αποτελεί κρίσιμη απόφαση.

Δοκίμασε σήμερα την υπηρεσία Βρες τον ασφαλιστή σου, φρόντισε τον εαυτό σου και κυρίως το μέλλον σου.


Βιβλιογραφία

1. EKEA Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Συχνές Ερωτήσεις Πληροφορίες για τον Αιμοδότη.

2. Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής Σισμανόγλειο. Πληροφορίες για τους Αιμοδότες.

3. Μαρία Μέλιου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος. (2023). Ερωτήσεις και απαντήσεις για την αιμοδοσία.

4. OnMed. (2017). Αιμοδοσία: Τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.