Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Χρήσιμες συμβουλές

Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Χρήσιμες συμβουλές

Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Χρήσιμες συμβουλές

Μπορεί να μην είναι εφικτό να ελέγξεις πότε θα χτυπήσει ένας σεισμός, αλλά μπορείς να ελέγξεις πόσο προετοιμασμένος/η θα είσαι. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ασφαλής σε περίπτωση σεισμού και να ενημερωθείς για το τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού.

Τι κάνουμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, εάν βρισκόμαστε σε:

1. Εσωτερικό χώρο

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεις το πιο ανθεκτικό τραπέζι ή γραφείο που υπάρχει. Αν είναι δυνατόν, προσπάθησε να επιλέξεις κάτι που δεν είναι κοντά σε παράθυρα ή εξωτερικούς τοίχους, καθώς αυτά μπορεί να γίνουν αδύναμα σημεία σε περίπτωση σεισμού. Μόλις βρεις το καταφύγιό σου, περίμενε μέχρι να ακούσεις το σήμα της εκκένωσης και να είναι ασφαλές να βγεις έξω. Πρώτα η ασφάλεια!

2. Εξωτερικό χώρο

Φρόντισε να αποφύγεις τα κτίρια, τα δέντρα και τα καλώδια ρεύματος. Αντ’ αυτού, στόχευσε σε μια μεγάλη ανοιχτή περιοχή που δίνει άφθονο χώρο ανάμεσα σε εσένα και τους πιθανούς κινδύνους.

3. Αυτοκίνητο

Εάν ο σεισμός σε πετύχει κατά τη διάρκεια της οδήγησης, μόλις το αντιληφθείς φρόντισε να σταματήσεις κάπου με ασφάλεια. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύεις τόσο τον εαυτό σου καθώς και τους άλλους οδηγούς στο δρόμο.

4. Σε εμπορικό κατάστημα

Παρέμεινε στον χώρο μέχρι να σταματήσουν οι σεισμικές δονήσεις. Προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις ο πανικός ενός μεγάλου πλήθους μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και ποδοπατήματα.

Πώς να παραμείνω ασφαλής;

Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνεις ασφαλής κατά τη διάρκεια ενός σεισμού είναι απλός: Μείνε εκεί που είσαι! Το να τρέχεις δεν θα ωφελήσει σε τίποτα, καθώς το κούνημα του εδάφους και των κατασκευών μπορεί να είναι επικίνδυνο, ακόμη και αν πρόκειται για μια μικρή δόνηση.

Αντί να προσπαθήσεις να μετακινηθείς, αναζήτησε κάλυψη κοντά σου, όπως κάτω από ανθεκτικά έπιπλα ή στα κουφώματα μιας πόρτας, και μείνε εκεί μέχρι να σταματήσει η δόνηση.

Προετοιμάσου για μετασεισμούς μετά τον κύριο σεισμό

Εκτός του τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού, οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας και τι να κάνουμε μετά από έναν σεισμό. Να είσαι λοιπόν προετοιμασμένος/η για μετασεισμούς που μπορεί να συμβούν λίγα λεπτά, ώρες ή και ημέρες μετά τον κύριο σεισμό.

Βεβαιώσου ότι όλοι γνωρίζουν πού βρίσκονται οι περιοχές καταφυγής και ότι έχουν πρόχειρο ένα κιτ έκτακτης ανάγκης, διότι ποτέ δεν ξέρεις πότε και πόσο ισχυρός μπορεί να είναι ένας μετασεισμός.

Όρισε έναν τρόπο επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Η ύπαρξη ενός σχεδίου για τον τρόπο επικοινωνίας με τα μέλη της οικογένειάς σου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να σου προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και ψυχικής ηρεμίας. Αναθέτοντας διάφορες μεθόδους σε διαφορετικές πιθανότητες, όπως

  • η χρήση γραπτών μηνυμάτων αν η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας είναι εκτός λειτουργίας ή
  • ο προσχεδιασμός θέσεων συνάντησης σε περίπτωση που χωριστείτε.

Είναι επίσης σημαντικό να εξασκείσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αυτά τα σχέδια για να διασφαλίσεις ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα.

Μετά τον σεισμό: Όσα μπορείς να κάνεις

  • Κάνε έναν γρήγορο έλεγχο στον εαυτό σου και στους γύρω σου και πρόσεξε για τυχόν τραυματισμούς.
  • Εάν οι άνθρωποι είναι σοβαρά τραυματισμένοι, μην τους μετακινήσεις.
  • Μην χρησιμοποιήσεις ασανσέρ.
  • Κλείσε εκ των προτέρων όλες τις πηγές ενέργειας, όπως διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος, δεξαμενές αερίου κ.λπ.
  • Βρες καταφύγιο σε ασφαλή ανοιχτό χώρο όπου μπορείς να ακούσετε οδηγίες από τις αρχές, αντί για φήμες ή εικασίες.
  • Μην χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο για να κρατήσεις μακριά την κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης.
  • Χρησιμοποίησε τα τηλέφωνα με σύνεση, καθώς οι πολλές κλήσεις μπορεί να υπερφορτώσουν τα δίκτυα!
  • Τέλος, μπες μόνο αν χρειαστεί σε κατεστραμμένα κτίρια και μόνο αν δεν υπάρχουν χαλαρά καλώδια/διαρροές αερίων τριγύρω που θα μπορούσαν δυνητικά να σε βλάψουν.

(Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τις οποίες μπορείς να βρεις εδώ & το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, τις οποίες ομοίως μπορείς να διαβάσεις εδώ.)

Οι σεισμοί είναι ένα φυσικό φαινόμενο και είναι αλήθεια πως συμβαίνει συχνά στη χώρα μας. Όποιο και να είναι το μέγεθος του σεισμού, είναι λογικό να ταράζεσαι. Ωστόσο, με καλή προετοιμασία μπορείς να μειώσεις σημαντικά τυχόν κινδύνους.

Ενημερώσου, συγκέντρωσε κάποιες προμήθειες, όρισε τις διαδρομές και στρατηγικές εκκένωσης του κτιρίου, ώστε εάν συμβεί το οτιδήποτε, να γνωρίζεις εκ των προτέρων ποιες ενέργειες πρέπει να κάνεις και να δράσεις αναλόγως.

📌 Για να προστατεύσεις και την περιουσία σου έναντι αυτών των κινδύνων, κλείσε και μία ασφάλεια σεισμού για την κατοικία σου. Στο insurancemarket πρώτα συγκρίνεις την αγορά και έπειτα, διαλέγεις την ασφάλεια που ταιριάζει στις ανάγκες σου.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.