Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Παθητικό σπίτι: Τι είναι & οι 5 βασικές αρχές του

Παθητικό σπίτι: Τι είναι & οι 5 βασικές αρχές του

Παθητικό σπίτι

Σε μια εποχή όπου η βιωσιμότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν κεντρική προτεραιότητα, το παθητικό σπίτι υπόσχεται μια εναλλακτική λύση στην τρέχουσα νοοτροπία της κατασκευής.

Χρησιμοποιώντας σχεδιαστικές αρχές που εκμεταλλεύονται τις φυσικές συνθήκες και τα υψηλής απόδοσης υλικά, το παθητικό σπίτι αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την άνεση και την υγεία των κατοίκων του.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις βασικές αρχές του παθητικού σπιτιού, τα οφέλη της εφαρμογής του, καθώς και το κόστος του.

Τι είναι το παθητικό σπίτι;

Το παθητικό σπίτι είναι ένας τύπος κατοικίας που έχει σχεδιαστεί για να είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικό, μειώνοντας την ανάγκη για θέρμανση και ψύξη.

Η έννοια του παθητικού σπιτιού βασίζεται στην αρχή της “παθητικής ηλιακής” ενέργειας, που σημαίνει ότι το ενεργειακό σπίτι εκμεταλλεύεται το φως και τη θερμότητα του ήλιου για να δημιουργήσει ένα άνετο εσωτερικό κλίμα.

Πώς κατασκευάζεται μια παθητική κατοικία;

Οι παθητικές κατοικίες κατασκευάζονται με ειδικά υλικά και τεχνικές για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή θερμομόνωση και στεγανότητα στον αέρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι παθητικές κατοικίες είναι συνήθως πιο άνετες και ζεστές από τα παραδοσιακά σπίτια, ενώ ταυτόχρονα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Η κατασκευή ενός παθητικού σπιτιού είναι συνήθως πιο δαπανηρή από την κατασκευή ενός παραδοσιακού σπιτιού, λόγω των ειδικών υλικών και τεχνικών που απαιτούνται.

Ωστόσο, οι χαμηλότερες δαπάνες ενέργειας μπορεί να κάνουν την κατοικία πιο οικονομικά αποδοτική μακροπρόθεσμα.

📍 Διάβασε επίσης: Smart Living – Ένας smart τρόπος ζωής

5 βασικές αρχές για το παθητικό σπίτι

Το παθητικό σπίτι λειτουργεί με βάση αρχές που εκμεταλλεύονται τη φυσική θέρμανση και ψύξη του περιβάλλοντος και συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας. Δηλαδή έχει:

Υψηλής απόδοσης θερμομόνωση

Τα παθητικά σπίτια χρησιμοποιούν υλικά με υψηλή θερμομονωτική ικανότητα για να μειώσουν την ανάγκη για επιπλέον θέρμανση ή ψύξη.

Απόλυτη στεγανότητα

Θερμικές διαρροές περιορίζονται με την εξασφάλιση της στεγανότητας των κατασκευών, εμποδίζοντας την είσοδο κρύου ή ζεστού αέρα.

Ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα και πόρτες

Χρησιμοποιούνται υψηλής απόδοσης παράθυρα και πόρτες, που μειώνουν την απώλεια θερμότητας.

Σύστημα ανάκτησης θερμότητας

Τα συστήματα ανάκτησης θερμότητας εκμεταλλεύονται την θερμότητα του εξερχόμενου αέρα για να θερμάνουν τον εισερχόμενο αέρα, μειώνοντας την ανάγκη για τεχνητή θέρμανση.

Βέλτιστη χρήση του φυσικού φωτός

Το σπίτι σχεδιάζεται για να εκμεταλλεύεται το φυσικό φως στο μέγιστο βαθμό, μειώνοντας την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό.

Γιατί να επιλέξω ένα παθητικό σπίτι;

Τα παθητικά σπίτια είναι μέρος μιας διεθνούς τάσης προς την ενεργειακή αποδοτικότητα και την αειφόρα ανάπτυξη. Με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί όλο και πιο επείγον θέμα, η επιλογή για παθητικό σπίτι είναι ένας τρόπος για να μειώσουμε την εκπομπή αέριων θερμοκηπίου και να συμβάλλουμε στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η ενεργειακή απόδοση είναι συχνά συνδεδεμένη με οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους. Οι χαμηλότερες δαπάνες ενέργειας σημαίνουν ότι οι κάτοικοι μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα σε λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης, αλλά και να μειώσουν το γενικό κόστος ζωής.

Οι παθητικές κατοικίες είναι επίσης σχεδιασμένες για να είναι βιώσιμες στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουν υπόψη τη δυνατότητα ανάπτυξης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Με τη χρήση αυτών των πηγών ενέργειας, μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα της κατοικίας μας.

Τέλος, οι παθητικές κατοικίες δεν είναι μόνο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά αποτελούν μία θετική εξέλιξη για όλους μας. Με τη σωστή σχεδίαση, μπορούν να προσφέρουν ένα υγιές και άνετο περιβάλλον για διαβίωση, με βελτιωμένη ποιότητα αέρα και μικρότερη έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες.

Είναι πιο ακριβό ένα παθητικό σπίτι;

Θα ήταν λάθος να γενικεύουμε ότι το κόστος κατασκευής ενός παθητικού σπιτιού είναι πάντα πιο υψηλό. Η αλήθεια είναι ότι το κόστος μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως την τοποθεσία, το μέγεθος, τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η αρχική κατασκευή μπορεί να είναι πιο ακριβή, τα παθητικά σπίτια συχνά καταλήγουν να είναι πιο οικονομικά αποδοτικά μακροπρόθεσμα, λόγω των χαμηλότερων δαπανών για ενέργεια.

📍 Διάβασε επίσης: Ασφάλεια δανείου & ασφάλεια κατοικίας για στεγαστικό δάνειο

Παθητικό κτίριο & παθητικό σπίτι: Ποια είναι η διαφορά τους;

Το παθητικό κτίριο και το παθητικό σπίτι αποτελούν μια εναλλακτική λύση στην κατασκευή που στοχεύει στη βιωσιμότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας και την άνεση.

Το παθητικό κτίριο είναι σχεδιασμένο με προσανατολισμό προς την εκμετάλλευση των φυσικών συνθηκών, όπως η ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία, για την επίτευξη ενός ευχάριστου και υγιούς εσωτερικού κλίματος.

Το παθητικό σπίτι, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται σε μια κατοικία που χρησιμοποιεί τις ίδιες αρχές για να δημιουργήσει ένα βιώσιμο και οικονομικά αποδοτικό περιβάλλον. Με άριστη θερμομόνωση, ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα και πόρτες, εξελιγμένα συστήματα ανάκτησης θερμότητας και σχεδιασμό που επιτρέπει την μέγιστη χρήση του φυσικού φωτός, τα παθητικά σπίτια είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια σύγχρονη, βιώσιμη και άνετη κατοικία.

Εφόσον μπορείς να υποστηρίξεις οικονομικά την επένδυση σε ένα τέτοιο καινούργιο σπίτι, σύμφωνα με όσα είδαμε και παραπάνω, θα σου “επιστρέψει” τα επιπλέον κόστη στο μέλλον.

📍 Όποια και να είναι η επιλογή σου, θα χρειαστείς και την κατάλληλη ασφάλεια σπιτιού. Πώς θα την εντοπίσεις; Μέσω του insurancemarket! Κάνε σήμερα τη δική σου σύγκριση ασφαλειών και ανακάλυψε το πακέτο που σε συμφέρει περισσότερο.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.