Η φωτιά σε διαμέρισμα (και φωτιά σε οποιοδήποτε σπίτι) είναι μια δυσάρεστη, αλλά πιθανή περίπτωση, τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες. Ένα τέτοιο ατύχημα είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει στην κουζίνα, τον χώρο που μαγειρεύουμε.
Ήξερες όμως ότι μια από τις κυριότερες αιτίες για να ξεσπάσει μια πυρκαγιά σε σπίτι είναι η αμέλεια; Και όταν λέμε αμέλεια εννοούμε βασικές κινήσεις που κάνουν ή δεν κάνουν οι ένοικοι ενός διαμερίσματος με αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιάς.
Τι μπορεί να προκαλέσει φωτιά σε διαμέρισμα;
Αποδεδειγμένα, οι πιο συχνοί κίνδυνοι εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθεί φωτιά σε σπίτι είναι:
- Να φύγεις από την κουζίνα ξεχνώντας να σβήσεις τα μάτια με κίνδυνο να προκληθεί φωτιά στην κουζίνα
- Να ξεχάσεις αναμμένα κεριά και καντήλια όσο λείπεις από το σπίτι
- Να μην μαζέψεις τα αποτσίγαρα
- Να υπάρχει διαρροή από γκαζάκι που δεν την έχεις αντιληφθείΝα ξεχάσεις αναμμένα τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ, σομπάκια κλπ).
- Να ξεχάσεις αναμμένο το σίδερο και να φύγεις από το δωμάτιο.
- Να μην αλλάξεις έγκαιρα το φίλτρο στον απορροφητήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν συσσωρευμένα λίπη στο φίλτρο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την ανάφλεξή του εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται.
Τι κάνω αν πιάσει φωτιά στην κουζίνα;
Η φωτιά στην κουζίνα είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο για να πιάσει φωτιά το σπίτι / διαμέρισμα.
Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν για να προλάβεις τον κίνδυνο για μια τέτοια πυρκαγιά;
- Βάλε οπωσδήποτε πυροσβεστήρα στην κουζίνα και μάθε να τον χρησιμοποιείς σωστάΜην φεύγεις από την κουζίνα όταν μαγειρεύεις
- Μην τοποθετείς ποτέ εύφλεκτα αντικείμενα πάνω στα μάτια της κουζίνας
- Άλλαζε συχνά το φίλτρο του απορροφητήρα
- Στις κουζίνες υγραερίου ζήτα από έναν ειδικό τεχνικό να σου αλλάξει τη φιάλη και να ελέγξει ότι όλα λειτουργούν σωστά
- Αν πάρει φωτιά το λάδι μην ρίξεις ποτέ νερό. Χρησιμοποίησε μια ειδική αντιπυρική κουβέρτα
- Αν πάρει φωτιά η κατσαρόλα κλείσε αμέσως το μάτι και σκέπασέ την με το καπάκι της
📌 Διάβασε επίσης: Αποζημίωση από πλημμύρες: Πώς σε καλύπτει η ασφάλεια σπιτιού;
Πώς να καθαρίσω το σπίτι μετά από φωτιά;
Δυστυχώς όσο και να προσέξεις, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να σου ξεφύγει κάτι και να πιάσει φωτιά στην κουζίνα ή το σπίτι σου.
Λοιπόν, πώς να καθαρίσω το σπίτι μετά από φωτιά, για να αποκαταστήσω όσο γίνεται τις ζημιές που προκλήθηκαν;
#1 Αέρισε το σπίτι σου
Αν αναρωτιέσαι πώς να ξεμυρίσει το σπίτι από τη φωτιά, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ανοίξεις πόρτες και παράθυρα. Ο καθαρός αέρας αλλά και το φως του ήλιου θα βοηθήσουν σημαντικά στην απομάκρυνση της μυρωδιάς καμένου από το σπίτι.
#2 Πλύνε τις επιφάνειες
Για να απομακρύνεις τις στάχτες και μαζί τους και τη δυσάρεστη μυρωδιά, φόρα λαστιχένια γάντια, πιάσε ένα σφουγγάρι και ένα ελαφρύ σαπούνι ή νερό με απορρυπαντικό και ξεκίνα να τρίβεις έπιπλα, τοίχους και πατώματα.
Για τα μαγειρικά σκεύη δοκίμασε απορρυπαντικό και καυτό νερό. Ίσως χρειαστείς και κάποιο γυαλιστικό προϊόν, θα το κρίνεις και μόνος / -η σου.
Η χλωρίνη μπορεί επίσης να σε βοηθήσει αρκετά στο καθάρισμα, αν το απλό σαπούνι δεν αρκεί. Και πάλι, είναι καλό να φοράς γάντια.
#3 Φρόντισε τα ρούχα σου
Εάν έχουν μυρίσει και τα ρούχα σου, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να τα βγάλεις έξω στον ήλιο να αεριστούν.
Στη συνέχεια δοκίμασε να τα πλύνεις κλασικά στο πλυντήριο. Αν η μυρωδιά και οι λεκέδες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της φωτιάς επιμένουν, δοκίμασε με πιο δυνατά καθαριστικά, πάντα προσέχοντας την ασφάλειά σου και την ποιότητα των ρούχων.
📌 Διάβασε επίσης: Υγρασία στο σπίτι: Αντιμετώπιση & συνήθεις αιτίες εμφάνισης
Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω τη φωτιά σε σπίτι;
Η αμέλεια είναι βασική αιτία για φωτιά σε διαμέρισμα και γι’ αυτό πρέπει να δώσεις αρκετή βάση στην πρόληψη, αλλά και στην ασφάλεια σπιτιού που θα σου φανεί πολύτιμη σε περίπτωση ζημιών από πυρκαγιά.
Τι πρέπει να προσέξεις για να μην προκληθεί από δική σου αμέλεια η πυρκαγιά στο σπίτι σου;
#1 Πρόσεχε πού αφήνεις τα αναμμένα τσιγάρα.
Έχε πάντα το νου σου στο πού πέφτουν οι καύτρες και πού ακουμπάς το αναμμένο σου τσιγάρο. Κάνε πάντα έλεγχο στον καναπέ και στα χαλιά για να δεις αν έχουν πέσει καύτρες.
Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείς βαθιά τασάκια και να τα γεμίζεις με λίγο νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
⚠️ Προσοχή! Φρόντισε πάντα να κρατάς τους αναπτήρες και τα σπίρτα μακριά από παιδιά, αφού δεν ξέρουν τι είναι και πώς να τα χρησιμοποιούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να προκαλέσουν άθελά τους πυρκαγιά.
#2 Μην έχεις ποτέ βενζίνη στο σπίτι
Ακόμη κι αν πρέπει για κάποιο λόγο να φυλάξεις ένα μπιτόνι με βενζίνη στο σπίτι, φρόντισε να την αποθηκεύσεις σε ειδικό δοχείο και να μην την έχεις σε καμία περίπτωση κοντά σε πηγή θερμότητας, ανοιχτή φλόγα ή αναμμένο τσιγάρο.
Προσοχή χρειάζεται και με όλα τα εύφλεκτα υλικά. Για παράδειγμα, το οινόπνευμα δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά στον χώρο που μαγειρεύεις, ούτε κοντά σε σπίρτα και αναπτήρες.
#3 Πάρε έναν φορητό οικιακό πυροσβεστήρα
Συμβουλεύσου την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αγόρασε το σωστό τύπο πυροσβεστήρα για τις ανάγκες σου.
Επίσης, δεδομένου ότι η φωτιά στην κουζίνα είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση φωτιάς σε διαμέρισμα, φρόντισε να έχεις οπωσδήποτε έναν πυροσβεστήρα σε αυτό το δωμάτιο του σπιτιού.
Τοποθέτησε έναν πυροσβεστήρα και κοντά στην έξοδο. Έτσι, όχι μόνο θα μπορέσεις να σβήσεις τη φωτιά με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά θα μπορείς και να φύγεις εύκολα, σε περίπτωση που η φωτιά ξεφύγει από τον έλεγχό σου.
#4 Πρόσεξε το τζάκι και τις φορητές συσκευές θέρμανσης
Τόσο το τζάκι, όσο και συσκευές όπως η σόμπα, πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή.
Στο τζάκι φρόντισε να καις μόνο στεγνά ξύλα και να βάζεις πάντα το κάλυμμα προστασίας από τις σπίθες. Μην πλησιάζεις πολύ κοντά, ούτε εσύ, αλλά ούτε και τα μικρά παιδιά, ειδικά αν φοράνε ρούχα από εύφλεκτα υλικά όπως πχ μάλλινα.
Όσον αφορά τις σόμπες και τις υπόλοιπες φορητές θερμαντικές συσκευές, φρόντισε να τις συντηρείς σωστά και να μην ακουμπάς πάνω τους ρούχα ή άλλα αντικείμενα.
#5 Δώσε προσοχή στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση
Μια δυσλειτουργία στα ηλεκτρολογικά μπορεί να αποβεί μοιραία και να προκαλέσει φωτιά σε σπίτι.
- Έλεγξε ότι δεν είναι φθαρμένα τα ορατά καλώδια
- Τοποθέτησε αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού
- Μην βάζεις πολλές ηλεκτρικές συσκευές σε μια πρίζα
- Κράτα τα καλώδια μακριά από χαλιά
#6 Κάλεσε οπωσδήποτε την Πυροσβεστική
Σε κάθε περίπτωση που αντιληφθείς μια πυρκαγιά σε σπίτι, ακόμα κι αν φαίνεται μικρή και υπό έλεγχο, πρέπει οπωσδήποτε να καλέσεις την Πυροσβεστική. Οι άνθρωποί της είναι εξειδικευμένοι, ξέρουν ακριβώς το είδος της φωτιάς και πώς να την καταπολεμήσουν.
Η φωτιά σε σπίτι δεν είναι κάτι απλό και εκείνη τη στιγμή δε χωράνε ηρωισμοί. Κάλεσε αμέσως την Πυροσβεστική και φρόντισε να απομακρυνθείς από τη φωτιά με ασφάλεια τόσο εσύ όσο και τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονται μαζί σου στο σημείο.
📌 Διάβασε επίσης: Ασφάλεια πυρός κατοικίας: Προστάτευσε το σπίτι σου!
Η φωτιά σε διαμέρισμα είναι κάτι που απευχόμαστε όλοι μας! Δυστυχώς όμως απρόβλεπτα ατυχήματα μπορεί να συμβούν και δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα υπό τον έλεγχό μας.
Γι’ αυτό λοιπόν, μαζί με την ατομική πρόληψη, φρόντισε να κάνεις και μια ασφάλεια σπιτιού. Είναι το μόνο που θα μπορέσει κάπως να σε απαλλάξει από το οικονομικό βάρος των ζημιών του σπιτιού σου από πυρκαγιά.
Μπες στο insurancemarket, σύγκρινε online ασφάλειες και βρες την προσφορά που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου.
Φρόντισε το σπίτι σου όπως σε φροντίζει και αυτό τις κρύες μέρες του χειμώνα & τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. 🏠