Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Υγρασία στο σπίτι: Αντιμετώπιση με 6 κινήσεις

Υγρασία στο σπίτι: Αντιμετώπιση με 6 κινήσεις

Υγρασία στο σπίτι: Γιατί εμφανίζεται & τρόποι αντιμετώπισης

Η υγρασία στο σπίτι είναι ένα συχνό πρόβλημα σε πολλά σπίτια και πέρα από το αισθητικό κομμάτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία κάθε ανθρώπου που μένει σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Αν λοιπόν έχεις παρατηρήσει τελευταία μια δυσάρεστη μυρωδιά μούχλας στο σπίτι σου ή ακόμα και τους τοίχους και τα πατώματα του χώρου σου να φαίνονται πιο κρύα από το συνηθισμένο, τότε ήρθε η ώρα να το ελέγξεις γιατί πιθανόν υπάρχει υγρασία στο σπίτι.

Πώς όμως θα απαλλαγείς από την υγρασία οριστικά; Πάμε να δούμε γιατί έχει υγρασία το σπίτι μαζί με κάποιες λύσεις, οι οποίες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα υγρασίας.

Τι είναι η υγρασία στο σπίτι & γιατί έχω υγρασία στο σπίτι;

Αρχικά, να εξηγήσουμε τι είναι η υγρασία στο σπίτι και τα αίτια που τη δημιουργούν. Η υγρασία είναι μια διαδικασία που συμβαίνει όταν ο αέρας στο σπίτι περιέχει υψηλό ποσοστό υγρασίας και υδρατμών. Αυτός ο συμπυκνωμένος υδρατμός είναι αυτό που συνήθως βλέπεις να στάζει από τα παράθυρα ή να συγκεντρώνεται στους τοίχους και τα δάπεδα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί υγρασία μέσα στο σπίτι, όπως τα υψηλά επίπεδα ατμού από

  • το μαγείρεμα,
  • τα ντους, ακόμη και
  • η αναπνοή!

Δεδομένου ότι ο ζεστός αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία από ό,τι ο ψυχρός αέρας, εάν δεν υπάρχει κυκλοφορία, οι υδρατμοί θα παραμείνουν εκεί μέχρι να βρουν το δρόμο προς την έξοδο από το σπίτι σου.

Υγρασία στο σπίτι & αντιμετώπιση

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψεις την υγρασία από το να εμφανιστεί εξαρχής, όπως:

  • η λειτουργία ανεμιστήρων εξάτμισης στα μπάνια όταν κάνεις ντους ή
  • η επένδυση σε έναν αφυγραντήρα.

Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλίσεις ότι υπάρχει σωστός εξαερισμός και ο αέρας ρέει ελεύθερα σε όλο το σπίτι.

Τι να κάνω για την υγρασία στο σπίτι;

Οι λύσεις είναι σχετικά εύκολες αρκεί αρχικά να επενδύσεις κάποια χρήματα σε συσκευές και επιδιορθώσεις και έπειτα να εντάξεις στην καθημερινότητά σου κάποιες συνήθειες. Συγκεκριμένα, για να απαλλαγείς από την υγρασία στο σπίτι μπορείς να κάνεις τις εξής έξι κινήσεις:

Απαραίτητες εργασίες για να φύγει η υγρασία

1. Επένδυσε σε έναν αφυγραντήρα

2. Σφράγισε τυχόν διαρροές σε παράθυρα και πόρτες

3. Διόρθωσε τις πηγές ζημιών όπως από διαρροή νερού το συντομότερο δυνατό

Καλές συνήθειες για να απαλλαγείς οριστικά

4. Χρησιμοποίησε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά όταν βρίσκεσαι σε εσωτερικούς χώρους ή ακόμα καλύτερα αερίζοντας τακτικά το σπίτι

5. Χρησιμοποίησε ανεμιστήρες εξάτμισης κατά το ντους ή το μαγείρεμα

6. Αξιοποίησε έναν ανεμιστήρα σε περιπτώσεις που ο αέρας είναι ακίνητος και υγρός

Φυσικές λύσεις για την υγρασία στο σπίτι

Η καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου όχι μόνο προσθέτει ζωή στο σπίτι, αλλά και απορροφά μέρος της υψηλής υγρασίας στο σπίτι από τον αέρα, βελτιώνοντας τα επίπεδα υγρασίας χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσεις ακριβά συστήματα κλιματισμού.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως ο κισσός, ο αγγλικός κισσός, οι φοίνικες ή ακόμη και οι βρομελιάδες μπορούν να είναι εξαιρετικά για την απορρόφηση της υπερβολικής υγρασίας. Ωστόσο, φρόντισε να τους δίνεις άφθονο ηλιακό φως, καθώς αυτό θα τα βοηθήσει να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Οι επιλογές χαμηλής συντήρησης, όπως οι κάκτοι ή τα κρίνα ειρήνης, είναι επίσης εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις αν ψάχνετε για κάτι πιο απλό και χωρίς πολλές απαιτήσεις (σε πότισμα!).

Πόσο τοις εκατό υγρασία πρέπει να έχει ένα σπίτι;

Οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε πόση υγρασία υπάρχει στο σπίτι μας μέχρι να αρχίσουμε να αισθανόμαστε άβολα ζεστά ή κρύα.

💡Τα επίπεδα υγρασίας πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 30% και 50%.

Για να μετρήσεις πόση υγρασία υπάρχει στο σπίτι, προμηθεύσου ένα υγρόμετρο. Πρόκειται για μια μικρή συσκευή που μετράει την υγρασία και τη θερμοκρασία και διατίθεται σε οποιοδήποτε κατάστημα με είδη σιδηρικών. Μόλις μάθεις πόσο είναι το επίπεδο υγρασίας, θα είσαι σε θέση να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα για να το επαναφέρεις σε ισορροπία.

Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας καθιστούν δύσκολη την ανάπτυξη οργανισμών όπως η μούχλα και τα ακάρεα της σκόνης. Επιπλέον, όταν ο αέρας περιέχει λιγότερη υγρασία, τα μικρόβια έχουν λιγότερες ευκαιρίες να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν οπότε η ποιότητα του αέρα θα βελτιωθεί. Επίσης, το σπίτι θα έχει λιγότερες βλάβες, πράγμα που σημαίνει ότι τα έπιπλα, τα πλακάκια οροφής, τα χαλιά, οι τοίχοι και άλλες περιοχές δεν θα φθαρούν.

⏰ Ποια ασφάλεια σπιτιού είναι για μένα; Έλα σήμερα στο insurancemarket, σύγκρινε δωρεάν την ασφαλιστική αγορά και βρες το πακέτο που ταιριάζει στην κατοικία σου, εύκολα και αξιόπιστα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.