Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / ΑΤΑΚ ακινήτου: Τι είναι ο αριθμός ταυτότητας ακινήτου;

ΑΤΑΚ ακινήτου: Τι είναι ο αριθμός ταυτότητας ακινήτου;

ΑΤΑΚ ακινήτου

Αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι ο ΑΤΑΚ και γιατί παίζει τόσο κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των ακινήτων; Είτε είσαι νέος ιδιοκτήτης ακινήτου, είτε απλά επιθυμείς να ενημερωθείς σχετικά με θέματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία, έχεις έρθει στο σωστό μέρος!

Τι είναι ο ΑΤΑΚ ακινήτου;

Ο ΑΤΑΚ είναι μια μοναδική αριθμητική σήμανση που ενσωματώνει όλες τις σημαντικές πληροφορίες για το ακίνητο. Είναι επίσης, απαραίτητος σε κάθε είδους συναλλαγή, από την αγοραπωλησία μέχρι την ενοικίαση ακινήτου.

Σκέψου το σαν την ταυτότητα του ακινήτου σου, το οποίο το τακτοποιεί και το καθιστά αναγνωρίσιμο σε κάθε είδους συναλλαγή. Είτε πρόκειται για αγοραπωλησία, είτε για μίσθωση, ο ΑΤΑΚ είναι απαραίτητος.

ΑΤΑΚ ακινήτου: Πού το βρίσκω;

Αν αναρωτιέσαι «πού βρίσκω το ΑΤΑΚ ακινήτου», σου έχουμε την απάντηση. Ο ΑΤΑΚ εμφανίζεται σε σημαντικά έγγραφα, όπως:

 • το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ),
 • το εκκαθαριστικό σημείωμα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και,
 • τη δήλωση Ε9.

Για την εύρεση ΑΤΑΚ, πηγαίνεις κατευθείαν στην ΑΑΔΕ και τη δήλωση Ε9, όπου καταγράφονται όλα τα ακίνητα, ακόμα και από τους κληρονόμους.

Σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής ή όταν γίνονται αλλαγές στα στοιχεία του ακινήτου, ενδέχεται να προκύψει η ανάγκη για ενημέρωση ή αλλαγή του ΑΤΑΚ. Ως ιδιοκτήτης (με επικαρπία/ ψιλή κυριότητα) οφείλεις να υποβάλεις τις απαραίτητες δηλώσεις και να ενημερώσεις τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλίσουν την ενημέρωση των στοιχείων.

Γίνεται εντοπισμός ακινήτου με ΑΤΑΚ;

Η εύρεση ακινήτου με ΑΤΑΚ είναι δυνατή. Όσοι ενδιαφέρονται να βρουν συγκεκριμένα ακίνητα, είτε για αγορά, είτε για ενοικίαση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ΑΤΑΚ.

Αλλά πώς γίνεται αυτό στην πράξη; Εάν έχεις τον ΑΤΑΚ ενός συγκεκριμένου ακινήτου, μπορείς να ανατρέξεις στην αντίστοιχη δήλωση Ε9, που περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα.

Ομοίως και ο εντοπισμός αγροτεμαχίου με ΑΤΑΚ, γίνεται με πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπου καταχωρούνται τα στοιχεία όλων των ακινήτων μέσω της δήλωσης Ε9.

Στην πλατφόρμα αυτή, μπορείς να αναζητήσεις το ακίνητο χρησιμοποιώντας τον ΑΤΑΚ και να λάβεις πληροφορίες σχετικά με:

 • τη θέση,
 • το μέγεθος και,
 • άλλα σημαντικά στοιχεία του αγροτεμαχίου.

ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ

Ο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) αφορά την ταυτοποίηση του ακινήτου εντός του συστήματος του Ενιαίου Κτηματολογίου, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην ακριβή καταγραφή και επαλήθευση των στοιχείων του ακινήτου.

Ενώ ο ΑΤΑΚ εστιάζει στη φορολογική διάσταση και την οικονομική διαχείριση του ακινήτου, ο ΚΑΕΚ επικεντρώνεται στην ακριβή ταυτοποίηση και καταγραφή του ακινήτου στο κτηματολόγιο, εξασφαλίζοντας την ορθότητα των δεδομένων. Μπορείς να εντοπίσεις τον ΚΑΕΚ του ακινήτου σου μέσω του mykaek.gr.

Πού χρησιμεύει ο αριθμός ταυτότητας ακινήτου;

Είναι απαραίτητος ο ΑΤΑΚ σε όλες τις περιπτώσεις; Ναι, είναι απαραίτητος για την ορθή φορολογική και νομική ταυτοποίηση του ακινήτου. Είτε πρόκειται για μόνιμη κατοικία, είτε για μισθωμένα αγροτεμάχια, η χρήση του ΑΤΑΚ είναι υποχρεωτική.

Άλλωστε, είναι χρήσιμο να το γνωρίζεις. Όπως για παράδειγμα πρόσφατα χρειάστηκε στην αίτηση για τη μείωση ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης.

Ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου

Η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι μία αναγκαία διαδικασία για όλα τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής και διαθέτουν οικοδομική άδεια, καθώς και για όλα τα νόμιμα κτίρια.

Η διαδικασία δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού φακέλου ενός κτιρίου περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που το αφορούν, όπως:

 • τα σχέδια κάτοψης,
 • το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης,
 • την οικοδομική άδεια,
 • τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, και,
 • τον πίνακα χιλιοστών.

Καταλήγοντας, ο ΑΤΑΚ ακινήτου αποτελεί έναν κρίσιμο αριθμό για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου. Η γνώση και η σωστή χρήση του μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά κάθε συναλλαγή σου.

Έμαθες τι είναι το ΑΤΑΚ ακινήτου και πού μπορείς να τον βρεις. Τώρα, μπορείς να μάθεις και ποια ασφάλεια σπιτιού σού ταιριάζει.

Πώς; Με μια σύγκριση μέσω του insurancemarket βρίσκεις την ασφαλιστική κάλυψη που ανταποκρίνεται ακριβώς στις ανάγκες του σπιτιού σου. Ξεκίνα σήμερα!

📌 Διάβασε επίσης: Κακοκαιρία: Πώς θα προστατεύσω το σπίτι μου;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.