Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Τι κάνω αν δεν πιάνουν τα φρένα;

Τι κάνω αν δεν πιάνουν τα φρένα;

Τι κάνω αν δεν πιάνουν τα φρένα;

Είναι ο εφιάλτης κάθε οδηγού: βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι, ταξιδεύεις στον αυτοκινητόδρομο, όταν ξαφνικά τα φρένα σου σταματούν να λειτουργούν. Τι κάνεις λοιπόν;

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ασφαλής και να φτάσεις σε ένα ασφαλές σημείο στάσης.

Γιατί δεν πιάνουν τα φρένα;

Όταν τα φρένα του αυτοκινήτου σου δεν ανταποκρίνονται με τον τρόπο που θα έπρεπε, μπορεί να δημιουργηθεί αίσθημα πανικού. Εξάλλου, εξαρτάσαι από αυτά για να παραμείνεις ασφαλής. Για να βεβαιωθείς ότι δεν θα θέσεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο, το πρώτο βήμα είναι να επιθεωρήσεις το σύστημα των φρένων και να καταλάβεις γιατί δεν λειτουργούν.

Αν μπορείς να αντιμετωπίσεις απλά προβλήματα, όπως φθαρμένα τακάκια φρένων ή χαμηλά επίπεδα υγρών, τέλεια. Αν όχι, είναι καλύτερο να επισκεφθείς αμέσως σε έναν πιστοποιημένο μηχανικό, ο οποίος μπορεί να ρίξει μια ματιά και να διορθώσει ό,τι πρέπει να διορθωθεί, ώστε το όχημά σου να λειτουργεί ξανά με ασφάλεια.

Τελικά, χειρόφρενο ή φρένο κινητήρα

Το χειρόφρενο ή το φρένο κινητήρα, είναι δύο διαφορετικοί τρόποι επιβράδυνσης ενός οχήματος κατά την οδήγηση. Το χειρόφρενο είναι επίσης γνωστό ως χειρόφρενο έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για τον μοχλό που τραβάς ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα ενός αυτοκινήτου όταν θέλεις να βεβαιωθείς ότι αυτό παραμένει στη θέση του.

Το φρένο κινητήρα ενεργοποιείται με την αλλαγή ταχυτήτων, όταν δηλαδή αλλάζεις σε χαμηλότερη ταχύτητα. Τότε το αυτοκίνητο αρχίζει να επιβραδύνει φυσικά, χωρίς να χρειάζεται να πατήσεις τα φρένα.

Η πέδηση κινητήρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να οδηγείς πιο αποτελεσματικά και να καταναλώνεις λιγότερα καύσιμα κατά την οδήγηση σε κατηφόρα. Συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα κανονικά φρένα, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες κατηφόρες όπου δεν θέλεις να υπερθερμανθούν τα φρένα σου από την υπερβολική χρήση.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο έκτακτης ανάγκης εάν τα φρένα σου παρουσιάσουν ξαφνική βλάβη σε ταχύτητα. Έτσι, είτε επιλέξεις ένα μηχανόφρενο είτε ένα χειρόφρενο για την επιβράδυνση, και οι δύο επιλογές προσφέρουν διαφορετικά οφέλη για τους οδηγούς σε διαφορετικά πλαίσια και σενάρια.

Τι μπορείς να κάνεις σε μία έκτακτη κατάσταση;

  1. Εάν τα φρένα σου δεν λειτουργούν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις στην άκρη του δρόμου και να ανάψεις τα φώτα κινδύνου.
  2. Μόλις απομακρυνθείς με ασφάλεια από το δρόμο, κάλεσε ένα γερανό ή μια οδική βοήθεια για να έρθει να σε βοηθήσει.
  3. Όσο περιμένεις βοήθεια, επιθεώρησε το σύστημα πέδησης για να δεις αν υπάρχουν εμφανείς ζημιές ή διαρροές.
  4. Μόλις φτάσει ο γερανός, θα μεταφέρει το αυτοκίνητό σου σε ένα κοντινό συνεργείο μηχανικών, όπου εξειδικευμένοι τεχνικοί μπορούν να επισκευάσουν τα φρένα.
  5. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα φρένα μπορούν να επιδιορθωθούν σχετικά εύκολα και γρήγορα, οπότε μην ανησυχείς!

Δεν πιάνουν τα φρένα;

Πώς μπορώ να προλάβω μια τέτοια κατάσταση; Χωρίς φρένα, τα αυτοκίνητα και άλλα μηχανοκίνητα οχήματα μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τους οδηγούς και τους πεζούς. Όταν τα φρένα δεν λειτουργούν σωστά, δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τους επιβαίνοντες στο όχημα, αλλά και για όλους όσους μοιράζονται τον δρόμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λήψη προληπτικών μέτρων αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ασφάλειας των αυτοκινήτων.

Η διασφάλιση της βέλτιστης κατάστασης των φρένων με τακτική επιθεώρηση αυτών, έλεγχο των επιπέδων υγρών φρένων και αντικατάσταση όταν χρειάζεται στα φθαρμένα τακάκια, είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους με τους οποίους οι οδηγοί μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα φρένα παραμένουν λειτουργικά και αποτελεσματικά όταν χρειάζεται.

Ακόμη και αν τα φρένα σταματήσουν να λειτουργούν απροσδόκητα, η έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο για όλους όσους βρίσκονται στο οδικό δίκτυο.

Αλλαγή φρένων αυτοκινήτου: Πότε επείγει;

Είναι σημαντικό να έχεις ένα καλά λειτουργικό σύστημα πέδησης για το αυτοκίνητό σου, καθώς παρέχει κρίσιμα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Το να γνωρίζεις πότε είναι καιρός να αλλάξεις τα φρένα του αυτοκινήτου σου μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν μερικοί βασικοί δείκτες που πρέπει να προσέξεις.

Ένα συνηθισμένο σημάδι είναι αν ακούς έναν θόρυβο τριξίματος ή τριψίματος κατά το φρενάρισμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα τακάκια των φρένων έχουν σχεδόν εξαντλήσει το υλικό τους και χρειάζονται αντικατάσταση.

Ένα άλλο βασικό ζήτημα που πρέπει να ελέγξεις είναι οι κραδασμοί στο πεντάλ του φρένου, καθώς αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει πως υπάρχει παραμορφωμένος ρότορας, δηλαδή ο δίσκος που έχουν τα αμάξια με το σύστημα των δισκόφρενων. Ο τακτικός έλεγχος και το ετήσιο service αυτοκινήτου, θα μπορούσε να σε σώσει από πιο σοβαρά ζητήματα στο μέλλον και να κάνει την οδήγηση πιο ομαλή!

Ψάχνεις για την ιδανική ασφάλεια αυτοκινήτου; Στο insurancemarket.gr μπορείς να βρεις γρήγορα, πακέτα με καλύψεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου. Μην περιμένεις, μπες & σύγκρινε έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου