Η ασφάλεια αυτοκινήτου αφορά όλους τους οδηγούς. Γι’ αυτό είναι υποχρεωτική από το νόμο η κάλυψη της αστικής ευθύνης για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες προς τρίτους. Συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις τι καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου αλλά και ποιες είναι οι περιπτώσεις που δεν σε καλύπτει.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν πως η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι η πιο απλή υπόθεση, εσύ θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή σε δύο πράγματα:
- Τη σωστή κατάρτιση του ασφαλιστηρίου
- Τις εξαιρέσεις
Η κάλυψη της Αστικής Ευθύνης αφορά στην ευθύνη του οδηγού του οχήματος έναντι απαιτήσεων τρίτων για ζημιές ή σωματικές βλάβες που προκαλούνται από την κυκλοφορία του οχήματος.
Πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;
Η Αστική Ευθύνη δεν καλύπτει συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οδηγό που βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ.
Θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στις εξαιρέσεις ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Όσο αυτονόητες και αν μοιάζουν κάποιες εξαιρέσεις, αυτές θα πρέπει να αναφέρονται ρητά στο συμβόλαιο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις που εξαιρούνται της ασφάλισης, η ασφαλιστική εταιρεία καλείται να αποζημιώσει τον ζημιωθέντα τρίτο και στη συνέχεια έχει το δικαίωμα να απαιτήσει τα χρήματα από τον ασφαλιζόμενο.
Περιπτώσεις που δε σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου:
Επειδή λοιπόν τα ψηλά γράμματα στην ασφάλεια αυτοκινήτου είναι πολλά, φροντίσαμε να μαζέψουμε τις πιο συνήθεις εξαιρέσεις για να έχεις μια γενική ιδέα και να ξέρεις τι να προσέχεις.
Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:
- Ο οδηγός τελεί κατά τον χρόνο του ατυχήματος υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών.
- Ο οδηγός δεν διαθέτει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια οδήγησης που απαιτείται για την κατηγορία του ασφαλισμένου οχήματος.
Αυτό σημαίνει ότι δεν καλύπτεται αυτός που δεν έχει δίπλωμα ή διαθέτει δίπλωμα άλλης κατηγορίας. - Η χρήση του οχήματος κατά τον χρόνο του ατυχήματος είναι διαφορετική από αυτή που καθορίζεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και στην άδεια κυκλοφορίας.
Για παράδειγμα δεν καλύπτεται ένα μηχανάκι που κάνει διανομή κατ’ οίκον αν αυτό δεν έχει ασφαλιστεί για επαγγελματική χρήση. - Το ατύχημα προκλήθηκε από πρόθεση ή βαριά αμέλεια του λήπτη της ασφάλισης.
- Το ατύχημα προκλήθηκε από κλεμμένο όχημα.
- Το ασφαλισμένο όχημα συμμετέχει σε επιδείξεις, παρελάσεις, επίσημους αγώνες ή προπονήσεις για αγώνες (δοκιμαστικές διαδρομές), διαγωνισμούς ταχύτητας, πόσο μάλλον σε παράνομες «κόντρες».
Για τη συμμετοχή του σε νόμιμες εκδηλώσεις χρειάζεται η έκδοση σχετικού πιστοποιητικού. - Τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο ατύχημα συμφώνησαν να μεταφερθούν με το συγκεκριμένο όχημα ενώ γνώριζαν ότι χρησιμοποιείται για την τέλεση εγκληματικής πράξης ή έχει αφαιρεθεί από το νόμιμο κάτοχό του με αθέμιτα μέσα.
- Προκαλούνται ζημιές από πυρκαγιά που δεν συνδέεται αιτιωδώς με την κυκλοφορία.
- Οι σωματικές βλάβες αφορούν άτομα που δεν θεωρούνται “τρίτοι”.
- Όταν το ασφαλιζόμενο όχημα κινείται παράνομα, π.χ. σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους.
- Οι ζημιές προκαλούνται από εξάρτημα του ασφαλισμένου οχήματος ή όταν αυτό είναι προσαρμοσμένο στο όχημα σαν εργαλείο.
Θα πρέπει, τέλος, να διευκρινιστεί ότι «τρίτοι» δεν θεωρούνται:
- ο οδηγός του αυτοκινήτου,
- ο λήπτης της ασφάλισης,
- κάθε πρόσωπο του οποίου η ευθύνη καλύπτεται από το συμβόλαιο,
- οι νόμιμοι εκπρόσωποι νομικού προσώπου,
- τα μέλη της οικογενείας (μόνο σε περιπτώσεις υλικών ζημιών).
Εν συντομία: Τελικά τι καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;
Όταν κάνεις ασφάλεια αυτοκινήτου, μπορείς να ησυχάσεις ότι δεν θα ασχοληθείς εσύ με κάποιες διαδικασίες. Επίσης δεν θα χρειαστεί να αποζημιώσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις από την τσέπη σου. Συγκεκριμένα, αυτά για τα οποία σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι:
- Το να αποζημιωθούν τρίτα πρόσωπα, όταν εμπλακούν σε τροχαίο που προκλήθηκε από δική σου υπαιτιότητα (πάντα με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις της ασφαλιστικής σου).
- Το να μην αποζημιώσεις από την τσέπη σου τρίτους, για ζημιές που τους προκάλεσες από αμέλεια με το όχημά σου.
Σημείωσε ότι η βασική ασφάλεια είναι υποχρεωτική ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιείς το όχημά σου. Στην περίπτωση που δεν το κινείς και δεν επιθυμείς να το ασφαλίσεις, θα πρέπει υποχρεωτικά να καταθέσεις τις πινακίδες σου.
Ελπίζουμε να έχεις τώρα μια εικόνα για το τι καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου και κυρίως πότε δεν σε καλύπτει. Αν όμως έχεις οποιαδήποτε απορία εμείς είμαστε εδώ!
Μπες στο insurancemarket.gr όπου εκτός από το να κλείσεις συμβόλαιο, συγκρίνοντας εως 29 ασφαλιστικές εταιρείες, θα βρεις πολλές χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια αυτοκινήτου και όχι μόνο!
Οι πληροφορίες έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν Νομική Συμβουλή.