Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;

τι καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου

Η ασφάλεια αυτοκινήτου αφορά όλους τους οδηγούς. Γι’ αυτό είναι υποχρεωτική από το νόμο η κάλυψη της αστικής ευθύνης για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες, που προκαλούνται από την κυκλοφορία του οχήματος, προς τρίτους.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν πως η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι η πιο απλή υπόθεση, εσύ θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή σε δύο πράγματα, τη σωστή κατάρτιση του ασφαλιστηρίου και τις εξαιρέσεις.

Συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου αλλά και σε ποιες περιπτώσεις σε καλύπτει.

Πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η αστική ευθύνη οχήματος δεν καλύπτει συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οδηγό που βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ.

Θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στις εξαιρέσεις ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Όσο αυτονόητες και αν μοιάζουν κάποιες εξαιρέσεις, αυτές θα πρέπει να αναφέρονται ρητά στο συμβόλαιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις που εξαιρούνται της ασφάλισης, η ασφαλιστική εταιρεία καλείται να αποζημιώσει τον ζημιωθέντα τρίτο και στη συνέχεια έχει το δικαίωμα να απαιτήσει τα χρήματα από τον ασφαλιζόμενο.

Περιπτώσεις που δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου

Για να μπορέσεις να έχεις εύκολη “πρόσβαση” σε αυτές τις περιπτώσεις και να ξέρεις τι να προσέχεις, μαζέψαμε παρακάτω τις πιο συνήθεις εξαιρέσεις! Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών

Ο οδηγός τελεί κατά τον χρόνο του ατυχήματος υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών.

Λάθος άδεια οδήγησης

Ο οδηγός δεν διαθέτει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια οδήγησης που απαιτείται για την κατηγορία του ασφαλισμένου οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν καλύπτεται αυτός που δεν έχει δίπλωμα ή διαθέτει δίπλωμα άλλης κατηγορίας.

Διαφορετική χρήση του οχήματος

Η χρήση του οχήματος κατά τον χρόνο του ατυχήματος είναι διαφορετική από αυτή που καθορίζεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και στην άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου. Για παράδειγμα δεν καλύπτεται ένα μηχανάκι που κάνει διανομή κατ’ οίκον αν αυτό δεν έχει ασφαλιστεί για επαγγελματική χρήση.

Ατύχημα από πρόθεση, βαριά αμέλεια ή με κλεμμένο όχημα

Το ατύχημα προκλήθηκε από πρόθεση ή βαριά αμέλεια του λήπτη της ασφάλισης. Το ατύχημα επίσης εάν προκλήθηκε από κλεμμένο όχημα δεν θα το καλύψει η ασφάλεια αμαξιού.

Ομοίως, για τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο ατύχημα και συμφώνησαν να μεταφερθούν με το συγκεκριμένο όχημα ενώ γνώριζαν ότι χρησιμοποιείται για την τέλεση εγκληματικής πράξης ή έχει αφαιρεθεί από το νόμιμο κάτοχό του με αθέμιτα μέσα.

Βέβαια, η δική σου αστική ευθύνη εάν ένα ατύχημα έγινε με το δικό σου όχημα που κλάπηκε, θα καλυφθεί, όπως αυτή έχει προσδιοριστεί στο συμβόλαιο.

Συμμετοχή σε επιδείξεις, αγώνες ή διαγωνισμούς

Το ασφαλισμένο όχημα που συμμετέχει σε επιδείξεις, παρελάσεις, επίσημους αγώνες ή προπονήσεις για αγώνες (δοκιμαστικές διαδρομές), διαγωνισμούς ταχύτητας, πόσο μάλλον σε παράνομες «κόντρες».

Για τη συμμετοχή του σε νόμιμες εκδηλώσεις χρειάζεται η έκδοση σχετικού πιστοποιητικού!

Σωματικές βλάβες μη τρίτων

Οι σωματικές βλάβες αφορούν άτομα που δεν θεωρούνται “τρίτοι”. Να διευκρινιστεί ότι «τρίτοι» δεν θεωρούνται:

  • ο οδηγός του αυτοκινήτου ή ως συνεπιβάτης αν οδηγεί κάποιος φίλος,
  • ο λήπτης της ασφάλισης,
  • κάθε πρόσωπο του οποίου η ευθύνη καλύπτεται από το συμβόλαιο,
  • οι νόμιμοι εκπρόσωποι νομικού προσώπου,
  • τα μέλη της οικογενείας (να τονιστεί μόνο σε περιπτώσεις υλικών ζημιών).

Μπορείς όμως με την κάλυψη για προσωπικό ατύχημα οδηγού να επεκτείνεις την ασφάλειά σου, για να προστατευτείς και από αυτόν τον κίνδυνο.

Παράνομη κίνηση του οχήματος

Όταν το ασφαλιζόμενο όχημα κινείται παράνομα, π.χ. σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους.

Ζημιές από εξαρτήματα ή τροποποιήσεις

Οι ζημιές προκαλούνται από εξάρτημα του ασφαλισμένου οχήματος ή όταν αυτό είναι προσαρμοσμένο στο όχημα σαν εργαλείο.

Με λίγα λόγια, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου και πότε ναι. Έτσι, και θα κάνεις το σωστό και θα έχεις τη σιγουριά της αποζημίωσης σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Εν συντομία: Τελικά τι καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Όταν κάνεις ασφάλεια αυτοκινήτου, μπορείς να ησυχάσεις ότι δεν θα ασχοληθείς εσύ με κάποιες διαδικασίες. Επίσης, δεν θα χρειαστεί να αποζημιώσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις από την τσέπη σου. Συγκεκριμένα, αυτά για τα οποία σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι:

  • Το να αποζημιωθούν τρίτα πρόσωπα, όταν εμπλακούν σε τροχαίο που προκλήθηκε από δική σου υπαιτιότητα (πάντα με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις της ασφαλιστικής σου).
  • Το να μην αποζημιώσεις από την τσέπη σου τρίτους, για ζημιές που τους προκάλεσες από αμέλεια με το όχημά σου.

Σημείωσε ότι η βασική ασφάλεια είναι υποχρεωτική ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιείς το όχημά σου. Στην περίπτωση που δεν το κινείς και δεν επιθυμείς να το ασφαλίσεις, θα πρέπει υποχρεωτικά να καταθέσεις τις πινακίδες σου.

Ελπίζουμε να έχεις τώρα μια εικόνα για το τι καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου και κυρίως πότε δεν σε καλύπτει. Αν όμως έχεις οποιαδήποτε απορία εμείς είμαστε εδώ!

Μπες στο insurancemarket όπου εκτός από το να κλείσεις συμβόλαιο, συγκρίνοντας έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες, θα βρεις πολλές χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια αυτοκινήτου και όχι μόνο!

Οι πληροφορίες έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν Νομική Συμβουλή.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου