Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Κλοπή αυτοκινήτου: Ασφάλεια, αποζημίωση, συμβουλές

Κλοπή αυτοκινήτου: Ασφάλεια, αποζημίωση, συμβουλές

κλοπή αυτοκινήτου αποζημίωση

Ξυπνάς το πρωί, βγαίνεις έξω να πάρεις το αυτοκίνητό σου και είναι άφαντο. Δύο πιθανά σενάρια υπάρχουν: Είτε ξέχασες πού πραγματικά έχεις παρκάρει, είτε έκανε φτερά. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε θα πρέπει να έχεις ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου για να αποζημιωθείς.

Σε άλλες περιπτώσεις, έχει συμβεί σε οδηγούς να ανακαλύψουν ότι από το αυτοκίνητό τους λείπουν οι ζάντες, το τιμόνι ή άλλο εξάρτημα που είναι απαραίτητο. Ξέρουμε ότι ειδικά κάποιες περιοχές αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα εγκληματικότητας και γι’ αυτό μπορούμε να σε προετοιμάσουμε καταλλήλως.

Τι είναι η ασφάλεια αυτοκινήτου ολικής κλοπής;

“Μου έκλεψαν το αυτοκίνητο, τι κάνω τώρα;”. Για να αποζημιωθείς σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου κάνει φτερά, χρειάζεσαι την κάλυψη ολικής κλοπής, δηλαδή τη λεγόμενη ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου.

Είναι μια προαιρετική κάλυψη που μπορείς να προσθέσεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου, αν και θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω από τη βασική ασφάλεια.

Σημαντικό είναι να ασφαλίσεις το όχημα στην πραγματική του αξία (τη χρονική στιγμή της σύναψης συμβολαίου). Όσο περνούν τα χρόνια, η αξία του αμαξιού σου μειώνεται και δεν έχει νόημα να το ασφαλίσεις στην αξία που το αγόρασες και να πληρώνεις ακριβότερα ασφάλιστρα.

Τι είναι η ασφάλεια αυτοκινήτου μερικής κλοπής;

Αν δεν έχουν κλέψει ολόκληρο το αυτοκίνητο, αλλά έχουν κλέψει εξαρτήματα στέρεα προσδεμένα και απαραίτητα για την κίνηση και λειτουργία του οχήματος, τότε χρειάζεσαι κάλυψη μερικής κλοπής στην ασφάλεια αυτοκινήτου για να αποζημιωθείς.

Τέτοια εξαρτήματα μπορεί να είναι το τιμόνι, οι ζάντες και άλλα. Το τι ακριβώς καλύπτεται και τι εξαιρείται μπορεί να διαφέρει από ασφαλιστική σε ασφαλιστική. Και αυτή η κάλυψη είναι προαιρετική, αλλά πολύ σημαντική, αν κατοικείς σε περιοχή με έντονη εγκληματικότητα.

Υπάρχει και η κάλυψη «ζημιές κλέπτου», δηλαδή οι ζημιές που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητό σου κατά την απόπειρα κλοπής (π.χ. μίζα, κλειδαριές, ταμπλό κ.α.). Η κάλυψη αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στη μερική κλοπή ή να είναι διαφορετική κάλυψη.

Μου έκλεψαν το αυτοκίνητο, πώς θα πάρω αποζημίωση;

Αν θέλεις να πάρεις αποζημίωση, σε περίπτωση που σου κλέψουν το αυτοκίνητο, πρέπει να κάνεις τα ανάλογα βήματα:

 1. Όταν είναι ώρα να ανανεώσεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου, φρόντισε να προσθέσεις τις καλύψεις για ολική – μερική κλοπή.
 2. Αν πέσεις θύμα κλοπής, μην περιμένεις να περάσουν μέρες πριν καταγγείλεις την κλοπή. Οι πρώτες ώρες είναι σημαντικές για να βρεθεί το όχημα.
 3. Κάνε μήνυση κατά αγνώστου στο πιο κοντινό σου Αστυνομικό Τμήμα και δήλωσε την κλοπή, για να αρχίσουν άμεσα οι έρευνες.
 4. Δήλωσε άμεσα την κλοπή στην ασφαλιστική σου. Η διαδικασία για την αποζημίωσή σου δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική.
 5. Κάνε υπομονή. Στην περίπτωση της ολικής κλοπής, υπάρχει ένα διάστημα (συνήθως 3 μήνες) που πρέπει να περάσει, χωρίς να βρεθεί το όχημα, για να αποζημιωθείς.

Αν μέσα στους επόμενους 3 μήνες βρεθεί το αυτοκίνητο και εσύ έχεις και ασφάλιση για μερική κλοπή, τότε μπορείς να αποζημιωθείς για τυχόν υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί. Οι ζημιές αυτές πιθανώς διαφέρουν από ασφαλιστική σε ασφαλιστική.

Για την αποζημίωση ολικής κλοπής χρειάζεσαι:

 • Μήνυση κατά αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα
 • Φωτοτυπία της τελευταίας φορολογικής δήλωσης του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου
 • Αντίγραφο συμβάντων της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής μη ανεύρεσης μετά την πάροδο 3 μηνών από την ημερομηνία κλοπής
 • Άρση παρακράτησης κυριότητας (εάν υπάρχει)
 • Ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο
 • Αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας (εάν υπάρχει)
 • Παράδοση στην ασφαλιστική εταιρεία των κλειδιών και του control συναγερμού του αυτοκινήτου

Για την αποζημίωση μερικής κλοπής χρειάζεσαι:

 • Σχετική δήλωση στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή
 • Αποστολή αντιγράφου της άδειας κυκλοφορίας στην ασφαλιστική εταιρεία
 • Εντολή του ασφαλιζόμενου στην ασφαλιστική εταιρεία για αποστολή πραγματογνώμονα, προκειμένου να εκτιμηθεί το ύψος της ζημιάς

Η κλοπή αυτοκινήτου δεν αφορά μόνο όσους έχουν στην κατοχή τους οχήματα μεγάλης αξίας. Στο insurancemarket.gr μπορείς να βρεις οικονομική ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου και να εξασφαλίσεις ότι θα αποζημιωθείς σε κάθε δυσάρεστη περίπτωση.

Σύγκρινε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες και επίλεξε την προσφορά που σε συμφέρει περισσότερο. Ολοκλήρωσε τη διαδικασία online και πάρε το συμβόλαιο στο email σου!

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου

Σύγκρινε έως 29 Ασφαλιστικές Εταιρείες

πινακίδα widget