Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Κλοπή αυτοκινήτου: Ασφάλεια & αποζημίωση

Κλοπή αυτοκινήτου: Ασφάλεια & αποζημίωση

κλοπή αυτοκινήτου αποζημίωση

Η κλοπή αυτοκινήτου μπορεί να είναι ολική ή μερική. Δηλαδή, ή να σου πάρουν το όχημα όπως είναι, ή μέρη αυτού. Έχουμε δει και περιπτώσεις που λείπουν μόνο οι… καταλύτες, γιατί αυτό ενδιέφερε του δράστες! Ελπίζουμε να διαβάζεις το άρθρο αυτό, ενημερωτικά. Αν πάλι σου συνέβη κάτι τέτοιο, ευχόμαστε να έχεις ασφαλιστεί με την κάλυψη ολικής ή μερικής κλοπής.

Κάποιες περιοχές, είναι αλήθεια ότι, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα εγκληματικότητας και γι’ αυτό μπορείς να προετοιμαστείς καταλλήλως. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη σωτήρια σε αυτές τις περιπτώσεις ασφάλειας ΙΧ, με κάλυψη κλοπής.

Κλοπή αυτοκινήτου & ασφάλεια

Η ασφάλεια αυτοκινήτου με κλοπή είναι μία “ελκυστική” κάλυψη σε περίπτωση που η περιοχή σου, είναι κάπως χαρακτηρισμένη, με έντονη εγκληματικότητα. Επίσης, όταν πρόκειται για καινούργιο αυτοκίνητο ή μεγάλης αξίας, εννοείται θα προσπαθήσεις με κάθε τρόπο να το προστατεύσεις. Οπότε, ας τα δούμε αναλυτικά:

Τι είναι η ασφάλεια αυτοκινήτου ολικής κλοπής;

“Μου έκλεψαν το αυτοκίνητο, τι κάνω τώρα;”. Για να αποζημιωθείς σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου κάνει φτερά, χρειάζεσαι την κάλυψη ολικής κλοπής αυτοκινήτου, δηλαδή τη λεγόμενη ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου.

Είναι μια προαιρετική κάλυψη που μπορείς να προσθέσεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου, αν και θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω από τη βασική ασφάλεια.

Σημαντικό είναι να ασφαλίσεις το όχημα στην πραγματική του αξία (τη χρονική στιγμή της σύναψης συμβολαίου). Όσο περνούν τα χρόνια, η αξία του αμαξιού σου μειώνεται και δεν έχει νόημα να το ασφαλίσεις στην αξία που το αγόρασες και να πληρώνεις ακριβότερα ασφάλιστρα.

Τι είναι η ασφάλεια αυτοκινήτου μερικής κλοπής;

Αν δεν έχουν κλέψει ολόκληρο το αυτοκίνητο, αλλά έχουν κλέψει εξαρτήματα στέρεα προσδεμένα και απαραίτητα για την κίνηση και λειτουργία του οχήματος, δηλαδή έγινε μερική κλοπή αυτοκινήτου, τότε χρειάζεσαι την κάλυψη μερικής κλοπής στην ασφάλεια αυτοκινήτου για να αποζημιωθείς.

Τέτοια εξαρτήματα μπορεί να είναι το τιμόνι, οι ζάντες και άλλα. Το τι ακριβώς καλύπτεται και τι εξαιρείται μπορεί να διαφέρει από ασφαλιστική σε ασφαλιστική. Και αυτή η κάλυψη είναι προαιρετική, αλλά πολύ σημαντική, αν κατοικείς σε περιοχή με έντονη εγκληματικότητα.

Υπάρχει και η κάλυψη «ζημιές κλέπτου», δηλαδή οι ζημιές που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητό σου κατά την απόπειρα κλοπής (π.χ. μίζα, κλειδαριές, ταμπλό κ.α.). Η κάλυψη αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στη μερική κλοπή ή να είναι διαφορετική κάλυψη.

Μου έκλεψαν το αυτοκίνητο, πώς θα πάρω για την κλοπή αυτοκινήτου αποζημίωση;

Αν θέλεις να πάρεις αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία για κλοπή αυτοκινήτου, πρέπει να κάνεις τα ανάλογα βήματα:

 1. Όταν είναι ώρα να ανανεώσεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου, φρόντισε να προσθέσεις τις καλύψεις για ολική – μερική κλοπή.
 2. Αν πέσεις θύμα κλοπής, μην περιμένεις να περάσουν μέρες πριν καταγγείλεις την κλοπή. Οι πρώτες ώρες είναι σημαντικές για να βρεθεί το όχημα.
 3. Κάνε μήνυση κατά αγνώστου στο πιο κοντινό σου Αστυνομικό Τμήμα και δήλωσε την κλοπή, για να αρχίσουν άμεσα οι έρευνες.
 4. Δήλωσε άμεσα την κλοπή στην ασφαλιστική σου. Η διαδικασία για την αποζημίωσή σου δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική.
 5. Κάνε υπομονή. Στην περίπτωση της ολικής κλοπής, υπάρχει ένα διάστημα (συνήθως 3 μήνες) που πρέπει να περάσει, χωρίς να βρεθεί το όχημα, για να αποζημιωθείς.

Αν μέσα στους επόμενους 3 μήνες βρεθεί το αυτοκίνητο και εσύ έχεις και ασφάλιση για μερική κλοπή, τότε μπορείς να αποζημιωθείς για τυχόν υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί. Οι ζημιές αυτές πιθανώς διαφέρουν από ασφαλιστική σε ασφαλιστική.

Για την ολικής κλοπής αποζημίωση χρειάζεσαι:

 • Μήνυση κατά αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα
 • Φωτοτυπία της τελευταίας φορολογικής δήλωσης του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου
 • Αντίγραφο συμβάντων της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής μη ανεύρεσης μετά την πάροδο 3 μηνών από την ημερομηνία κλοπής
 • Άρση παρακράτησης κυριότητας (εάν υπάρχει)
 • Ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο
 • Αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας (εάν υπάρχει)
 • Παράδοση στην ασφαλιστική εταιρεία των κλειδιών και του control συναγερμού του αντικλεπτικού συστήματος.

Για την μερικής κλοπής αποζημίωση χρειάζεσαι:

 • Σχετική δήλωση στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή
 • Αποστολή αντιγράφου της άδειας κυκλοφορίας στην ασφαλιστική εταιρεία
 • Εντολή του ασφαλιζόμενου στην ασφαλιστική εταιρεία για αποστολή πραγματογνώμονα, προκειμένου να εκτιμηθεί το ύψος της ζημιάς

Η κλοπή αυτοκινήτου δεν αφορά μόνο όσους έχουν στην κατοχή τους οχήματα μεγάλης αξίας. Στο insurancemarket μπορείς να βρεις οικονομική ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου και να εξασφαλίσεις ότι θα αποζημιωθείς σε κάθε δυσάρεστη περίπτωση.

Σύγκρινε έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες και επίλεξε την προσφορά που σε συμφέρει περισσότερο. Ολοκλήρωσε τη διαδικασία online και πάρε το συμβόλαιο στο email σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (1 αξιολογήσεις, μέσος όρος: 4.00 από 5)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου