Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Βασική ασφάλεια αυτοκινήτου | Τι καλύπτει η απλή ασφάλεια

Βασική ασφάλεια αυτοκινήτου | Τι καλύπτει η απλή ασφάλεια

βασική ασφάλεια αυτοκινήτου

Η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου ή η απλή ασφάλεια αυτοκινήτου, όπως θα την έχεις ακουστά, είναι η υποχρεωτική από το Νόμο κάλυψη που πρέπει να έχεις και αφορά την αστική ευθύνη έναντι τρίτων από την κυκλοφορία του οχήματος.

Αν έχεις απορίες σχετικά με το τι καλύπτει, αν ακυρώνεται και αν τελικά είναι αρκετή για τις ανάγκες σου, έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Βασική ασφάλεια αυτοκινήτου: Τι πρέπει να γνωρίζω;

Η ασφάλιση οχήματος για αστική ευθύνη είναι υποχρεωτική βάσει Νόμου. Είναι η ελάχιστη ασφάλιση και καλύπτει τις απαραίτητες αποζημιώσεις για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες τρίτων, σε περίπτωση ατυχήματος.

Η υποχρεωτική ασφάλιση της έναντι τρίτων αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την ψήφιση του Ν. 489/76, «Περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ’ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης», που άρχισε να ισχύει από την 1.1.1978.

Σκοπός και φιλοσοφία του είναι η προστασία των τρίτων, οι οποίοι θα ζημιωθούν από ένα τροχαίο ατύχημα που μπορεί να προκύψει με δική σου υπαιτιότητα (σαν οδηγός ή/και ιδιοκτήτης του άλλου οχήματος).

Οπότε, οι πιο σημαντικοί λόγοι για να έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου είναι:

  • Γιατί έχεις τη νομική υποχρέωση να ασφαλίζεις το όχημά σου.
  • Για να μπορούν να αποζημιωθούν τρίτα πρόσωπα, όταν εμπλακούν σε τροχαίο που προκλήθηκε από δική σου υπαιτιότητα.
  • Για να μην αποζημιώσεις από την τσέπη σου τρίτους για ζημιές που τους προκάλεσες από αμέλεια με το όχημά σου.

Είναι υποχρεωτική η ασφάλεια αυτοκίνητου όταν δεν το μετακινώ;

Η υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου ισχύει και για τα αυτοκίνητα που έχουν πινακίδες αλλά δεν χρησιμοποιούνται. Στην περίπτωση λοιπόν που ο κάτοχος δεν το μετακινεί και δεν επιθυμεί να το ασφαλίσει, πρέπει να καταθέσει τις πινακίδες του (διαδικασία ακινησίας) ώστε να απαλλαχθεί και από τα ασφάλιστρα που τον επιβαρύνουν.

Aπλή ασφάλεια αυτοκινήτου: Τι καλύπτει;

Ακόμα και η πιο απλή ασφάλεια αυτοκινήτου, χωρίς πρόσθετες καλύψεις, καλύπτει τις υποχρεωτικές από το νόμο καλύψεις. Δηλαδή, καλύπτει την αστική ευθύνη σου για αποζημίωση τρίτων παθόντων, για ατυχήματα που θα προκληθούν από την κυκλοφορία του οχήματός σου και συγκεκριμένα εξαιτίας θανάτου ή σωματικών βλαβών, καθώς και για υλικές ζημιές σε πράγματα που δεν μεταφέρονται με το ασφαλισμένο όχημα.

Προσοχή: Μπορεί να είναι μια πολύ φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου, αλλά μια τόσο απλή ασφάλιση δεν περιλαμβάνει οδική βοήθεια ή και άλλες καλύψεις που μπορεί να σου χρειαστούν (π.χ. κάλυψη για κλοπή). Μην ξεχνάς να ψάχνεις πάντα έναν συνδυασμό καλής τιμής και σημαντικών καλύψεων για τις ανάγκες σου.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κλείσω συμβόλαιο βασικής ασφάλειας;

Στο insurancemarket χρειάζεσαι μόλις 5’. Τα βήματα είναι τα εξής:

  1. Συμπληρώνεις τα στοιχεία του αυτοκινήτου σου
  2. Συγκρίνεις δωρεάν την ασφαλιστική αγορά
  3. Βρίσκεις την προσφορά που σε συμφέρει
  4. Επιλέγεις ΑΓΟΡΑ σε 1’
  5. Εξοφλείς & λαμβάνεις το συμβόλαιο στο email σου

Τι κάνω για να ανανεωθεί το ασφαλιστήριό μου;

Αν έχεις συμβόλαιο μαζί μας, δεν χρειάζεται να κάνεις και πολλά για την ανανέωσή του. Ένα εύλογο διάστημα πριν τη λήξη του, σε ενημερώνουμε ηλεκτρονικά για την ημερομηνία και το ποσό της ανανέωσης της ασφαλιστικής σου κάλυψης.

Επιπλέον, με την καινοτόμο υπηρεσία μας Best Price Alert, μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι θα έχεις πάντα την καλύτερη τιμή βάσει των καλύψεων που έχεις επιλέξει από τις συνεργαζόμενες σε εμάς ασφαλιστικές εταιρείες.

Πώς; Ψάχνουμε εμείς για εσένα τις τρέχουσες τιμές και αν βρεθεί πιο οικονομική προσφορά (από 3€ και άνω) από αυτή της ασφαλιστικής σου, σου στέλνουμε link γρήγορης τιμολόγησης για να δεις αν θες να αλλάξεις! Κανείς άλλος δεν το κάνει αυτό για εσένα!

Μπορώ να ζητήσω ακύρωση ασφάλειας αυτοκινήτου;

Ναι, μπορείς. Αν για κάποιο λόγο δε σε ικανοποιεί το συμβόλαιο που έχεις κλείσει ή πουλήσεις το αυτοκίνητό σου σε άλλον ιδιώτη, μπορεί να γίνει ακύρωση ασφάλειας αυτοκινήτου.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης ακύρωσης ασφαλιστηρίου αυτοκινήτου και στο τέλος σου επιστρέφονται τυχόν μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα (σύμφωνα με τους όρους της ασφαλιστικής σου – μπορεί να γίνει παρακράτηση ασφαλίστρων ενός μήνα, εκτός αν υπάρχει νέο ασφαλιστήριο και προσκομιστεί).

🤳Μπορείς να ζητήσεις με ένα κλικ, ακύρωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σου, μέσα από το insurancemarket app!

Αν στείλω σήμερα την αίτηση ασφάλισης, μετά από πόσο καιρό καλύπτομαι;

Η κάλυψη θα ισχύει μετά την πιστοποίηση της καταβολής των ασφαλίστρων από την εταιρεία μας και εφόσον λάβεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα που θα αναγράφεται σε αυτό.

Τα συστήματα πληρωμής είναι αυτοματοποιημένα και το αργότερο εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας θα έχεις το ασφαλιστήριο στο email σου.

Αν το όχημά μου έχει κοτσαδόρο, πρέπει να το δηλώσω κάπου;

Θα πρέπει να έχει δηλωθεί στο Υπουργείο Μεταφορών, ώστε να αναφέρεται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και να είναι, βάσει Νόμου, αποσπώμενος. Επίσης, πρέπει να το δηλώσεις στην ασφαλιστική σου εταιρεία, ώστε να αναφέρεται πάνω στο συμβόλαιο.

Αν δεν έχω ελληνικό δίπλωμα, τι κάνω;

Αν το δίπλωμα δεν είναι ελληνικό, τότε εξαρτάται από τους όρους της εταιρείας αν θα σε ασφαλίσει ή όχι. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες δέχονται διπλώματα που έχουν εκδοθεί σε χώρα της Ε.Ε.

Γενικά πάντως, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου, δυνάμει του άρθρου 6Β του πδ 237/1986, εξαιρούνται από την κάλυψη οι ζημιές που προκαλούνται από οδηγό, ο οποίος στερείται της άδειας οδήγησης που προβλέπεται από το νόμο για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί.

Τι πρέπει να κάνω το ασφαλιστήριό μου εάν πουλήσω το όχημά μου;

Ισχύει ό,τι αναφέρουμε παραπάνω για την ακύρωση ασφάλειας αυτοκινήτου. Αν πουλήσεις το αυτοκίνητό σου, θα πρέπει να ειδοποιήσεις την ασφαλιστική σου εταιρεία και στη συνέχεια να ετοιμάσεις την Υπεύθυνη Δήλωση Ακύρωσης (και τυχόν άλλα δικαιολογητικά που θα σου ζητήσουν).

Θα σου επιστραφούν τα μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα και αυτό ήταν όλο.

Σημείωσε πως η ασφαλιστική σύμβαση λήγει αυτοδίκαια μετά την παρέλευση 30 ημερών από την ημερομηνία μεταβίβασης. Δηλαδή, βάσει νόμου λύεται χωρίς άλλες διατυπώσεις η σύμβαση και η ασφαλιστική υποχρεούται να επιστρέψει μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα.

Θέλεις οικονομική βασική/απλή ασφάλεια αυτοκινήτου; Μην ψάχνεις αλλού. Στο insurancemarket συγκρίνεις δωρεάν έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες και επιλέγεις την πιο συμφέρουσα προσφορά, για το διάστημα που επιθυμείς!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου