Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Παιδί στο αυτοκίνητο: Όλοι οι κανόνες οδικής ασφάλειας παιδιού

Παιδί στο αυτοκίνητο: Όλοι οι κανόνες οδικής ασφάλειας παιδιού

Παιδί στο αυτοκίνητο: Όλοι οι κανόνες οδικής ασφάλειας παιδιού

Όταν πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών μας, δεν υπάρχει κάτι που να μην κάνουμε για να την βελτιώσουμε. Ειδικά όταν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο, υπάρχουν πολλοί κανόνες για την ασφάλεια των νεογέννητων, βρεφών και παιδιών.

Από τη σωστή εγκατάσταση των καθισμάτων αυτοκινήτου μέχρι τη διατήρηση των σωστών κανόνων συμπεριφοράς, οι ενέργειές μας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε όλους τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζεις για να μεταφέρεις με ασφάλεια το παιδί σου στο αυτοκίνητο.

Κανόνας 1: Πάντα χρησιμοποίησε παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα παιδιά έως και 12 ετών πρέπει να χρησιμοποιούν παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Μη ξεχνάς ποτέ τη σημασία του σωστού καθίσματος στην ασφάλεια των παιδιών, διότι αυτό μπορεί να τα προστατεύσει από ένα πιθανό τροχαίο ατύχημα.

Η ευρωπαϊκή οδηγία «i-SIZE / ECE R129» ορίζει ότι τα παιδικά καθίσματα πρέπει να είναι προσανατολισμένα αντίθετα της κατεύθυνσης κίνησης μέχρι την ηλικία των 15 μηνών, δηλαδή ο προσανατολισμός του καθίσματος να είναι προς τα πίσω.

Τα πιο αξιόπιστα παιδικά καθίσματα, οφείλουν να φέρουν τη σήμανση «ECE R44/03» ή μεταγενέστερη αυτής, να αναγράφουν σε ευδιάκριτο σημείο τα όρια βάρους και ηλικίας του παιδιού, καθώς και την ένδειξη συμβατότητας για όλα τα οχήματα «UNIVERSAL».

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες παιδικών καθισμάτων, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με βάση με τα εκάστοτε κιλά και ηλικία του παιδιού. Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Κατηγορία 0: Για 0 έως 10 κιλά, σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 6-9 μηνών (προσανατολισμός καθίσματος προς τα πίσω)
  • Κατηγορία 0+: Για 0 έως 13 κιλά, σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 12-15 μηνών (προσανατολισμός καθίσματος προς τα πίσω)
  • Κατηγορία 1: Για 9 έως 18 κιλά, σύσταση ηλικίας από περίπου 9 μηνών έως περίπου 3 ετών
  • Κατηγορία 2: Για 15 έως 25 κιλά, σύσταση ηλικίας από περίπου 3 ετών έως περίπου 6 ετών
  • Κατηγορία 3: Για 22 έως 36 κιλά, σύσταση ηλικίας από 6 περίπου ετών έως περίπου 13 ετών

Μπορείς λοιπόν, σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες, να επιλέξεις το παιδικό κάθισμα που προορίζεται για την ηλικία/ βάρος του παιδιού σου και που διαθέτει την κατάλληλη σήμανση.

Σε κάθε περίπτωση ποτέ μην χρησιμοποιείς πορτ μπεμπέ, καλαθούνα, ή ακόμα και τίποτα έχοντας στα γόνατα ή στην αγκαλιά σου το παιδί. Είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη συνήθεια, την οποία πολλοί γονείς ακόμη δεν έχουν εγκαταλείψει.

Ο κίνδυνος δεν σταματά ποτέ να υπάρχει, οπότε πρέπει ακόμα και για μικρές διαδρομές να φροντίζεις για το καλύτερο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που μας δίνει η ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, συνολικά καταγράφηκαν σε τροχαία ατυχήματα 132 παιδιά, ηλικίας έως και 14 ετών που μεταφέρονταν σε επιβατικό όχημα, εκ των οποίων τα 131 ήταν τραυματίες και το ένα δυστυχώς έχασε τη ζωή του.

Κανόνας 2: Εγκατάστησε σωστά το κάθισμα αυτοκινήτου

Ανεξάρτητα από τον τύπο παιδικού καθίσματος που χρησιμοποιείς, είναι σημαντικό να εγκατασταθεί σωστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επαληθεύσεις τη σωστή τοποθέτηση του καθίσματος αυτοκινήτου και να βεβαιωθείς ότι είναι σφιγμένο σωστά το σύστημα της ζώνης ασφαλείας.

Σημαντικό είναι να ακολουθείς πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή για το πώς πρέπει να τοποθετείται το κάθισμα αυτοκινήτου. Τα καθίσματα με τεχνολογία isofix είναι μία αρκετά καλή επιλογή.

Καθώς λοιπόν φτιάχνεις το καθισματάκι του παιδιού, έλεγξε επίσης πως έχεις:

  • Ενεργοποιήσει τις παιδικές ασφάλειες στις πίσω πόρτες του αυτοκινήτου.
  • Απενεργοποιήσει τα πίσω ηλεκτρικά παράθυρα.
  • Έχεις πάρει όλα τα αντικείμενα από την εταζέρα, γιατί μπορεί να πέσουν μπροστά σε ένα απότομο φρενάρισμα.

Κανόνας 3: Η χρήση των συστημάτων συγκράτησης είναι απαραίτητη

Η χρήση συστημάτων συγκράτησης στα παιδιά είναι απαραίτητη για την προστασία τους από τυχόν τραυματισμούς σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Οι ιμάντες πρόσδεσης σχεδιάζονται ειδικά για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρών επιβατών και να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Θα πρέπει λοιπόν να περάσεις και δέσεις τη ζώνη ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του παιδικού καθίσματος. Η ζώνη χρειάζεται να τυλιχτεί και να τεντώσει για να είναι το κάθισμα του παιδιού σταθερό. Τέλος, κούμπωσε και τους ιμάντες πρόσδεσης, όπως απαιτείται από τον κατασκευαστή του συστήματος συγκράτησης παιδιών.

Να σημειωθεί ότι η χρήση ζώνης ασφαλείας αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά ηλικίας έως και 12 ετών, ανεξαρτήτως του μέσου μεταφοράς. Φόρεσε όμως και εσύ ζώνη ασφαλείας. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεις το σωστό παράδειγμα με τις πράξεις σου.

Κανόνας 4: Απαγορεύεται η χρήση της μπροστινής θέσης του συνοδηγού

Η μπροστινή θέση του συνοδηγού είναι απαγορευμένη για τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείς κάθισμα αυτοκινήτου ή όχι, τα παιδιά πρέπει να καθίσουν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Ο σκοπός αυτού είναι να βελτιωθεί η προστασία τους σε περίπτωση ατυχήματος.

Τα παιδιά που κάθονται στο μπροστινό κάθισμα εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο, ο οποίος πηγάζει από δύο διαφορετικές απειλές. Αρχικά, σε περίπτωση σύγκρουσης, η μπροστινή θέση είναι η πιο επικίνδυνη. Μάλιστα, ο αερόσακος που ενεργοποιείται στο μπροστινό κάθισμα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βαρύ τραυματισμό ή ακόμη και να αποβεί θανατηφόρος για το παιδί, ακόμη και σε περιπτώσεις ατυχημάτων με χαμηλή ταχύτητα.

Αν είναι αναγκαίο για το παιδί να καθίσει στη μπροστινή θέση, θα πρέπει να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις ασφαλείας, όπως το να είναι το κάθισμα κατάλληλο για αυτό το σκοπό και να έχει απενεργοποιηθεί ο αερόσακος.

Συγκεκριμένα, ο Νόμος ορίζει “απαγορεύεται η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους”. Δες εδώ τα Άρθρα 12 (παράγραφος 5) και 33 (παράγραφος 2) του Νόμου 2696 του Κ.Ο.Κ.

Κανόνας 5: Μην αφήνεις ποτέ τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο

Το να αφήσεις ένα παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο είναι επικίνδυνο και παράνομο. Μόνο μερικά λεπτά αρκούν για να το απειλήσουν με θερμοπληξία ή ακόμα και απαγωγή.

Η έκθεση του αυτοκινήτου στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια ημερών με μέτριες ή υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του οχήματος. Είναι δυνατό να αυξηθεί η θερμοκρασία αυτοκινήτου σε ανησυχητικά επίπεδα ακόμα και μέσα σε 30 λεπτά. Τα νήπια και τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα σε αυτή την αυξημένη θερμοκρασία και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, διότι έτσι ο κίνδυνος είναι περισσότερο αυξημένος.

Κανόνας 6: Προσοχή στη συμπεριφορά των παιδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Για να παρέχεις ασφάλεια στα παιδιά, απόφυγε να τα αφήνεις να ανοίγουν τα παράθυρα και να βγάζουν τα χέρια ή το κεφάλι τους έξω, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι σε ακινησία.

Επίσης, ασφάλισε τις πόρτες ώστε να ανοίγουν μόνο από την εξωτερική πλευρά του αυτοκινήτου, διότι πολλά παιδιά έχουν τραυματιστεί θανάσιμα πέφτοντας έξω κατά τη διάρκεια παιχνιδιού.

Τέλος, φροντίστε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να έχεις κάποια απασχόληση για το παιδί στο αυτοκίνητο, όπως μαλακά παιχνίδια ή βιβλιαράκια με παραμύθια.

Η ασφάλεια των παιδιών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων. Στο insurancemarket κάνουμε την επιλογή προγράμματος ασφάλισης ακόμα πιο εύκολη, για να έχεις πάντα τις καλύψεις που χρειάζεσαι. Κάνε σήμερα μία σύγκριση ασφαλειών και κλείσε το πακέτο που καλύπτει στο μέγιστο, εσένα και την οικογένειά σου.

📍 Διάβασε επίσης: Κουτί πρώτων βοηθειών αυτοκινήτου: Τι πρέπει να περιέχει;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου