Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Πώς τοποθετείται;

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Πώς τοποθετείται;

παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Το μωρό σου ετοιμάζεται για την πρώτη του βόλτα με το αυτοκίνητο; Μεγάλη υπόθεση. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προετοιμάσεις το αμάξι σου, να το καθαρίσεις και φυσικά, να βάλεις το παιδικό καθισματάκι! Αλλά το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου πώς τοποθετείται;

Η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα κι έτσι εμείς έχουμε κάνει τον τρόπο τοποθέτησης όσο πιο απλό γίνεται. Πάμε να δούμε τους κανόνες ασφαλείας για ξένοιαστες εκδρομές με το αυτοκίνητο.

Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου πώς τοποθετείται;

Υπάρχουν δύο τρόποι τοποθέτησης παιδικού καθίσματος, ανάλογα με το αυτοκίνητό σου: Μπορεί το αυτοκίνητο να έχει σύστημα Isofix ή να έχει μόνο τη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων.

Και οι δύο τρόποι είναι ασφαλείς για το παιδί, αρκεί να δέσεις το κάθισμα σωστά. Όλα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων έρχονται με οδηγίες πρόσδεσης, οπότε σου προτείνουμε να ξεκινήσεις από εκεί. Θυμήσου, η οδική ασφάλεια του παιδιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σωστό δέσιμο του παιδικού καθίσματος.

Αλλά σε περίπτωση που σου φαίνονται περίπλοκες, ας τις δούμε και μαζί:

1. Πρόσδεση παιδικού καθίσματος με Isofix

Δες αν το αυτοκίνητό σου έχει δύο μεταλλικές υποδοχές σε σχήμα Π. Τυπικά, θα βρίσκονται στα πίσω καθίσματα, εκεί που η πλάτη ενώνεται με το κάθισμα (και εκεί που βρίσκονται οι υποδοχές για τη ζώνη ασφαλείας).

Μπορεί να μην εξέχουν και να πρέπει να βάλεις το χέρι σου στη σχισμή ανάμεσα σε κάθισμα και πλάτη. Αν βρεις τις υποδοχές, αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο έχει σύστημα πρόσδεσης Isofix.

Αυτός είναι και ο πιο απλός τρόπος να τοποθετήσεις το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Σε πολλές περιπτώσεις, έχει ειδικούς δείκτες που επιβεβαιώνουν πως έχεις τοποθετήσει σωστά το κάθισμα, για να μην αναρωτιέσαι.

Όσο για το πώς δένεται, έχει 3 βασικά σημεία πρόσδεσης:

1. Υπάρχουν 2 σύνδεσμοι στο παιδικό κάθισμα που “κουμπώνουν” στους υποδοχείς Isofix του αυτοκινήτου (στα πίσω καθίσματα).

2. Υπάρχει η ζώνη σταθεροποίησης που στερεώνεται στο πίσω μέρος του καθίσματος.

3. Υπάρχει και ένα “πόδι στήριξης” για να σταθεροποιεί το κάθισμα.

2. Πρόσδεση με ζώνη ασφαλείας 3 σημείων

Αν το αυτοκίνητό σου είναι μοντέλο που κατασκευάστηκε πριν το 2011, μπορεί να μην έχει σύστημα Isofix. Δεν χάλασε κι ο κόσμος. Αλλά το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου πώς τοποθετείται σε αυτή την περίπτωση;

Πρώτα, πέρασε το οριζόντιο τμήμα της ζώνης ασφαλείας κάτω από τη βάση του παιδικού καθίσματος.

Πέρασε και το διαγώνιο τμήμα της ζώνης από την πλάτη του παιδικού καθίσματος. Βρες τον υποδοχέα της ζώνης στην άλλη πλευρά του καθίσματος και δέσε το προσέχοντας να ακούσεις το “κλικ”.

⚠️ Προσοχή: Αυτές οι οδηγίες είναι κατάλληλες για να τοποθετήσεις παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που κοιτάει προς τα πίσω.

📍Διάβασε επίσης: Σαλόνι αυτοκινήτου: Τι να επιλέξω;

Πότε γυρνάμε μπροστά το καθισματάκι του αυτοκινήτου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου πρέπει να κοιτάει πίσω, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 15 μηνών. Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα!

Μην ανησυχείς, σε αυτή την ηλικία το μωρό δε μπορεί να ζαλιστεί επειδή κοιτάει πίσω. Η ναυτία είναι κάτι που συνήθως παρατηρείται σε παιδιά άνω των 4 ετών (και φυσικά σε ενήλικες).

Οπότε, αν αναρωτιέσαι για το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου πότε κοιτάει μπροστά, μη βιάζεσαι.

Πότε αλλάζω παιδικό κάθισμα;

Υπάρχουν 2 περιπτώσεις που θα σε κάνουν να αλλάξεις παιδικό κάθισμα:

1. Το κάθισμα θέλει αλλαγή, γιατί έχει εμπλακεί σε ατύχημα με το αυτοκίνητο.

2. Το κάθισμα θέλει αλλαγή, γιατί δεν καλύπτει πια το παιδί.

Πάμε να δούμε την περίπτωση 2. Το πότε θα αλλάξεις παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται το παιδί και το ποιες κατηγορίες καλύπτει το κάθισμα.

📍 Παράδειγμα: Αν το παιδικό κάθισμα είναι για την κατηγορία 0+, τότε είναι κατάλληλο για το παιδί σου από νεογέννητο και μέχρι να φτάσει 13 κιλά.

Όμως, πολλά παιδικά καθίσματα αναγράφουν πως είναι κατάλληλα για τις κατηγορίες 0+ έως 3. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως καλύπτουν το παιδί μέχρι να φτάσει τα 36 κιλά.

Άρα, για να μεταφέρεις το παιδί με αυτοκίνητο θα πρέπει:

  • Πρώτα τσεκάρεις ποιες κατηγορίες καλύπτει το παιδικό κάθισμα.
  • Έπειτα λαμβάνεις υπόψη το βάρος του παιδιού.
  • Όταν το βάρος του παιδιού γίνει μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει το καθισματάκι, πρέπει να το αλλάξεις.

Μέχρι πότε θα χρειαζόμαστε παιδικό κάθισμα;

Με μια πρόταση, μέχρι η ζώνη ασφαλείας να εφαρμόζει σωστά στο σώμα του παιδιού.

Το διαγώνιο τμήμα της ζώνης δεν πρέπει να περνάει από τον λαιμό του επιβάτη. Πρέπει να περνά πάνω από το στέρνο του. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο χρησιμοποιούμε παιδικά καθίσματα μέχρι το παιδί να γίνει 12 – 13 ετών.

Η ηλικία αυτή δεν είναι απόλυτη. Κάθε παιδί έχει διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι, έχουμε τα παιδικά καθίσματα κατηγοριών 0+ έως 3, που καλύπτουν βρέφη και παιδιά έως 36 κιλά.

Από αυτό το σημείο και μετά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάποιο booster seat, με έμφαση στο να εφαρμόζει σωστά η ζώνη ασφαλείας. Έτσι, το παιδί παραμένει πολύ πιο ασφαλές σε κάθε διαδρομή.

Το ζήτημα του πώς τοποθετείται το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, θα πρέπει να το φροντίσεις εσύ. Όμως για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, φροντίζουμε εμείς!

Μπες στο insurancemarket, σύγκρινε εντελώς δωρεάν εως 29 ασφαλιστικές εταιρείες και πάρε την προσφορά που σε συμφέρει περισσότερο. Όλη η διαδικασία γίνεται online, χωρίς καν να σηκωθείς από τον καναπέ σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου