Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Μωρό στο αυτοκίνητο: Οδηγός για νέους γονείς

Μωρό στο αυτοκίνητο: Οδηγός για νέους γονείς

Μωρό στο αυτοκίνητο

Γράφει η Έλενα Πάκου.

Ένα κεφάλαιο που αφορά κάθε γονέα είναι το “μωρό στο αυτοκίνητο” και η ασφαλής μετακίνησή του. Ποια όμως είναι τα tips που ξέρουν οι γονείς, αλλά δεν θα ακούσεις στα καταστήματα παιδικού εξοπλισμού;

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που ψάχνεις. Άλλωστε, πάνε οι εποχές που τα παιδιά μετακινούνταν στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη. Αθάνατα 90’s!

Πλέον ευτυχώς τα πράγματα έχουν εξελιχθεί, και τα καταστήματα διαθέτουν δεκάδες επιλογές παιδικών καθισμάτων, για να βρεις αυτό που ταιριάζει στο αυτοκίνητο και την καθημερινότητά σου.

Διάλεξε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα (και μάθε να το χρησιμοποιείς σωστά από την αρχή)

Στην αγορά υπάρχουν δεκάδες επιλογές παιδικών καθισμάτων για να διαλέξεις αυτή που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σου. Με βασική διαφορά το κατά πόσο εφαρμόζει στο σύστημα isofix ή προσδένεται στο αυτοκίνητο με τον ιμάντα της ζώνης και σε πλήθος σχεδίων, χρωμάτων και υφασμάτων, είναι βέβαιο ότι θα βρεις αυτό που θα σε εξυπηρετήσει καλύτερα.

Εξίσου σημαντικό με την επιλογή όμως είναι και το να μάθεις από την αρχή να τοποθετείς και να χρησιμοποιείς το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου σωστά για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που αν δεν τις προσέξει κανείς μπορεί να μειώσουν αισθητά την αποτελεσματικότητα του παιδικού καθίσματος γι’ αυτό η εξοικείωση με το βάλε – βγάλε απαιτεί την αμέριστη προσοχή σου.

Ξεκίνα με το να αυτοματοποιήσεις την βασική διαδικασία πρόσδεσης καθίσματος και παιδιού και στην πορεία θα νιώσεις την αυτοπεποίθηση να κάνεις την διαδικασία και με το παιδί στο αυτοκίνητο.

Η εμφάνιση μετράει (αλλά δεν είναι αυτό που νομίζεις!)

Μιας και πρόκειται για ένα αξεσουάρ που θα χρησιμοποιείς για αρκετό καιρό, πολύ συχνά και σε διαφορετικές ηλικιακές φάσεις του παιδιού είναι πολύ σημαντικό (έως και απαραίτητο) το κάθισμα αυτοκινήτου που θα επιλέξεις να σου δίνει τη δυνατότητα να αφαιρείς, να πλένεις και να στεγνώνεις εύκολα το ύφασμά του, με ιδιαίτερη έμφαση στο “εύκολα”.

Όσο και να θέλεις να ελπίζεις ότι θα μπορείς να αποφύγεις τα απρόοπτα της ζωής με παιδί, το πιθανότερο είναι ότι η πραγματικότητα θα σε διαψεύσει πανηγυρικά και πριν προλάβεις να πάρεις ανάσα το παιδικό κάθισμα θα βρεθεί πιτσιλισμένο με εμετό και σάλια στην καλύτερη περίπτωση!

Είναι απαραίτητο το σήμα μωρό στο αυτοκίνητο;

Απαραίτητο δεν είναι σε καμία περίπτωση. Αν όμως νιώθεις ότι σου δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας, υπάρχουν πολλές χαριτωμένες και κομψές επιλογές.

Αν θέλεις να κάνεις κάτι που θα σε βοηθήσει πραγματικά όμως, μπορείς να κολλήσεις την ειδική σήμανση στην πόρτα που ανοίγεις για να βάλεις το παιδί στο κάθισμα ώστε ο οδηγός του δίπλα αυτοκινήτου να φροντίσει να μην παρκάρει κολλητά σου και να σου αφήσει τον αέρα που χρειάζεσαι για να κινηθείς άνετα.

Ακούγονται ίσως όλα λίγο αγχωτικά. Όμως, πίστεψέ μας. Οι διαδρομές με μωρό στο αυτοκίνητο δεν θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο όπως και… όλα τα παρακάτω, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Γενικές συμβουλές για τη μεταφορά ενός παιδιού με το αυτοκίνητο

Σημείωσε:

  • 2-3 παιχνιδάκια και πιπίλες (αν χρειάζονται) για το μωρό κάπου κοντά σου ώστε να μπορείς να τα “περνάς” στο πίσω κάθισμα όταν εκείνο θα τα ρίχνει κάτω και θα κλαίει.
  • Μία (επιπλέον) αλλαξιέρα στο πορτ μπαγκάζ γιατί σύμφωνα με το νόμο του Μέρφι η μέρα που θα την χρειαστείς περισσότερο θα είναι η μέρα που θα την έχεις ξεχάσει!
  • Σκίαστρα ιδανικά ήδη τοποθετημένα στα τζάμια, γιατί ο ήλιος πέρα από βλαβερός είναι και πολύ ενοχλητικός για το μωρό.
  • Τον ειδικό καθρέφτη αυτοκινήτου για το παιδικό κάθισμα για να μπορείς εύκολα και με ασφάλεια να βλέπεις αν το παιδί κοιμάται ή είναι ξύπνιο.

Και θυμήσου!

  • Όσο σημαντικό και αν είναι το μωρό να είναι απασχολημένο κατά την διάρκεια της διαδρομής άλλο τόσο απαγορεύεται να τρώει. Κάτι τέτοιο θα το έθετε σε κίνδυνο πνιγμού αλλά δεν θα ήταν και απίθανο να δυσκολέψει το στομαχάκι του και να του προκαλέσει αδιαθεσία και εμετό.
  • Εξυπακούεται ότι απαγορεύεται να μένει το παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και γνωστοί.
  • Οι πίσω πόρτες και τα παράθυρα του αυτοκινήτου πρέπει να κλειδώσουν με το που θα μπει το μωρό στο αυτοκίνητο. Στα περισσότερα αυτοκίνητα η διαδικασία είναι πολύ εύκολη αλλά αν δεν ξέρεις πώς γίνεται ζήτα βοήθεια και μην το αφήσεις.
  • Όσο δύσκολο και να σου φαίνεται στην αρχή το project βάλε – βγάλε, θα γίνεται πανεύκολα και μηχανικά σε λίγο καιρό. Μην έχεις καμία αμφιβολία για αυτό!

Από εμάς καλές βόλτες και όσον αφορά την ασφάλεια αυτοκινήτου, επίλεξε το insurancemarket. Το μέρος όπου συμπληρώνεις τα βασικά στοιχεία του οχήματός σου και του οδηγού, για να δεις προσφορές ασφάλισης μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών.

Έτσι, μέσα σε λίγα κλικ έχεις την ασφάλεια που σου ταιριάζει περισσότερο, στο email σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου