Όταν αφήνεις απλήρωτη τη δόση του δανείου σου, η τράπεζα μπορεί να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση δανείου. Αλλά τι σημαίνει ακριβώς “καταγγελία σύμβασης δανείου” και πώς μπορείς να προχωρήσεις στη ρύθμιση του δανείου μετά από καταγγελία σύμβασης;
Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να ξέρεις, για να ρυθμίσεις τις οφειλές σου όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Τι γίνεται στην καταγγελία σύμβασης δανείου;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η μη πληρωμή οφειλόμενων δόσεων δίνει το δικαίωμα στην τράπεζα να προβεί σε μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι θα λάβεις μία εξώδικη δήλωση-γνωστοποίηση μέσω δικαστικού επιμελητή. Συνήθως ενημερώνεσαι μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ημερομηνία που κατέστη «μη εξυπηρετούμενη» η οφειλή σου.
Επομένως χρειάζονται τρεις μήνες που να μην έχεις πληρώσεις δόση, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί «μη εξυπηρετούμενο» το δάνειο, και άλλοι τρεις μήνες για να γίνει η καταγγελία σύμβασης δανείου.
Αν φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, πρακτικά ο λογαριασμός εξυπηρέτησης του δανείου περνάει σε οριστική καθυστέρηση. Με άλλα λόγια, ο λογαριασμός κλείνει και εσύ ως οφειλέτης δεν μπορείς πλέον να πληρώνεις το ποσό του δανείου σε δόσεις, ενώ γίνεται άμεσα απαιτητό το σύνολο του ποσού.
Για παράδειγμα, αν το υπόλοιπο του δανείου σου είναι 50.000 ευρώ και πληρώνεις δόση 500 ευρώ το μήνα, από τη στιγμή που θα γίνει καταγγελία, η τράπεζα θα ζητήσει με ένδικα μέσα το σύνολο των 50.000 ευρώ.
Τι κάνω όταν λάβω τη γνωστοποίηση;
Σε αυτό το σημείο αρχίζουν τα δύσκολα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει λύση. Η ασφαλέστερη επιλογή που έχεις είναι να ζητήσεις από την τράπεζα ρύθμιση δανείου. Έχε βέβαια κατά νου ότι θα αρχίσεις να πληρώνεις.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πλέον σε ισχύ προστατευτικά πλαίσια όπως αυτό του Νόμου Κατσέλη, θα πρέπει να τα βρεις με την τράπεζα.
Το πρώτο που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι να επικοινωνήσεις το συντομότερο δυνατό με την τράπεζα και να μιλήσεις με κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο για το θέμα της καταγγελίας και της ρύθμισης του δανείου σου.
Να θυμάσαι πως όσο πιο «συνεργάσιμος» είσαι με την τράπεζα στη διάθεση των απαιτούμενων οικονομικών στοιχείων κλπ, τόσο πιθανότερο είναι να καταλήξεις σε ρύθμιση του δανείου και να αποφύγεις τα χειρότερα.
Πώς γίνεται η ρύθμιση δανείου μετά από καταγγελία σύμβασης;
Μπορείς να φτάσεις σε διακανονισμό-ρύθμιση με την τράπεζα ακόμη και μετά την καταγγελία σύμβασης δανείου. Αρκεί τα οικονομικά και περιουσιακά σου στοιχεία να αποδεικνύουν ότι δεν μπορείς να εξυπηρετείς το δάνειο με τη μορφή που έχει και επομένως είναι αναγκαία η ρύθμιση.
Το είδος της ρύθμισης (βραχυπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη) που θα σου προτείνει η τράπεζα εξαρτάται από την οικονομική σου κατάσταση.
Αν το δάνειο είναι στεγαστικό, η τράπεζα είναι πολύ πιθανό να σου προτείνει:
ένα διάστημα μειωμένης δόσης π.χ. 3 ετών
την επιμήκυνση του δανείου
τη μείωση του επιτοκίου με ταυτόχρονη αύξηση της διάρκειας
Η ρύθμιση του δανείου μετά από καταγγελία σύμβασης εξαρτάται πάντα από την ηλικία του δανειολήπτη ή/και του εγγυητή.
📌 Διάβασε επίσης: Δάνειο μεταξύ ιδιωτών – συγγενών: Είναι πραγματικά η λύση που ψάχνεις;
Πώς ξέρω αν θα με συμφέρουν οι όροι μετά τη ρύθμιση του δανείου;
Τις περισσότερες φορές, η εξεύρεση λύσης-ρύθμισης που θα είναι αποδεκτή τόσο από την τράπεζα όσο και από τον δανειολήπτη αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση.
Οι δανειολήπτες πιστεύουν συνήθως ότι πρέπει να δίνουν δόση πολύ μικρότερη από αυτήν που τους προσφέρει η τράπεζα με βάση τα οικονομικά-περιουσιακά στοιχεία και τα κριτήρια διαβίωσής τους.
Γι’ αυτό τον λόγο, πρέπει να είσαι έτοιμος για μία ρεαλιστική λύση που θα σου δίνει μια ανάσα, αλλά δε θα σου διαγράφει την οφειλή. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική σου κατάσταση.
Ποιος είναι ο ρόλος του μεσολαβητή & πώς μπορεί να βοηθήσει;
Υπάρχει και μία άλλη λύση για τη ρύθμιση δανείου μετά από καταγγελία σύμβασης, που είναι ο Μεσολαβητής Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών.
Ο Μεσολαβητής λειτουργεί ως ανεξάρτητος θεσμός με πρωταρχικό σκοπό να εξετάζει αμερόληπτα και με διαφανείς διαδικασίες τις διαφορές μεταξύ καταναλωτών και τραπεζών και να επιδιώκει τη φιλική διευθέτησή τους.
Είναι διαπιστευμένος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βοηθά τα συμβαλλόμενα μέρη στην επίτευξη μιας αμοιβαία ικανοποιητικής συμφωνίας.
Ο Διαμεσολαβητής δεν εκδίδει απόφαση και δεν επιβάλλει λύση. Ο ρόλος του είναι να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, ώστε να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Μπορείς να βρεις τον επικαιροποιημένο πίνακα των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών στο www.diamesolavisi.gov.gr/anazitisidiamesolavitwn ή να στείλεις email στο diamesolavisi@justice.gov.gr.
Τι γίνεται αν δεν ζητήσω άμεσα ρύθμιση δανείου;
Αν δεν το κάνεις, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα μετά την καταγγελία σύμβασης δανείου να προχωρήσει στην έκδοση διαταγής πληρωμής.
Η διαταγή πληρωμής είναι μια δικαστική απόφαση και η έκδοσή της γίνεται χωρίς να παραστείς στο Δικαστήριο. Αποτελεί τίτλο εκτελεστό, βάσει του οποίου μπορεί να διενεργηθεί αναγκαστική εκτέλεση.
Είναι δηλαδή η αρχή των «κακών», που θα ακολουθήσουν και διαδικαστικά θα φτάσουν έως την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό. Πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι τυχόν έκδοση διαταγής πληρωμής σε βάρος σου συνεπάγεται και εγγραφή στο αρχείο του Τειρεσία.
📌 Διάβασε επίσης: Μπορώ να βγάλω πιστωτική κάρτα (ή να πάρω δάνειο) αν είμαι στον Τειρεσία;
Πώς μπορώ να αμυνθώ;
Αν σου επιδοθεί διαταγή πληρωμής για την οφειλή σου, πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε δικηγόρο. Ως οφειλέτης έχεις περιθώριο 15 εργάσιμων ημερών για να καταθέσεις ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής.
Η ανακοπή περιέχει τους ισχυρισμούς που προτείνει ο οφειλέτης προς υπεράσπισή του, με τους οποίους ζητεί την εν μέρει ή συνολική ακύρωση της διαταγής πληρωμής.
Με την ανακοπή, έχεις το δικαίωμα να προβάλλεις λόγους που αφορούν την εγκυρότητα ή καταχρηστικότητα των όρων της σύμβασης δανείου, όπως:
- τους τόκους
- το επιτόκιο
- το οφειλόμενο ποσό
- κάθε λόγο που μπορεί να πλήξει τη νομιμότητα της έκδοσης της διαταγής πληρωμής
Στην περίπτωση που η ανακοπή γίνει δεκτή από το Δικαστήριο, τότε ακυρώνεται η διαταγή πληρωμής.
Μπορεί να γίνει κατάσχεση και πλειστηριασμός;
Η αναγκαστική εκτέλεση για να ικανοποιηθεί χρηματική απαίτηση γίνεται με κατάσχεση της περιουσίας εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση. Με τη σειρά της, αυτή οδηγεί ως επί το πλείστον στον πλειστηριασμό του πράγματος που κατασχέθηκε.
Συνηθέστερη πρακτική των τραπεζών προς εξασφάλιση των απαιτήσεών τους είναι η κατάσχεση ακινήτων, η οποία μπορεί να επιβληθεί και σε ιδανική μερίδα ακινήτου, όταν ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες (δηλ. όταν υπάρχει κυριότητα σε ποσοστό του ακινήτου).
Κατάσχεται, επίσης, και η ψιλή κυριότητα, αλλά και τα υπόλοιπα εμπράγματα δικαιώματα. Η κατάσχεση ακινήτου εκτείνεται και στις αποθήκες, καθώς και στα γκαράζ, μόνο αν περιληφθούν σε αυτήν. Κύρια πράξη της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης μετά την κατάσχεση, είναι η εκποίηση των πραγμάτων που κατασχέθηκαν με πλειστηριασμό.
Τώρα ξέρεις τι γίνεται στην καταγγελία σύμβασης δανείου και πώς γίνεται η ρύθμιση δανείου μετά από καταγγελία σύμβασης. Ελπίζουμε να ξεμπλέξεις όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται! Κι αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, εμείς είμαστε εδώ.
Στην πλατφόρμα μας βρίσκεις πληροφορίες και συγκρίνεις δωρεάν δάνεια από όλες τις μεγάλες τράπεζες, από το κινητό ή τον υπολογιστή σου. Αφού ενημερωθείς, μπορείς να αποφασίσεις εύκολα ποιο τραπεζικό προϊόν σε εξυπηρετεί περισσότερο!