Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 1. Ρεύμα / Πόσο μειωμένο είναι το νυχτερινό ρεύμα;

Πόσο μειωμένο είναι το νυχτερινό ρεύμα;

Πόσο μειωμένο είναι το νυχτερινό ρεύμα;

Το νυχτερινό ρεύμα έχει τη φήμη πως είναι φθηνότερο. Είναι όμως;

Δεν είναι πάντα! Μπορεί παλιότερα να ίσχυε κάτι τέτοιο και πολλοί με σκοπό να εξοικονομήσουν χρήματα, να επέλεγαν εκείνες τις ώρες για να χρησιμοποιήσουν τις πιο ενεργοβόρες συσκευές, όπως για παράδειγμα το πλυντήριο ρούχων.

Επειδή το νυχτερινό ρεύμα δεν είναι πάντα φθηνότερο, πάμε να δούμε παρακάτω τι ισχύει αναλυτικά και ποιες επιλογές τελικά σε συμφέρουν περισσότερο.

1. Νυχτερινό ρεύμα: Ποιο είναι το ωράριο / ώρες ισχύος;

Νυχτερινό ρεύμα Χειμερινής περιόδου

Το χειμερινό ωράριο αρχίζει από 1 Νοεμβρίου έως και 30 Απριλίου. Συγκεκριμένα:

  • Από 02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών.
  • Από 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους καταναλωτές των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο.

Νυχτερινό ρεύμα Θερινής περιόδου

Από την άλλη το θερινό ωράριο ξεκινά από 1 Μαΐου και τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου. Αυτούς τους μήνες ισχύει το ίδιο για όλους του καταναλωτές, ανεξάρτητα δηλαδή από την περιοχή που μένουν. Οι ώρες που είναι σε ισχύ είναι από τις 23:00 έως και τις 07:00 το πρωί.

2. Πώς βλέπω αν έχω νυχτερινό ρεύμα;

Απλά έλεγξε τον μετρητή της παροχής σου! Εκεί θα πρέπει να υπάρχουν δύο “κοντέρ”. Το ένα θα φέρει την ένδειξη Κ που αντιστοιχεί στην ημερήσια κατανάλωση και το άλλο την ένδειξη Μ που αντιστοιχεί στην νυχτερινή κατανάλωση. Αν ο δείκτης με την ένδειξη Μ προχωρά, τότε σημαίνει ότι το νυχτερινό ρεύμα είναι ενεργοποιημένο.

Μπορείς ακόμη να το διαπιστώσεις μέσω του λογαριασμού ρεύματος που λαμβάνεις. Τα προγράμματα που εμπεριέχουν και νυχτερινό ρεύμα, αναγράφουν δίπλα στην ονομασία του προγράμματος ένα κεφαλαίο Ν.

📃 Παράδειγμα σε λογαριασμό της ΔΕΗ

Αν προμηθεύεσαι ηλεκτρική ενέργεια από την ΔΕΗ, τότε ο λογαριασμός ρεύματος ΔΕΗ θα πρέπει να έχει ως τίτλο “Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο”.

Ένας άλλος τρόπος είναι να κοιτάξεις στην πίσω όψη του εκκαθαριστικού λογαριασμού. Εκεί, εφόσον έχεις νυχτερινό ρεύμα και ας μην το γνωρίζεις ακόμα, θα δεις να εμφανίζεται αναλυτικά η Πάγια Χρέωση Νύχτας και ακριβώς από κάτω η χρέωση των κιλοβατώρων που έχουν καταναλωθεί τις ώρες του νυχτερινού ρεύματος.

Εάν τελικά έχεις μετρητή και θες να βρεις φθηνότερο ρεύμα, τότε κάνε σύγκριση παρόχων ενέργειας επιλέγοντας στη φόρμα σύγκρισης, στο πεδίο Τιμολόγιο, το “Απλό + Νυχτερινό (Γ1Ν)”!

3. Τελικά το νυχτερινό τιμολόγιο σε συμφέρει;

Το νυχτερινό ρεύμα δεν είναι πάντοτε φθηνότερο, μιας και υπάρχουν προγράμματα που έχουν εξίσου οικονομική χρέωση μέρα – νύχτα.

Το πόσο μειωμένο θα είναι το ρεύμα σου, εξαρτάται από το πρόγραμμα που θα επιλέξεις. Υπάρχουν προγράμματα που έχουν ενιαία χρέωση για όλο το εικοσιτετράωρο. Άρα, από τη στιγμή που το νυχτερινό τιμολόγιο είναι το ίδιο με το κανονικό, τότε ακόμα και να έχεις εγκατεστημένο τον ειδικό νυχτερινό μετρητή, δεν έχει καμία σημασία!

Επομένως, στα προγράμματα που η κανονική χρέωση ανά κιλοβατώρα δεν διαφέρει από εκείνη της νύχτας, είτε βάλεις πλυντήριο εντός του νυχτερινού ωραρίου, είτε μέσα στη μέρα, θα χρεωθείς ακριβώς το ίδιο!

Αντίθετα, στην περίπτωση που το νυχτερινό ρεύμα έχει χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας, τότε ναι, σε συμφέρει να χρησιμοποιείς εντός του νυχτερινού ωραρίου τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα.

Ποιες συσκευές είναι ενεργοβόρες;

Το νυχτερινό ρεύμα, εφόσον η τιμή της κιλοβατώρας είναι χαμηλότερη από το κανονικό, σε συμφέρει όταν χρησιμοποιείς ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή κατανάλωση ρεύματος. Σημαντικό κέρδος θα έχεις από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ώρο, όπως το ψυγείο.

🔌 Ενδεικτικά κάποιες από τις συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα είναι οι εξής:

  • Πλυντήριο ρούχων & πιάτων
  • Θερμοσίφωνας
  • Ηλεκτρικό σίδερο
  • Κλιματιστικά
  • Κουζίνα κ.α.

Πώς να επωφεληθώ από το νυχτερινό ρεύμα;

Αρχικά θα σε συμβουλέψουμε να κάνεις το πιο λογικό! Να χρησιμοποιείς τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τις ώρες μειωμένης χρέωσης. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά εφόσον μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα γιατί να μην κάνεις κάποιες από τις συνήθειές σου λίγο πιο “βραδινές”.

⏱️ Μία άλλη ιδέα είναι η χρήση χρονοδιακόπτη. Μπορείς να προγραμματίσεις τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές να λειτουργούν από μόνες τους τις ώρες του νυχτερινού ρεύματος.

Ποιες λοιπές χρεώσεις “γλιτώνω” χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα;

Επί της τιμής του νυχτερινού ρεύματος δεν χρεώνονται οι δαπάνες για το δίκτυο διανομής, παρά μόνο οι:

  • Δαπάνες για σύστημα μεταφοράς (0,00844 όπως και το κανονικό)
  • Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα) και
  • Ένα μικρό μέρος της χρέωσης για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (0,0069- 0,030 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,0069 – 0,0850 ευρώ που είναι η αντίστοιχη χρέωση για το ημερήσιο ρεύμα βάσει μεγέθους κατανάλωσης).

4. Πώς ενεργοποιώ το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος;

Για να έχεις νυχτερινό ρεύμα θα πρέπει να έχεις και τον αντίστοιχο μετρητή με χρονοχρέωση. Τυπικά, θα το ακούσεις ως οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο με χρονοχρέωση. Ο μετρητής θα είναι διπλής εγγραφής για να καταμετράται ξεχωριστά η κατανάλωση με βάση το ημερήσιο και νυχτερινό τιμολόγιο.

Αν λοιπόν δεν έχεις μετρητή, ανεξαρτήτως τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που έχεις, θα επικοινωνήσεις απευθείας με τον ΔΕΔΔΗΕ στα τηλέφωνα:

  • 11 500 ή
  • 211 1900 500

Θα υπάρξει μια χρέωση 34 ευρώ συν τον ΦΠΑ για τη συμμετοχή σου στη δαπάνη της εγκατάστασης του μετρητή.

🖱️ Το να τους καλέσεις δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αιτηθείς νυχτερινό ρεύμα, μιας και μπορείς να κάνεις ηλεκτρονική αίτηση για νυχτερινό ρεύμα μέσω της ιστοσελίδας ΔΕΔΔΗΕ.

Προϋπόθεση για να ζητήσεις νυχτερινό τιμολόγιο, είναι ο λογαριασμός να εκδίδεται στο δικό σου όνομα ή στο όνομα του/ της συζύγου. Έπειτα, για να χρεώνεσαι βάσει του νυχτερινού τιμολογίου θα επικοινωνήσεις με τον πάροχό σου, ο οποίος προχωρά σε ενεργοποίηση και καθορίζει τις τιμές αλλά όχι το ωράριο.

5. Τελικά, πόσο πιο φθηνό είναι το νυχτερινό ρεύμα;

Έως και καθόλου! Πώς το βρίσκεις;

🔎 Μπαίνεις στο insurancemarket Ενέργεια, συγκρίνεις προγράμματα και βλέπεις, από όλους τους παρόχους ενέργειας, με τον πιο απλό και εύκολο τρόπο τα εξής:

Στο insurancemarket Ενέργεια έχουμε όσα χρειάζεσαι για την ενέργεια που καταναλώνεις στο σπίτι και την επιχείρησή σου. Δοκίμασέ μας!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!